28. oddaja IZZIVI – obrt in podjetništvo

17. april 2018

Tokrat so v oddaji pokazali delo žagarjev, ki se morajo med drugim spopadati tudi s kakovostjo lesa – ta pa je v različnih pogojih v katerih raste les, precej različna. Tako se morajo temu posledično, prilagajati tudi v mizarstvu, da so njihovi izdelki kvalitetni in obstojni več let. Poskušali bomo tudi izvedeti ali imajo slovenska podjetja, ki ponujajo montažne hiše sploh dovolj domačih surovin ali jih morajo iskati v tujini.

Po nekaterih podatkih je tudi pri nas vse več gradenj montažnih hiš. V zadnjem desetletji kar za 30 % več. V zadnjem obdobju, ko je gradbeništvo spet začelo rasti, se gradi infrastrukturo in stanovanjske objekte. Sekcija gradbincev pri OZS pa že nekaj let skrbi za kakovost storitev na tem področju. Raven kakovosti ohranja tudi s podelitvami znakov odličnosti v gradbeništvu. Eno od prejemnikov znaka odličnosti je tudi podjetje MGS PLUS, v katerem so specialisti za suhomontažno gradnjo. Podjetje deluje od leta 1992. Lastnik podjetja Mladen Dandić je s svojo vztrajnostjo in strokovnostjo delo in storitve podjetja ves čas nadgrajeval. Znak kakovosti v gradbeništvu je, kot pravijo v podjetju, potrdilo, da delajo dobro in tudi zaveza za naprej. 

Podjetje MGS PLUS je s svojimi desetimi zaposlenimi zaradi svoje kakovosti sodeluje tudi s priznanim proizvajalcem montažnih hiš. Bogdan Božac, direktor Marles hiše Maribor d.o.o. je ob tem povedal, da postavitev take hiše poteka zelo hitro, saj se investitorji običajno v nove hiše lahko vselijo že v štirih do petih mesecih. Poudaril je še, da je pri nas lesa, ki je osnova za gradnjo montažne hiše, dovolj, manjka pa ponudnikov polizdelkov, predvsem ustrezno certificiranih lepljencev.

Dve uspešni podjetniški zgodbi, povezani z lesom

Žaga Marinčič na Notranjskem se že skoraj 50 let ukvarja s predelavo lesa. Podjetje zaposluje deset ljudi, delo daje skoraj vsem družinskim članom, pri njih so zaposleni okoličani, podjetje pa pogodbeno sodeluje tudi z lokalnimi podjetji. Na leto predelajo od 15 do 20 tisoč kubikov lesa. Njihov glavni izdelek je žagan les, ki ga v 90 odstotkih izvozijo v afriške države. V podjetju stremijo k temi, da tako bogato surovino kot je les čim bolje izkoristijo, saj, kot je med drugim povedal Janez Marinčič, ustanovitelj podjetja, Slovenci les premalo cenimo. 

V Mariboru se družina Fidler že skoraj stoletje ukvarja s predelavo lesa in proizvodnjo lesnih izdelkov. V mizarski dejavnosti, ki se uspešno prenaša z generacije na generacijo, stavijo na kakovost in individualno obravnavo kupcev. Raje kot z množično proizvodnjo, za katero tudi nimajo ustreznih zmogljivosti, se spopadajo z izzivi, ki jim jih ponuja trg. Prepričani so, da je za uspešno delo nujno vlagati predvsem v znanje in razvoj, kar ni ostalo neopaženo tako pri kupcih kot v strokovnih krogih. »Znak odličnosti v gradbeništvu pove, da smo s svojim delom in svojim razmišljanjem na pravi poti. Je tudi obveza, kajti to pomeni, da smo moramo biti še boljši in svojo kakovost še nadgrajevati,« pravi Dušan Fidler. 

V oddaji so opozorili tudi na pravilnik o poklicih bolezni, ki ga je ministrstvo za zdravje dalo v javno razpravo. OZS opozarja na škodljive posledice tega pravilnika. Zbornica svari pred prenaglimi odločitvami ministrstva, saj bi morebitno sprejetje pravilnika ogrozilo obstoj številnih podjetij. Zato poziva, naj se s sprejetjem pravilnika ne hiti in naj ta počaka na novo vlado.

nazaj na vse novice