Priznanje Podjetnik leta

Priznanje Podjetnik leta je najstarejše slovensko priznanje podjetnikom, podjetnicam in podjetniškim skupinam, ki ga podeljuje revija Podjetnik. Priznanje je prvič podelila predhodnica revije Podjetnik, Revija za razvoj, leta 1991; od leta 1992 pa ga podeljuje revija Podjetnik.

Seznam dosedanjih prejemnikov priznanja:

Leto    

Podjetnik/ca leta

Dejavnost

 2014

dr. Otmar Zorn
Varsi, Iskra Zaščite, Ljubljana

Varsi izdeluje udarne dele ali varistorje, ki jih nato Iskra Zaščite (ali kateri drug njihov kupec) vgradi v prenapetostne zaščite.

 2013

Dušan Olaj
Duol, Brezovica pri Ljubljani

Razvoj in izdelava napihljivih dvoran ter drugih konstrukcij, pokritih z membransko strukturo.

 2012

Albert Erman
Magneti, Ljubljana

Velik del trajnih magnetov izdelujejo za avtomobilsko industrijo, prihodnost pa vidijo v vlakih in tramvajih, pa tudi električnih avtomobilih.

 2011

Boštjan Šifrar
SIBO G, Škofja Loka

Proizvodnja zapiralne embalaže ter rešitve za tehnično zahtevne izdelke za farmacevtsko, medicinsko in elektroindustrijo.

 2010

Marjeta in Marino Furlan
Intra lighting, Miren

Proizvodnja svetil za poslovne, zabaviščne in kulturne objekte.

 2009

Dr. Uroš Merc
Bisol, Prebold

Izdelava fotonapetostnih modulov za sončne elektrarne.

 2008

Andrej Orožen
in dr. Jure Knez
Dewesoft, Trbovlje

Razvoj programske opreme, proizvodnja merilnih instrumentov in sistemov.

 2007

Nataša Ratej
Rima, Ljubljana

Na domačem trgu so najbolj prepoznavni po suhomontažni gradnji. Vstopajo pa tudi na trg montažnih hiš z izdelavo nadstandardnih hiš po željah kupca.

 2006

Miloš Urbanija
Ultra, Zagorje

Razvoj poslovnih in tehnoloških rešitev za naftno industrijo, mobilno telefonijo in druga področja. Je mednarodno tehnološko podjetje s hčerinskimi podjetji v več državah.

 2005

Dr. Aleš Štrancar
BIA Separations, Ljubljana

Biotehnologija, razvoj tako imenovanih inteligentnih filtrov za čiščenje sestavin npr. v farmacevtski industriji. Eno od strokovno najmočnejših podjetij na svetu.

 2004

Igor Akrapovič
Akrapovič, Ivančna Gorica

Blagovna znamka Akrapovič ima med izpušnimi sistemi tako mesto, kot denimo Honda med motocikli. Izpušni sistemi Akrapovič so sinomim za največjo kakovost in prestiž.  

 2003

Ivo Boscarol 
Pipistrel, Ajdovščina

Proizvajalec ultralahkih letal. Avtor izredno odmevnih letalskih rešitev. Njegova letala uporabljajo najzahtevnejši letalci iz vsega sveta.

 2002

Aleš Kristančič
Movia, Ceglo 

V svetu priznani goriški vinar. Avtor opevanega Velikega belega in Velikega črnega. Dobavitelj ekskluzivnim kletarjem v ZDA, Nemčiji, Angliji in Italiji.

 2001

Filip Remškar
SmartCom, Ljubljana

Celovite telekomunikacijske rešitve za nacionalna telekomunikacijska omrežja in podjetja.

 2000

Jože Angeli
Blues, Velenje 

Uspešno invalidsko podjetje. Od dobavitelja za Gorenje se razvija v podjetje za gostinsko opremo z lastno blagovno znamko. Kupili LTH.

 1999

Milan Čelan
Tipro Keyboards, Grosuplje

Program inovativnih in avangardno oblikovanih tipkovnic. V svetovnem vrhu tako imenovanih inteligentnih tipkovnic za zahtevno industrijsko rabo.

 1998

Jadranka in Drago Lemut  
Le Tehnika, Kranj

Obširen program malih naprav, ki premoščajo različne standarde v komunikacijah. Svetovni trgi, proizvodnja v več državah, tudi na Kitajskem.

 1997

Jani Goltes 
Goltes, Trbovlje 

Oprema za snežne deske, ki jih podjetje dobavlja tudi drugim svetovnim proizvajalcem snežnih desk, plus kompletna oprema za deskanje na snegu.

 1996

Doro Erjavec in Janez Pogačar
Hyla, Ljubljana

Tehnična izpopolnitev tujega izdelka (sesalnik na vodni filter), ki ga ob podpori dveh tujih partnerjev, ki sta poskrbela za marketinško mrežo po vsem svetu, prodajata v 30 državah na vseh celinah. Drugo mesto na svetu v kategoriji.

 1995

Jernej in Japec Jakopin
Seaway, Bled 

Vodilno svetovno podjetje na področju konstruiranja jadrnic. Njihova jadrnica Shipman 50 je bila na sejmu v Duesseldorfu 2004 razglašena za jadrnico leta, Shipman 63 pa za jadrnico leta 2005.

 1994

Marjan Koščak 
nekdanji Ikom, Grosuplje,
zdaj Sauter Automatika

Strm razvoj iz instalacijske obrti v podjetje s 120 zaposlenimi. Žal je šel v premočno investicijo v industrijske dvorane in doživel stečaj. Kasneje ustanovil podjetje Sauter Automatika (računalniško krmiljenje instalacijskih sistemov).

 1993

Rudi Bric, Andrej Kuščer, Tomaž Schara in Zoran Zagorc
Hermes Softlab, Ljubljana  

Ob priznanju je imelo podjetje 42 zaposlenih, nato je preraslo v prvo slovensko multinacionalko na informacijskem področju z več kot 500 zaposlenimi. Danes v tem podjetju deluje samo Rudi Bric, ostali v drugih podjetjih.

 1992

Jože Kogoj
A.J. Kogoj, Miren  

Oprema za javno telefonijo - malo podjetje, ki ima virtualno razvojno ekipo in stavi na tehnološki razvoj in oblikovanje.

 1991

Edvard Golob
Edigs Pege, Mengeš

Kemični izdelki in drugi pripomočki za pisarniško rabo na temelju lastnih patentov, dolgoletni obrtnik, označuje prehod iz obrtniške v podjetniško tradicijo.