27. oddaja IZZIVI – obrt in podjetništvo

13. april 2018

Tokrat bomo v oddaji obrtnike povprašali, če so pripravljeni na prihod inšpektorjev. Letos naj bi namreč pod drobnogled vzeli tudi dogajanje na sivem trgu, kjer je velik nered. Obrtniki in podjetniki pričakujejo, da bodo inšpektorji pravični do tistih, ki pošteno plačujejo davke in da bodo močno prijeli tiste, ki šušmarijo. Bili smo tudi v predsedniški palači, kjer je predsednik države sprejel 120 obrtnikov in podjetnikov. V oddaji pa tudi o Skladu obrtnikov in podjetnikov, kaj sklad ponuja in kaj od njega pričakujejo mnogi.

Obrtniki in podjetniki so bili prvič povabljeni v Predsedniško palačo. Pomanjkanje delovne sile, birokratske ovire in nelojalna konkurenca so izzivi, s katerimi se ta hip spopadajo. O izzivih in priložnostih slovenskega malega gospodarstva so torej govorili na srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem. Srečanja se je udeležilo 120 obrtnikov in podjetnikov iz vse Slovenije. Predsednik Pahor je med drugim dejal, da bi obdobje gospodarske rasti morali izkoristiti tudi za obuditev socialnega dialoga, poleg tega pa se je strinjal z govorci okrogle mize, da bi bilo treba poslovno okolje v Sloveniji poenostaviti.

Preveč dela na črno

Obiskali smo frizerski salon v Šempetru pri Žalcu. Kako so začeli in kako je danes? Fanika Grešak je na sedanji lokaciji začela delati leta 1980 in izučila mnoge mlade, ki imajo zdaj lastne frizerske salone. »Saj je bilo na začetku kar težko, ampak sem mogoče imela srečo, ker sta bila v kraju samo dva frizerska salona,« pove Fanika, ki je po upokojitvi našla veselje med drugim tudi v slikanju. Tako kot se spreminjajo časi, se tudi navade pri frizerju in frizure. Začeto delo svoje mame danes nadaljuje Veronika Grešak, ki opozarja na veliko dela na črno v dejavnosti. Mag. Nina Scortegagna Kavčnik, vodja Službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve ter vodja Svetovalnega in izobraževalnega centra pri OZS, je v studiu spregovorila o pooblastilih inšpektorjev. Poudarila je, da so ta zelo široka, težave pa se pojavljajo pri odkrivanju dela na črno, ki se izvaja v zasebnih prostorih. Inšpektor vstopa v zasebna stanovanja namreč nima, razen, če si pridobi potrebno odredbo sodišča, ki mu to omogoča. Povedala je še, da OZS ves čas opozarja, da je ključni problem delo šušmarjev v zasebnih stanovanjih. Svoje izkušnje z inšpekcijo so predstavili tudi nekateri obrtniki in podjetniki. Verjetno pa se bodo inšpektorji lotili preverjanja, kako se izvaja uredba o embalaži. Ta že nekaj časa razburja obrtnike in podjetnike, saj pravijo, da si ukrep težko predstavljajo v praksi. V oddaji so predstavili nekaj primerov ravnanja z embalažo, kot jih je pojasnilo ministrstvo za okolje.

SOP že več kot 60 let

Sklad obrtnikov in podjetnikov je vzajemna družba, ki se ukvarja s pokojninskimi zavarovanji od leta 1956. Predsednik uprave SOP mag. Bojan Jean je sklad predstavil v studiu. Med drugim je pojasnil, s kakšnimi težavami se sklad srečuje kljub likvidnosti in uspešnemu poslovanju in kakšne bi bile mogoče rešitve teh težav.

nazaj na vse novice