Podjetnik leta 2014

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na slavnostni prireditvi v dvorani Smelt v Ljubljani, 23. oktobra 2014, podelila že 24. priznanje Podjetnik leta, najstarejše slovensko priznanje podjetnikom, podjetnicam in podjetniškim skupinam. Podjetnik leta 2014, ki je s svojo zmagovalno formulo uspeha prepričal letošnjo strokovno komisijo, je postal dr. Otmar Zorn, lastnik podjetja Varsi, kjer izdelujejo t.i. varistorje, ki ščitijo pred udari strel. Med nominiranci za to prestižno priznanje sta bila še Simona Petrič iz podjetja Elvez in dr. Mark Pleško iz podjetja Cosylab.

»Na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti je Slovenija ponovno zdrsnila za osem mest in pristala na nezavidljivem 70. mestu. Vendar pa današnji nominiranci s svojimi uspešnimi zgodbami dokazujejo, da situacija v Sloveniji le ni tako črnogleda. Da zmoremo in da znamo, kljub naši majhnosti,« je v slavnostnem nagovoru med drugim povedal predsednik OZS Branko Meh. Aktualno vlado, dogodka sta se namreč udeležila tudi podpredsednik vlade in minister mag. Dejan Židan, ministrica dr. Anja Kopač Mrak in ministrica mag. Vesna Györkös-Žnidar, pa je pozval, da čim prej najde resornega ministra, podjetnikom in obrtnikom pa zagotovi boljše poslovno okolje.

»Vem, da smo na slovenske obrtnike in podjetnike lahko ponosni. Premalo je svetlih točk v naši držav,« je dejal minister Židan in obenem čestital vsem trem nominirancem. »Namesto, da v naši državi ustvarjamo nove podjetnike, ustvarjamo nove politike,« pa je dejal Podjetnik leta 2013 Dušan Olaj iz podjetja DUOL, ki je bil kritičen do tega, da gospodarstvo ponovno nima svojega resornega ministra.

Podjetnik leta dr. Otmar Zorn je v zahvalnem govoru razkril svojo formulo uspeha, ki so njegovi sodelavci v podjetju Varsi. In dejal: »V našem podjetju smo se morali prestrukturirati, sedaj pa beležimo uspehe. Vladi pa sporočam samo eno – naj se ne vmešava v gospodarstvo in naj nam dovoli delati.«

O Podjetniku leta 2014 dr. Otmarju Zornu

Dr. Zorn je (so)lastnik in direktor dveh podjetij - Iskra Zaščite in Varsi. Varsi izdeluje udarne dele ali varistorje, ki jih nato Iskra Zaščite (ali kateri drug njihov kupec) vgradi v prenapetostne zaščite. So edini v Evropi, ki izdelujejo varistorje, ki zaščitijo vse od manjših naprav (TV, računalniki) do velikih transformatorjev, vetrnih elektrarn itd. pred udari strel. Podjetje Iskra Zaščite pa je med tremi vodilnimi svetovnimi proizvajalci prenapetostnih zaščit. »Tu ni prihodnosti, množična proizvodnja bo domena Kitajcev, ostali bomo morali staviti na znanje,« pravi Zorn. Proizvodnje zaradi nižjih stroškov niso preselili na Kitajsko, so pa tam skupaj s partnerjem odprli nov proizvodni obrat Iskre Zaščite, v katerem delajo za kitajski in ameriški trg. Načrtujejo tudi tovarne v Braziliji, Indiji in Srbiji, letos naj bi končali proizvodnjo v Rusiji. Da bi v prihodnje še izboljšali svoj položaj, usmerjajo moči v nove tržne niše, specialne rešitve, energetski menedžment, storitve in sisteme. Nič revolucionarno novega, je pa tu večja dodana vrednost, pravi Zorn in dodaja, da je za podjetje pomembno, da gleda na dolgi rok. Zato denimo danes delujejo na področju zelene energije, četudi tu trenutno ni velikega iztržka. Med pomembnimi segmenti so tudi komunikacije, naftna in plinska podjetja, vojska in policija, železnice.

Dr. Zorn pravi, da je uspeh v javnosti na žalost večinoma sprejet negativno, zato mnogi podjetniki raje ostajajo anonimni. »Jaz pa vseeno mislim, da moramo imeti družbeno odgovornost, ker bi lahko s svojimi zgledi in svojim načinom dela pomagali drugim ustvarjati pozitivno atmosfero,« je prepričan. Njegova formula za uspeh pa je: »Biti pošten, zelo korekten do ljudi, da nastane ekipa, zelo se ukvarjati z ljudmi. Skrivnost uspeha je ravno v ljudeh.«

Med nominiranci sta bila še:

Simona Petrič, Elvez

Od leta 2009 vodi družinsko podjetje Elvez, ki ima dva proizvodna programa: program kabelske konfekcije in program plastike. Lani so serijsko zagnali novo, izredno zahtevno tehnologijo metalizacije oziroma vakuumskega naparevanja plastičnih izdelkov. Tehnologija se med drugim precej uporablja v avtomobilski industriji, pri izdelavi LED luči. V zadnjih sedmih letih so v Elvezu namenili največ pozornosti tehničnemu napredku, stabilizaciji proizvodnega procesa in krepitvi celotne organizacije. Zdaj se bodo bolj strateško usmerili v krepitev sodelovanja z obstoječimi partnerji in v iskanje novih ustreznih kupcev.

Dr. Mark Pleško, Cosylab

Dr. Pleško je s skupino študentov z Inštituta Jožef Stefan (IJS) konec 90. let začel sodelovati z nemškimi strankami pri razvoju kontrolnih sistemov za pospeševalnike. Pod okriljem IJS so izpeljali dva zanimiva in odmevna projekta in si tako pridobili znanja in prvi referenci. IJS jim je sprva posodil nekaj strojne opreme, nato pa so ustanovili neodvisno podjetje Cosylab. Razvijajo kontrolne sisteme za velike raziskovalne in znanstvene naprave, kot so teleskopi, fuzijski in medicinski pospeševalniki itd. V tržni niši krmilnih sistemov pospeševalnikov in drugih velikih infrastrukturnih naprav so vodilno podjetje na svetu. Njihovi največji kupci so veliki javni znanstveni inštituti in mednarodne organizacije, ki gradijo takšne sisteme.

Letošnjo strokovno komisijo, ki je morala izbrati najodličnejšega med odličnimi, so sestavljali Albert Erman, Magneti Ljubljana, Podjetnik leta 2012, Dušan Olaj, Duol, Podjetnik leta 2013, Branko Meh, predsednik OZS, Marko Kajzer, Kampo, Obrtnik leta 2012, Franci Pliberšek, MIK Celje, dr. Jadran Lenarčič, Institut Jožef Stefan, dr. Jaka Vadnjal, profesor in dekan Gea College, ter Eva Mihelič, odgovorna urednica revije Podjetnik.

Več o izboru podjetnik leta na: http://www.podjetnik.si/priznanje-podjetnik-leta