43. oddaja IZZIVI - obrt in podjetništvo

30. oktober 2018

Televizijska ekipa  Izzivov je bila na drugi konferenci o izzivih poslovanja v tujini, na kateri so davčni in pravni strokovnjaki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in partnerskih institucij svetovali o postopkih zaposlitve delavcev iz tretjih držav in o čezmejnem opravljanju storitev. V oddaji pa so govorili tudi o težavah slovenskih frizerjev ter o njihovih uspehih v tujini.  V Londonu so se namreč na prestižni in največji dobrodelni frizerski prireditvi zbrala največja imena iz te stroke, med finaliste pa se je do sedaj uvrstilo že pet slovenskih frizerjev.

O izzivih poslovanja v tujini

Konec oktobra je OZS organizirala že drugo konferenco o izzivih poslovanja v tujini. Tako slovenski kot tuji delodajalci , ki želijo napotiti svoje delavce v tujino, morajo pred napotitvijo pridobiti obrazec  A1. Zdenka Bedekovič iz Svetovalnega centra OZS svetuje: »Preden se zaposli tujca, naj delodajalec preveri, ali ta sploh potrebuje delovno dovoljenje. Gre zlasti za bosanske državljane.« Udeleženci konference so izpostavili tudi problem dolgotrajnega postopka pri pridobitvi delovnih dovoljenj, za katere je treba čakati tudi pet mesecev. Ivan Meh, podpredsednik UO OZS, pa je v studijskem pogovoru pojasnil, kako čezmejno opravljanje storitev poteka v praksi. »Postopki pridobitve delovnih dovoljenj trajajo tudi pol leta, kar je absurd«, meni Meh. Tudi on je moral pripeljati delavce iz Bosne, da je lahko konkuriral na trgu. »V nasprotnem primeru ti delo prevzamejo večja podjetja,« še dodaja Meh. Največ tujih delavcev v Sloveniji sicer prihaja iz Bosne, največ pa jih dela v gradbeništvu.

Slovenski frizerji v vrhu svetovne smetane

Londonska prireditev Alternative Hair Show je do sedaj nagradila že pet slovenskih frizerjev. Gre za največjo dobrodelno frizersko prireditev. Med najboljših 12 sta se letos uvrstila dva frizerja s Koroške, in sicer Petra Blatnik Maček in Matej Komar. Oba nagrajena frizerja se že vrsto let izobražujeta in sledita modnim smernicam. Predsednik sekcije frizerjev pri OZS Mitja Sojer pa je dejal, da je nadvse pomembno, da se frizerji udeležujejo tovrstnih dogodkov. »To je dodatna motivacija za mlade frizerje in potrditev, da delajo dobro,« meni Sojer. Po njegovem je pri tekmovanju pomembna prava ideja, zgodba, obleka ter kako to predstaviš. »Želimo si, da bi bila v tem poklicu bolj pomembna kvaliteta kot kvantiteta. Rak rana našega poklica pa sta delo na črno in siva ekonomija,« še dodaja Sojer.

Lotrič Metrology z novo pridobitvijo

Podjetje Lotrič Metrology je v Železnikih odprl  prvi meroslovni park, katerega vrednost znaša 1,2 milijona evrov. 130 sodelavcev podjetja dnevno opravi 376 natančnih meritev, ob tem pa ponujajo lastne merilne sisteme. »Jaz verjamem, da želimo podjetniki živeti v Sloveniji in plačevati davke. Včasih je potrebno del proizvodnje preseliti v tujino, zlasti zaradi boljših povezav s kupci,« dodaja Marko Lotrič, generalni direktor Lotrič Metrology. Lotrič si obenem želi stabilnejše poslovno okolje, kajti mladi, ki jih nagovarjajo, morajo vedeti, kaj jih čaka.

nazaj na vse novice