Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SEJA UO OZS

UO OZS: Pričakujemo spremembe neživljenjskega zakona o evidencah

30. 01. 2024
Avtor: Mira Črešnar
SEJA UO OZS

Novosti na področju evidentiranja delovnega časa so se v praksi izkazale za povsem neživljenjske, zato pričakujemo, da se bo zakon ustrezno popravil. To so na današnji seji Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije soglasno sklenili obrtniki in podjetniki. Številne pa skrbijo tudi cene energentov, saj za male poslovne odjemalce v letošnjem letu ni predvidena regulacija, kot je veljala lansko leto.

Uvodoma je predsednik OZS Blaž Cvar izpostavil ključne poudarke z januarskega srečanja t.i. gospodarskega kroga s predsednikom vlade. »Predsednik vlade je obljubil spremembe na področju evidentiranja delovnega časa. Že danes se bo sestala delovna skupina pri ministru Mesecu, kjer bodo obravnavali prav te spremembe. Pričakujemo torej spremembe zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki bodo pomirile trenutno situacijo, ki je nevzdržna, kot smo poudarjali že od vsega začetka. Zakon je neživljenjski za številne obrtnike in njihove zaposlene, ki svoje delo opravljalo na terenu, zato ga je povsem nemogoče izvajati v praksi,« je poudaril Cvar.

Na strani delodajalcev bo vodja delovne skupine za administrativne razbremenitve direktor OZS Danijel Lamperger, ki je še pred današnjim sestankom poudaril: »Upamo, da bo ministrstvo storilo korak nazaj in vrnilo evidentiranje v takšno stanje, kot je bilo pred uveljavitvijo zakona. Danes bomo temu odločno rekli ne.«

Zoran Simčič, predsednik sekcije gradbincev pri OZS, je prav tako ponazoril primer neživljenjskosti zakona v primeru, kjer so delavci, zaposleni pri istem delodajalcu, razpršeni na različnih deloviščih. »Delodajalec ne more biti na treh mestih hkrati, mora pa odgovarjati za točnost evidentiranja svojih zaposlenih.«

Člani UO so se zavzeli za to, da se evidentiranje delovnega časa spremeni na način, da bodo novosti na tem področju odslej obvezne zgolj za kršitelje. Vsi ostali pa naj vodijo evidentiranje delovnega časa tako kot je bilo pred uveljavitvijo zakona.

Obrtnike in podjetnike skrbijo cene električne energije

Cvar je na seji izpostavil tudi cene električne energije za male poslovne odjemalce. »Lani smo imeli regulacijo kot gospodinjstva, ampak še vedno menimo, da bi morali tudi mali poslovni odjemalci biti deležni regulacije. Ko sem konec lanskega leta predstavil naše izračune, ki so pokazali enormni dvig cen električne energije, smo bili deležni kritik. Zdaj, ko bodo prišle prve položnice za januar 2024, bomo videli, ali so bili naši izračuni napačni ali pravilni,« je poudaril Cvar.

Aleš Pulko, državni svetnik, je prepričan, da so cene električne energije za male poslovne odjemalce še vedno izjemno visoke. »Vsi, ki smo izvozniki, se zavedamo, da plačujemo precej višje cene kot naša konkurenca. Tukaj moramo storiti več, da znižamo cene energentov, da bomo lahko konkurenčni,« je poudaril Pulko.

 Predsednik DS RS Marko Lotrič je dejal, da si gradnje JEK 2 ne predstavlja brez posvetovalnega referenduma. Vprašanja, ki se porajajo obrtnikom in podjetnikom, članom UO OZS, v zvezi z izgradnjo JEK 2, so med drugim ta, komu bomo prodajali to energijo in ali bo res za slovenski trg. Prav tako so izpostavili tudi vprašanje, zakaj vlada vztraja pri napovedanih omejitvah rabe zemeljskega plina za ogrevanje, saj gre za čisto energijo. »Če želi posameznik plačati za takšno ogrevanje višjo ceno, je to njegova odločitev. Država mu tega ne sme prepovedati,« so menili obrtniki in podjetniki.

»Hrvaška podjetja imajo neprimerljivo nižje cene električne energije. Tudi mi moramo zagotoviti nizke cene, to mora biti naš cilj,« pa je menil Bogdan Oblak, predsednik OOZ Logatec.

 

 

 

 

Preberite tudi