Obrtnik leta 2014

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na slovesnosti ob svoji 45. obletnici delovanja, ki je bila 19. novembra 2014 na Brdu pri Kranju, že dvanajstič podelila prestižno priznanje Obrtnik leta, ki ga je za svojo delovno predanost in poslovno odličnost prejel Janez Kodila iz Markiševcev. 

O Obrtniku leta

Podjetniško pot je Janez Kodila iz Markišavcev začel pri očetu, samostojno dejavnost pa od leta 1992 nadaljuje v lastnem podjetju. Družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je postavil temelje za visokokakovostne mesne izdelke. V letu 2002 je uvedel proizvodno specializacijo in se usmeril iz majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov. Ustvaril je blagovno znamko Kodila, ki se je v desetletju že dobro uveljavila na slovenskem trgu. Njegova dejavnost je v regiji in širše v Sloveniji ter Evropi prepoznavna po tradicionalnih prekmurskih okusih. Posebej slovijo po ohranjanju in razvoju tradicionalnih mesnin, v katerih se odražajo lastne recepture ter stari, preizkušeni in izboljšani postopki predelave mesa in inovativne energetsko varčne tehnologije. Pod sloganom »Ko veš, kaj ješ« se skrivajo kakovostne surovine iz kontrolirane reje njihovih kooperantov, pri predelavi mesa pa pri Kodili, kjer je zaposlenih 22 ljudi, dodajajo samo sol in začimbe in si za dokončanje izdelkov vzamejo čas. Kakovost ima pri njih prednost pred količino, kar potrjujejo številne sejemske nagrade in certifikati kakovosti. V letu 2013 so končali investicijo v povečanje kapacitet in prenovili proizvodne prostore, v objekt pa so vključili tudi doživljajsko kulinarični center s trgovino. Novi prostori pomenijo kakovostni premik v proizvodnji, saj omogočajo zorjenje kakovostnih mesnin v pogojih, ki se kar najbolj približajo naravnim razmeram. V ta namen so izdelali zorilnice z ilovnatimi ometi, kjer šunke zorijo z inovativno tehnologijo »štirih letnih časov«. Tehnologija, ki je plod lastne inovativnosti in temelji na visokoenergetski učinkovitosti, omogoča, da se v štirih različnih zorilnicah ustvarjajo klimatski pogoji, podobni naravnim v posameznem letnem času.

Nominiranci za prestižno priznanje Obrtnik leta so bili še kovinar Srečko Brus iz Logatca, steklar in gradbinec Ismet Hamzić iz Ljubljane, vrtnar in cvetličar Miroslav Kurbus iz Melov pri Radencih, oftalmolog Franc Šalamun iz Nove Gorice in Ludvik Špan, lastnik Avtocentra Špan iz Brezovice. Fotogalerija