14. Forum obrti in podjetništva

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je 3.6.2016 na Bledu organizirala že tradicionalni 14. Forum obrti in podjetništva, na katerem je Vladi predstavila letošnje zahteve obrti in podjetništva - Priložnost za napredek. Na forumu pa so predsedniku vlade RS dr. Miru Cerarju, ministrom in državnim sekretarjem predstavili ključnih deset zahtev, ki so v tem trenutku več kot nujne, če želimo ustvariti konkurenčnejše poslovno okolje in višjo zaposljivost. Med najpomembnejšimi so izpostavili razbremenitev stroškov dela, fleksibilnejše zaposlovanje in odpuščanje, drugačno ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu, nujnost spremembe izračuna omrežnin, učinkovitejše izvršilne postopke, zagotovitev poplačila vseh izvajalcev v celotni verigi javnih naročil, učinkovitejši sistem poklicnega izobraževanja in implementacijo vajeništva pod okriljem zbornic, sprejem zaščitnega zakona za nosilce dejavnosti domače in umetnostne obrti, vključitev obrtno-podjetniškega zborničnega sistema med pomembne inštitucije podpornega podjetniškega okolja ter zagotovitev plačila nadomestila za avtorske pravice za vse kolektivne organizacije preko skupne položnice.

Predsednik OZS Branko Meh je uvodoma dejal, da se slovenski obrtniki in podjetniki, kljub neugodnim gospodarskim razmeram, trudijo delati po najboljših močeh. » Malo gospodarstvo se še vedno krepi, in danes predstavlja kar 99 odstotkov vseh registriranih podjetij v Sloveniji ter zaposluje več kot 50 odstotkov zaposlenih v gospodarstvu. Zato menimo, da bi nam morali pristojni bolje prisluhniti. Obrtniki in podjetniki znamo, zmoremo in hočemo ustvarjati le najboljše, a za to potrebujemo poslovno okolje, v katerem bomo konkurenčni. Potrebujemo okolje, ki nam bo omogočalo takšne pogoje, da bomo lažje delovali in zaposlovali!« je bil jasen Meh.

Predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar je v svojem nagovoru zagotovil, da bo s svojimi ministri delal na tem, da bodo prisluhnili zahtevam malega gospodarstva. Obrtnikom in podjetnikom je izrekel priznanje za njihov doprinos h gospodarski rasti in zaposlovanju. Na koncu je priznal, da mora vlada naredi še precej na področju stabilnosti gospodarstva ter obljubil, da se bo osebno zavzel, da se bodo letos zgodili določeni premiki.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice za Munchen in Zgornjo Bavarsko Georg Schlagbauer je povedal, da je obrtništvo tako kot v Nemčiji tudi v Sloveniji pomemben steber gospodarstva. Evropa je pred številnimi izzivi in ravno obrtništvo je tisto, ki lahko prinese neko stabilnost. »Obrtniki se vedno zavzemamo za sodelovanje in dobrobit. Delati je potrebno na sodelovanju in na zmanjševanju administrativnih ovir. Obrt se v podjetjih spreminja, tehnologija v podjetjih pa je vedno bolj kompleksna«. Dualni sitem se je pri njih izkazal kot izredno dober, brezposelnost je na Bavarskem le 2,7 odstotna, kar je najnižja številka v celotni Nemčiji. Torej je to dober primer, zato naj si ga  Slovenci ogledajo. Vedno znova opozarjajo, da bi dualni sistem moral biti nekaj vseevropskega in ne zgolj za posamezne države. Prav tako je poudaril, da je partnerstvo in sodelovanje med zbornicami izredno pomembno. In se ob tem zahvalil za več kot 25-letno partnerstvo med njihovo zbornico in OZS.

Alojz Kovšca, državni svetnik ter obrtnik, ki se ukvarja z urarstvom in gostinstvom, je poudaril, da prerazporeditve davčnih bremen, ki jih je na forumu predstavil minister Mramor, za obrtnike in podjetnike ne pridejo v poštev in so nesprejemljive. »S predlagano reformo v malem gospodarstvu ne dobimo praktično nič! Mesečnih plač v vrednosti nad 2500 EUR bruto pri obrtnikih in podjetnikih praktično ni. Ministrstvo nam v primeru dohodninske razbremenitve srednjega razreda torej ne bo naredilo prav nobene usluge, bo pa nas še dodatno obremenilo z višjim davkom na dobiček!« je bil kritičen Kovšca. Minister Mramor pa je poudaril, da za znižanje davkov in prispevkov ni možnosti. »Edina možna pot je prestrukturiranje,« je zaključil Mramor in dodal, da obstajajo pa možnosti na področju odprave administrativnih ovir.

Rok Aljaž iz Šotorov Petre je izpostavil problematiko čezmejnega opravljanja storitev, ki so izredno otežene. Za delo v Avstriji je potrebno toliko nerazumnih administrativnih postopkov, da je to kar neverjetno. »Če ne bo posluha za podjetnike in obrtnike in ne boste končno nekaj naredili tukaj in sedaj, potem pa gospodarstvo ustvarjajte kar sami!« je bil jasen izvršni direktor Šotorov Petre Rok Aljaž.

Za konec je predsednik OZS Branko Meh povedal, da upa, da bodo njihove zahteve vendarle padla na plodna tla, saj mu je pomoč pri ustvarjanju boljšega poslovnega okolja obljubil tudi predsednik vlade RS dr. Miro Cerar. In Meh je še posebej poudaril, da trdno verjame, da bo predsednik vlade besedo tudi držal. »Vi, spoštovani predstavniki vlade, odločate o naših življenjih, zato prosim, nehajte poslušati zahteve sindikatov in pričnite uresničevati zahteve obrtnikov in podjetnikov in verjemite, da bo Sloveniji šlo veliko bolje«! je še zaključil Meh.

Foruma obrti in podjetništva 2016 se je udeležilo več kot 250 obrtnikov in podjetnikov, ki so v en glas ponavljali, da naj jim Vlada končno prisluhne. Obrtnik in podjetniki so izpostavili konkretne probleme in tudi rešitve, od Vlade pa je sedaj odvisno ali jih bo tudi upoštevala in zagotovila napredek slovenskega gospodarstva.

 

Vabimo vas na 14. Forum obrti in podjetništva

 v petek, 3. junija 2016 ob 11. uri,

na Bledu (v Hotelu Golf)

Tudi letos bo Forum namenjen pregledu aktualnih problemov in priložnosti za razvoj in nov zagon slovenskega gospodarstva, predvsem obrti in malega podjetništva, kot ključnega in najbolj vitalnega dela domače ekonomije.  

Na Forumu bomo predstavnikom Vlade RS predstavili Zahteve slovenske obrti in podjetništva 2016 - Priložnost za napredek, ki predstavljajo največji manifest za obrt in malo gospodarstvo. V Zahtevah so zapisani konkretni predlogi in ustrezne rešitve za lažje poslovanje mikro in malih podjetij.  

Z nami bodo predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, minister za finance dr. Dušan Mramor, minister za javno upravo, Boris Koprivnikar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, ministrica za notranje zadeve, mag. Vesna  Györkös Žnidar in državni sekretarji pristojnih ministrstev.

Tokrat prvič bo na Forumu prisoten tudi gost iz tujine, predsednik Obrtne zbornice za München in zgornjo Bavarsko, Georg Schlagbauer.

Zaradi lažje organizacije Foruma obrti in podjetništva 2016 vas prosimo, da vašo udeležbo sporočite v Urad predsednika, gospe Dragici Flis, na tel.: 01 58 30 501 ali 031 326 610, na e-naslov: urad.predsednika@ozs.si ali se prijavite preko spletne strani http://www.ozs.si/Dogodki.aspx

Udeležba za člane OZS je brezplačna!

Vljudno vabljeni!

Aktivnost sofinancirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije