Obrtnik leta 2013 je Franc Jezeršek

OZS je 14. septembra na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti v Celju že enajsto leto zapored podelila prestižno priznanje Obrtnik leta, ki ga je tokrat prejel gostinec Franc Jezeršek. Strokovna komisija pri OZS je prepoznala rezultate njegovega tridesetletnega trdega in neutrudnega dela ter ga zato nagradila z najvišjim priznanjem v slovenski obrti. Priznanje za najstarejšega delujočega obrtnika leta, ki ga OZS podeljuje tretje leto, pa je prejel 83-letni frizer Josip Škarica iz Maribora.  

Življenjska pot Franca Jezerška je polna velikih poslovnih premikov, pomembnih dogodkov, inovativnih prizadevanj. Pred več kot tremi desetletji je v izredno skromnih razmerah začel svojo podjetniško pot, praktično ves zaslužek pa vlagal v razvoj in širitev dejavnosti. Posledica teh prizadevanj je bila izgradnja Hiša kulinarike Jezeršek, prvega objekta v državi, ki je bil namensko zgrajen za potrebe catering dejavnosti. Z dejavnostjo cateringa je v Sloveniji oral ledino in bil več kot desetletje edini ponudnik na tem področju.

Franc Jezeršek je šel korak dlje. Iz opuščene kmetije je na Zgornjem Brniku ustvaril mogočen gostinski kompleks Dvor Jezeršek. Ustanovil je Kulinarično središče Okusiti Slovenijo, ki povezuje in ponuja jedi vseh kulinaričnih slovenskih regij. Na ta način širi zavest o slovenski kulinariki in izobražuje svoje kadre, goste in druge ponudnike jedi in pijač. Je eden od pobudnikov projekta Gostilna Slovenija, v katerega se je vključilo več deset najuglednejših gostincev pri nas. Zelo pomembna je tudi Akademija Jezeršek, ki skrbi za izobraževanje na področju kulinarike. Domača in tuja strokovna javnost je prepoznala Jezerškovo poslovno odličnost, zato je prejemnik številnih priznanj, pohval in certifikatov. Z uvajanjem inovacij in sodobne tehnologije je vedno korak pred konkurenco, na področju varstva okolja pa predstavlja zavidljiv zgled.

Izjemno pozornost namenja skrbi za kadre in njihovemu usposabljanju. Prireja delavnice za vrtce in predstavitve gostinskih poklicev za osnovne šole. Sodeluje z vsemi pomembnejšimi gostinskimi in turističnimi šolami, Biotehniško in Ekonomsko fakulteto. Večina njegovih zaposlenih se neprestano izobražuje in izpopolnjuje v znanju doma in v tujini. S svojim delom je močno vpet v življenje in delo kraja, obenem pa izjemno aktiven v stanovskih vrstah, saj je v okviru Obrtno-podjetniške zbornice opravljal številne zahtevne naloge. Predvsem pa je Franc Jezeršek zgled delovne predanosti, ki jo je prenesel na vse svoje otroke. Prav oni so nosilci razvojne strategije in prodora na tuje trge. Družina Jezeršek je danes sinonim kvalitete in poslovne odličnosti.

Ostali letošnji nominiranci za prestižno priznanje so bili še frizerka Verica Banfi iz Murske Sobote, gostinec Rok Kanc iz Ljubljane in podjetnik Laszlo Baics iz Izole. Vsi so tudi dobitniki priznanja Obrtniški vzor.  

OZS z izborom Obrtnika leta skrbi za dvig kvalitete obrtnih izdelkov in storitev ter se zavzema za dvig ugleda obrtne dejavnosti in njenih nosilcev v javnosti. Prejemniki priznanja Obrtnik leta skupaj z nominiranci predstavljajo vrhunske obrtnike, ki so lahko vzor vsem, ki si želijo zgraditi uspešne poslovne zgodbe z drznostjo, pogumom, trdim delom in vztrajnostjo.  

V okviru prireditve so tretje leto zapored podelili tudi priznanje najstarejšemu delujočemu obrtniku leta, ki ga je prejel 83-letni frizer Josip Škarica iz Maribora.