Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ustavitev dejavnosti - Kaj lahko delamo?

22. JANUAR 2021  |   Anton Šijanec

Zadnji v vrsti vladnih odlokov o zapiranju dejavnosti in dovoljenih izjemah po objavi v uradnem listu stopa v veljavo v soboto, 23. januarja 2021, veljal bo sedem dni. Odlok ohranja vse stare izjeme, v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko pa dodaja še nekaj novih. Večjega odpiranja dejavnosti, h kateremu poziva naša zbornica, pa žal tudi tokrat nismo doživeli. V nadaljevanju prispevka so veljavni odlok, formalne izjeme in interpretacije izjem, ki so jih pripravile naše strokovne sekcije.

 

Tudi tokrat je novi aktualni odlok v bistvu le nadgradnja obstoječega, ki ga poznamo že dlje časa. Novost je, da določene dodatne dejavnosti dovoljuje opravljati le v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko. Interpretacije izjem, ki so jih pripravile naše strokovne sekcije, najdete v drugem delu prispevka. Poudarjamo, da omejitve veljajo le v odnosu do končnih potrošnikov, torej kupcev, fizičnih oseb. Pri poslovanju v odnosu do podjetij na t.i. B2B nivoju pa tudi s tem odlokom ni sprememb, to je dovoljeno v celoti.

 

Novi odlok vlade o zapiranju dejavnosti in nekatere nove izjeme

Podlaga za tokratno popolno zapiranje in nekatere nove izjeme je Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki ga je Vlada RS objavila 21. januarja 2021 v Uradnem listu RS. Predlagamo vam, da si ga na povezavi tudi ogledate in preberete.

Vlada je poseben odlok izdala tudi za področje javnega prevoza potnikov in spremembo na področju voznikov in vozil.

 

Izjeme, ki jih predvideva aktualni odlok

V tej točki opozarjamo na novost, izjeme so sedaj opredeljene v dveh členih, najprej v 2. členu, kjer so izjeme, ki veljajo za celotno področje države in v 5. členu, kjer so izjeme, ki veljajo le v določenih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko.

Izjeme po vsej Sloveniji – 2. člen

Odlok v svojem 2. členu opredeljuje vrsto izjem konkretnih dejavnosti, med tistimi, ki so našim članom najbolj zanimive, so to:

– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah,

– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,

– geodetske storitve,

– dostavne službe,

– dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti,

– gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki,

– individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,

– osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno,

– tržnice s hrano,

– trafike in kioske za prodajo časopisov in revij,

– storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in medicinske manikure,

– čistilne servise in čistilnice

Poleg njih pa še tiste, ki so nujne za delovanje družbe, zagotavljajo varnost in zdravje ljudi, varnost premoženja in preprečujejo nastajanje škode.

Generalno je dovoljeno ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot to ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov.

Dovoljeno je tudi opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave ter opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Novost: Izjeme v regijah z boljšo epidemiološko sliko – 5. člen

Odlok v svojem 5. členu opredeljuje tudi izjeme, ki veljajo le v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko.

Tako za statistične regije Osrednjeslovenska, Podravska, Gorenjska, Obalno-kraška, Koroška, Zasavska, Primorsko-notranjska, Pomurska in Savinjska opredeljuje še izjeme od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom za:

– premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,

– servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),

– specializirane prodajalne z otroškim programom.

 

Izvajanje izjem v praksi

Ker so definicije izjem v odlokih večinoma formalne, se pri njihovem izvajanju v praksi kaj hitro pokaže vrsta nedorečenosti o tem, kaj se res sme in česa ne.

Strokovne sekcije naše stanovske organizacije so zato tudi tokrat takoj pristopile k reševanju številnih odprtih vprašanj ter v sodelovanju s pristojnimi organi svojim članom sproti pošiljajo odgovore, pojasnila in tolmačenja, hkrati pa raziskujejo tudi zelo podrobne dileme delovanja posameznih dejavnosti, ki jih zakonodaja seveda ne more predvideti, v praksi na terenu pa kaj hitro pridejo v ospredje.

 

Tolmačenja strokovnih sekcij za posamezne dejavnosti

V nadaljevanju vam zato predstavljamo tolmačenja, ki so za posamezne dejavnosti nastala po uveljavitvi odloka, torej do sedaj, skozi čas in glede na izzive s terena. Ob tem velja poudariti, da delo sekcij in svetovalcev intenzivno poteka naprej, zato bodite pozorni na sporočila sekcij, ki jih boste člani prejemali tudi v prihodnje.

 

Izjeme po dejavnostih v nadaljevanju so vidne in na voljo samo članom OZS, za ogled morate biti prijavljeni, prijava je v nadaljevanju >>>Vsebina te strani je dostopna samo članom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Za ogled morete biti prijavljeni!

Preberite tudi:

Pišite nam