34. oddaja IZZIVI

28. junij 2018

Obrtniki in podjetniki so tudi družbeno odgovorni, svojim stanovskim kolegom pa ob naravnih nesrečah pomagajo tudi prek Ustanove za humanitarno pomoč obrtnikom. Partner oddaje Spirit Slovenija je v oddaji predstavil aktivnosti agencije na področju internacionalizacije in aktualne razpise. Predstavili smo tudi zgodbo uspešnega vinarja Marjana Simčiča iz Goriških Brd, ki ima najboljšo rebulo na svetu.

Spirit Slovenija nudi pomoč pri internacionalizaciji

Irena Meterc iz Spirit Slovenija je pojasnila, da bodo jeseni ponovno na voljo novi razpisi za mala in srednje velika podjetja. »Vsako leto razpisujemo subvencije za podporo podjetjem pri nastopanju na sejmih v tujini. Vsako leto razpisujemo tudi subvencije za pomoč pri pripravi tržnih raziskav pri vstopanju na nove trge.  Ponovili bomo tudi razpis na temo e-poslovanja, torej pomoč podjetjem pri uvajanju e-poslovanja,« je v studijskem pogovoru pojasnila Irena Meterc. Podjetja se lahko na Spirit Slovenija obrnejo tudi po nasvete glede vstopa na tuje trge. Imajo tudi informacijski portal, kjer so na voljo informacije o več kot 50 tujih državah  - o panogah, poslovnih priložnostih, kulturnih specifikah. Spirit Slovenija poslovne priložnosti objavlja skupaj z ekonomskimi svetovalci iz tujine in poslovnimi klubi. »V lanskem  letu smo razdelili okrog 30 milijonov evrov sredstev,  v prihodnjem letu pa bo teh sredstev še več,« je še pojasnila predstavnica Spirit Slovenija.

Humanitarna ustanova za pomoč obrtnikom

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je Ustanovo za humanitarno pomoč obrtnikom ustanovila leta 2017 s ciljem, da obrtnikom in podjetnikom pomagajo v primeru naravnih nesreč. »Ta sredstva so namenjena našim članom, če utrpijo škodo v primeru naravnih nesreč. Ustanova je obrtnikom in podjetnikom v teh letih namenila več kot 160 tisoč evrov,« je pojasnil Branko Meh, predsednik OZS in eden od ustanoviteljev Ustanove. Sicer pa obrtniki in podjetniki pomagajo tudi drugim posameznikom, ki jih prizadenejo naravne nesreče. V zadnji veliki humanitarni akciji so ob podpori TV Maribor obrtniki iz posameznih območnih zbornic pomagali družini Dreisiebner iz Zgornje Kungote, ki je v požaru izgubila hišo. Tudi mizarsko podjetje predsednika Meha je družini doniralo novo kuhinjo.  Aktualna humanitarna akcija, ki poteka v okviru Ustanove za humanitarno pomoč obrtnikom, pa je namenjena obrtnikom in podjetnikom iz Črnomlja, ki jih je prizadela toča.

Iz Goriških Brd prihaja najboljša rebula na svetu

Marjan Simčič je vinar, ki je avtohtono rebulo dvignil na svetovni piedestal. Njegova rebula letnik 2016 je namreč postala najboljša rebula na svetu. Kljub tehnologiji, so ročna dela še vedno potrebna, pravi Simčič. Izvažajo v 40 držav iz vseh celin, pri obisku tuijih trgov mu pomaga tudi soproga Valerija Kalan Simčič.

 

nazaj na vse novice