45. oddaja IZZIVI – obrt in podjetništvo

22. november 2018

V tokratnih Izzivih je beseda tekla med drugim o bančnih storitvah, ki so na voljo 24 ur. Poleg tega pa še o obnovi pnevmatik za tovorna vozila, o uspehih mariborskega projektantskega podjetja in izdelavi kopalnic »na ključ«.

Studijska gosta, Tina Blaznik in Tadej Boštjančič iz kontaktnega centra NLB, sta spregovorila o dostopnosti banke in izpostavila videoklic. »Ritem življenja je danes tak, da med tednom, ko so odprte poslovalnice banke, v glavnem delamo in imamo čas zvečer ter v soboto in nedeljo. Mi smo preko videoklica strankam za kakršnokoli pomoč na voljo 24 ur na dan,« sta med drugim povedala predstavnika banke in dodala, da je uporabnikov te storitve iz dneva v dan več. »Stranka lahko videoklic vzpostavi preko svojega osebnega računalnika ali pametnega telefona, ki ima kamero in mikrofon, mi pa jo s prepoznavo njenega osebnega dokumenta identificiramo. Po identifikaciji lahko klicatelj opravi večino stvari, ki bi jih opravil v poslovalnici. Opozorimo lahko še na eno novost. To pa je, da se do videoklica enostavno dostopa tudi neposredno iz naših mobilnih aplikacij,« sta še pojasnila.

Gume, mostovi in kopalnice

Avtorji oddaje so predstavili še tri uspešne zgodbe slovenskih podjetnikov. Obiskali so vulkanizerstvo v Šentjurju, kjer se ukvarjajo z obnovo pnevmatik, predvsem za tovornjake in avtobuse. Pravzaprav gre za reciklažo pnevmatik. Tiste, ki obrabljene pnevmatike, ki prestanejo stroge teste kakovosti, je mogoče obnoviti in jih pripraviti za nov življenjski cikel.

V mariborskem inženirskem biroju so se specializirali za projektiranje mostov. Uspešno odgovarjajo na sodobne izzive na domačem predvsem pa na tujih trgih. Med drugim so projektirali črnokalski viadukt, most čez Savo v Beogradu in most na Pelješac, za dvižni most za pešce in kolesarje na Motlavi v poljskem Gdansku pa so na natečaju prejeli prvo nagrado.

Svojo uspešno zgodbo pa piše tudi podjetje iz Lendave, kjer izdelujejo grbinaste steze za kolesarje in rolkarje, dizajnerske radiatorje in predvsem gotove kopalnice. Te so njihov paradni konj. Kopalnice v celoti, skupaj z inštalacijami in opremo izdelajo v podjetju, nato pa svoje mesto najdejo v sobah hotelov in drugih podobnih objektov.

nazaj na vse novice