Obrtnik leta 2011

Zgodba o uspehu letošnjega obrtnika leta, Borisa Mesca, ustanovitelja in direktorja podjetja Mebor, ni naključje. Trdo in načrtno dolgoletno delo, neprestano vlaganje v znanje in razvoj, predvsem pa velika predanost vsakemu posameznemu projektu njega in njegovo podjetje uvršča med najžlahtnejše predstavnike slovenske obrti.

V podjetju Mebor, ki ga vodi Boris Mesec, izdelujejo horizontalne tračne žage za razrez hlodovine, transporterje, krožne žage za razrez drobne hlodovine, večlistne krožne žage, čelilnike, robilnike, stroje za izdelavo brun in stroje za vzdrževanje žaginih listov ter krožnih žag. Stroji  so namenjeni kmetom, gozdnim posestnikom, manjšim in večjim gozdarskim in tesarskim zasebnikom ter profesionalnim obratom za predelavo lesa in so rezultat dolgoletnih izkušenj iz žagarstva in strojegradnje, novih tehnologij in inovacij. 

Boris Mesec je sicer izučen avtomehanik. Nekaj let je bil zaposlen v škofjeloškem Limosu, kjer je delal kot ključavničar. Ko je odslužil vojaški rok, se je posvetil domači žagi, ki jo je vodil njegov oče. Prvo žago je izdelal za domače potrebe, saj je bila stara žaga počasna, potrebno pa je bilo veliko ročnega dela. Želel je izdelati žago, ki bi bila hitrejša, lažja za rokovanje, predvsem pa bi zahtevala manj ročnega dela, kar mu je tudi uspelo. V osemdesetih so na domači žagi za potrebe pohištvene industrije razrezali več tisoč kubičnih metrov lesa na leto. Vse stroje, ki so jih pri tem potrebovali, so razvili in izdelali doma. Že od vsega začetka Boris Mesec s sodelavci pozornost namenja optimizaciji in avtomatizaciji delovnega procesa. Razvili so svoj koncept strojev, kar podjetje Mebor postavlja med vodilne proizvajalce horizontalnih tračnih žag. Gre za povečanje kapacitet, večjo avtomatizacijo in manj delovne sile. Jedro Mebor Systema, kot so ga poimenovali, je elektronsko vodenje s programom, ki so ga razvijali in izpopolnjevali več let. Prednost sistema je, da na žagi dela en sam delavec, poveča izkoristek in zagotovi točnost rezanja, predvsem pa z avtomatiziranim delovanjem poveča kapaciteto. Poleg tega je sistem enostaven in varen za uporabo.

V podjetju si ves čas prizadevajo, da so korak naprej in se kar se da hitro odzivajo na potrebe trga. V veliko pomoč pri izboljšavah in širitvi ponudbe so jim povratne informacije uporabnikov njihovih strojev.  Ti se pogosto tudi vračajo, odločajo se za novejše, sodobnejše in zmogljivejše stroje.  

Prve stranke so bili okoliški kmetje, ki so se ukvarjali s predelavo lesa. Posel se je nato razširil na vso Slovenijo, prvi izvoz je bil na Hrvaško, nato na avstrijsko Koroško. V prvi vrsti so naročila dobivali preko referenc, pojavljati pa so se začeli tudi na sejmih doma in v tujini. Vsako leto so tako samostojno ali preko predstavnikov prisotni na več kot desetih strokovnih sejmih. Dopolnitev vsega je seveda spletna stran, brez katere danes tako ali tako ne gre več. Če so bili prve stranke kmetje, ki so rabili manjše žage, so danes to profesionalci, ki se ukvarjajo izključno s spravilom in pripravo lesa za nadaljnjo obdelavo, pri tem pa uporabljajo pa žage najrazličnejših velikosti. Največje stojijo na Poljskem in v Angoli, v prihodnje bo ena večjih tudi v Surinamu. Največje so tiste za tropski les, ki razrežejo hlode debele do 1,7 metra, težke pa so do 15 ton. Vseh skupaj je danes po svetu že blizu 1.500. Tračne žage so narejene za delovanje v vseh razmerah, tako v sibirskem mrazu, kot tudi v vročini in vlagi. Danes je Mebor aktivno prisoten na trgih po vsem svetu, po vsej Evropi, v Rusiji, Indiji, Papui Novi Gvineji, Indoneziji, Avstraliji, Afriki, Surinamu, Združenih državah Amerike in drugod. Glavni trg je sicer še vedno Evropa, odpirajo pa se predvsem tropski trgi. Kot je povedal Mesec jih je prav razpršenost trgov reševala v zadnjem letu ali dveh. Gospodarska kriza se namreč ni odrazila povsod naenkrat in povsod enako. Žage in drugi stroji podjetja Mebor nosijo oznako CE. Stroji so namreč taki, da morajo biti varni, zato so glede različnega certificiranja podvrženi redni in strogi kontroli. Tudi certifikat ISO 9001 je za to dejavnost in glede delež izvoza in naravo izdelkov, kot je dejal Boris Mesec, skoraj nujen. Imajo ga že štiri leta, potrjuje pa kakovost poslovanja in dela v podjetju. Sicer od podjetja veliko zahteva, a je na drugi strani tudi zelo koristen, saj v proizvodnjo in druge dele podjetja vnese red.

DSO 2011 (1/5): Uvodni nagovor predsednika OZS Štefana Pavlinjeka from OZS on Vimeo.

DSO 2011 (4/5): Predstavitev nominirancev za obrtnika leta 2011 from OZS on Vimeo.

DSO 2011 (5/5): Obrtnik leta 2011 je Boris Mesec from OZS on Vimeo.