24. oddaja IZZIVI

5. april 2018

Upokojiti se, ali ne?

Osrednja tema tokratne oddaje je bilo upokojevanje, sicer pa je bil govor tudi o vzdrževanju kurilnih naprav in o sredstvih, ki so na voljo zagonskim podjetjem, avtorji oddaje pa so obiskali celjskega urarja Lečnika.

Obrtniki in podjetniki se sprašujejo, ali kaže resno razmisliti o odložitvi upokojitve. V mnogih poklicih primanjkuje kadra, ali pa nekateri poklici celo izumirajo. Mnogi obrtniki zapirajo delavnice. Zaradi manjših zaslužkov pa tudi slabega posluha države, ko se po več desetletjih upokojijo. »Že od nekdaj rada šivam.  Ker je bila naša družina športno naravnana, sem se odločila, da bom šivala prav športna oblačila. Čudovito je bilo delati v devetdesetih letih,« pravi Marija Hudovernik, ki ima obrt že tri desetletja in po upokojitvi še vedno dela. »Ne zdi se mi sprejemljivo, da državi, kljub temu, da sem izpolnila oba pogoja za upokojitev, plačujem prispevke in prejemam le 75 odstotkov pokojnine. Če sem 40 let plačevala prispevke za pokojnino, ne vem, s kakšno pravico mi lahko del vzamejo,« še doda in pravi, da ne pozna obrtnika, ki bi po vseh letih dela pri 65. letu starosti mirno gledal, kako propada njegova delavnica, saj delajo s srcem in želijo, da se njihovo delo nadaljuje.

Možnosti, ki jih imajo obrtniki, ki razmišljajo o upokojitvi, je pojasnil Dušan Bavec, svetovalec v Svetovalnem centru OZS.  Spregovoril je o ugodnostih, ki jih je deležen delavec, če odloži upokojitev, predstavil je možnost delne upokojitve in druge dejavnike,  na katere naj bodo pozorni vsi, ki razmišljajo o upokojitvi.

Urarji so nujno potrebni

Urar je poklic,  ki je skrit očem javnosti, a je zelo zanimiv in zahteva veliko znanja in vztrajnosti. Je pa tudi poklic, v katerem močno primanjkuje kadra. Imamo le še peščico takih, ki obrt in posel izvrstno obvladajo, saj se mnogi ukvarjajo le še s prodajo ur. A urarji so še vedno nujno potrebni, da marsikatera ura pravilno teče. Pri Lečnikovih v Celju je urarstvo v družini že 98 let. David Lečnik je predstavil lepote urarskega poklica in poudaril, kako nujno je skrbeti za mehanizme mehanskih stenskih in ročnih ur, da te tečejo, kot je treba. »Urar ne posega v čas, samo ne pusti, da se ustavi,« je sklenil David Lečnik.

Sredstva za zagonska podjetja

V oddaji so izpostavili še dogodke Slovenskega podjetniškega sklada, na katerih so po Sloveniji seznanjali mlade, kako do sredstev za nova zagonska podjetja. Od 16. marca naprej bosta v okviru Sklada na voljo dobra 2 milijona evrov, s katerima naj bi pomagali okrog 40 mladim podjetjem s potencialom globalne rasti.

nazaj na vse novice