31. oddaja IZZIVI

12. junij 2018

V tokratni oddaji je bilo največ časa namenjenega žagarjem. »Les je strateška surovina, ki jo znamo sami posekati in razžagati in na tem področju ne želimo tujega investitorja, ki bo z megažago pokopal slovenske žagarje,« je sporočila OZS in s tem izrazila nasprotovanje prihodu škotskega podjetja v Slovenijo. Tokratna dobra zgodba pa je nastala v Hiši medu družine Božnar, ki že skoraj tri desetletja z medom in medenimi izdelki ozavešča ljudi o pomenu in koristih čebel in njihovih pridelkov.

 

Žagarji se ukvarjajo s skrbjo, da ne bodo imeli dovolj zadostnih količin lesa. Razburja jih napoved škotskega podjetja o vstopu na slovenski trg s 40-milijonsko investicijo. Naložba zajema proizvodne prostore na treh lokacijah, obljubljenih pa je 170 novih delovnih mest, s čimer so Škoti želeli pomiriti slovenske male žagarje. Te je ob prihodu konkurence strah, da bodo izgubili delo. Opozorila in pomisleke OZS in predstavnikov malih žag je v studiu predstavil Alojz Selišnik. »Zaenkrat je predvsem lesa iglavcev dovolj, za kar je kriv vetrolom, čez eno leto ali dve pa bo kriza. Glede na to, da imamo slovenski žagarji kapacitet za dobra dva milijona kubičnih metrov lesa, bo ob dodatni konkurenci lesa za nas premalo. Poleg tega pa smo v konkurenci s Škoti in Avstrijci v podrejenem položaju. Pa ne zato, ker bi bili leni, ne bi znali, ali hoteli, pač pa zato, ker delujemo v manj ugodnem poslovnem okolju. Država bi nam lahko z domačim lesom pomagala, da bi bili bolj konkurenčni močnejšim,« je med drugim povedal Selišnik, ki je ob tem tudi nazorno pokazal, kaj pomeni lesnopredelovalna veriga. Poudaril je še, da slovenske lesarje najbolj moti poteza države, ki je, ko je Škotom zagotovila delež  lesa iz državnih gozdov, slovenske lesarje postavila v neenakopraven položaj.

 

Spodbuda mladim

V Škofji Loki že nekaj časa gojijo tradicijo povezovanja malega gospodarstva in mladih. Na tokratni razstavi izdelkov dijakov Šolskega centra Škofja Loka so že osmič podelili nagrade za najbolj inovativne izdelke. S tem spodbujajo tudi razvoj mladih kadrov na področju lesarstva in strojništva. Razstavo so pripravili v okviru Tedna obrti in podjetništva na Loškem. »Zaznali smo, da je mogoče sama nagrada premalo in da kaže obdržati stik z nagrajenci tudi naprej, da opazujemo, kaj se s temi, ki pokažejo talent, zgodi. Sam sem porabil kar nekaj energije, da sem svojim kolegom dopovedal, da je razstava na nekakšna borza kadrov, kjer mladim, ki pokažejo talent in znanje, lahko ponudijo tudi delo,« je ob tej priložnosti povedal Jože Misson, predsednik OOZ Škofja Loka.

 

Tradicionalni dnevi medu v Polhovem Gradcu

V družini Božnar je predelovanje medu in izdelovanje medenih izdelkov doma že skoraj tri desetletja. Že zdavnaj pred letošnjim prvim svetovnim dnevom čebel so skrbeli za izobraževanje, letos pa so že šestindvajsetič v Polhovem Gradcu pripravili Dneve medu z razstavo in različnimi  delavnicami, ki so dokaz družbene odgovornosti, s katero družina Božnar širi vedenje o čebelah in medenih izdelkih. »Glavni trg je Slovenija, manjše količine pa tudi izvažamo. Poleg tega pa velik poudarek dajemo tudi izobraževanju in osveščanju. Ves čas k nam prihajajo otroci iz vrtcev in šol, ki spoznavajo čebele in čebelje pridelke,« je ob letošnjih Dnevih medu povedala Malči Božnar.

V oddaji so se spomnili tudi dobrodelne akcije podjetja MIK Celje S srcem na kolo. Za vsak prevožen kilometer bo namreč podjetje MIK Celje po en evro doniralo v sklad Mikove karavane otroškega smeha. Tako bodo na brezplačne počitnice pomagali peljati 100 otrok iz socialno šibkejših družin. Ti se bodo pridružili 1200 otrokom, katerim je MIK Celje v zadnjih 12 letih omogočil brezplačno letovanje.

 

nazaj na vse novice