Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Ne pozabite do 1.aprila ponovno kategorizirati nastanitveni obrat

27. MAREC 2019  |   Vlasta Markoja

Nov Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov (Uradni list RS, št. 22/18 in 5/19) , ki je bil objavljen 4. aprila 2018 je stopil v veljavo 1. oktobra 2018. Ključna novost pravilnika je uvedba standardov Hotelstars za hotele in posodobitev standardov za ostale nastanitvene obrate.

Vsi nastanitveni obrati morajo kategorijo nastanitvenega obrata uskladiti z določbami tega pravilnika do 1. aprila 2019, razen nastanitveni obrati, ki jim je kategorijo dodelil ocenjevalec nastanitvenih obratov – le-tem velja kategorija do izteka veljavnosti.

Poleg uvedbe standardov Hotelstars za hotele in posodobitve standardov za vse ostale vrste nastanitvenih obratov Pravilnik ureja razmere na področju ocenjevanja nastanitvenih obratov.

Kategorizacija nastanitvenega obrata bo veljavna:

  • za hotele v kategoriji štiri zvezdice Superior, pet zvezdic in pet zvezdic Superior tri leta,
  • za hotele v kategoriji ena do štiri zvezdice pet let,
  • za nastanitvene obrate iz druge do sedme alineje drugega člena tega pravilnika v kategorijah štiri in pet zvezdic oziroma jabolk pet let,
  • za nastanitvene obrate iz druge do sedme alineje 2. člena tega pravilnika v kategorijah ene do treh zvezdic oziroma jabolk do spremembe kategorije.

Za lažjo kategorizacijo vašega nastanitvenega obrata so na MGRT pripravili elektronski sistem kategorizacije, ki vas enostavno in po korakih vodi do pridobitve ustrezne kategorije. Dostopen je na spletni strani www.kategorizacija.si.

Pred začetkom postopka kategorizacije mora biti podjetje/oseba ustrezno registrirano. Stanovanje oziroma prostori za nastanitev gostov in ponudbo storitev je potrebno zagotoviti skladno s Pravilnikom o minimalnih tehničnih pogojih in o minimalnem obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti.

Nastanitveni obrati, ki se ne kategorizirajo:

- marine (minimalni tehnični pogoji in storitve),
- prenočišča, kamor spadajo mladinski hostli, počitniški domovi, študentski in dijaški domovi, planinske in lovske koče, itd. (minimalni tehnični pogoji in storitve),
- izven standardne oblike nastanitve (npr. glamping, hiške na drevesu …).

Ocenitev nastanitvenega obrata
Kategorijo nastanitvenega obrata določi gostinec, sobodajalec oziroma kmet, ki izvaja gostinsko dejavnost v nastanitvenem obratu ali oseba po njegovem pooblastilu (ocenjevalec nastanitvenih obratov). Nastanitvenim obratom, ki potrebujejo strokovno pomoč usposobljenih strokovnjakov, MGRT priporoča, da se obrnejo na osebe, ki so uspešno opravile strokovno usposabljanje za ocenjevanje nastanitvenih obratov, ki je potekalo v organizaciji Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Seznam je dostopen ne spletni strani kategorizacije: http://www.kategorizacija.si/doc/ocenjevalec.pdf

Table za označevanje kategorije nastanitvenega obrata

Z novim pravilnikom o kategorizaciji se videz označevalnih tabel ni spremenil, zato nakup novih ni potreben. Izjema so nove označevalne table za hotele, ki bodo po opravljeni novi kategorizaciji pridobili novo označevalno tablo, ki bo v skladna s podobo Združenja Hotelstars.

 

Novost pravilnika je, da označevalna tabla ne bo več obvezna za sobodajalce, ki opravljajo gostinsko dejavnost v večstanovanjskih stavbah. Table ne potrebujejo tudi nastanitveni obrati z eno zvezdico.

Videz označevalnih tabel, materiali in dimenzije so predpisani v Prilogi 3 Pravilnika o kategorizaciji nastanitvenih obratov.

Svetovanje nastanitvenim obratom

Nastanitvenim obratom je na voljo brezplačno svetovanje, povezano z izvedbo kategorizacije. Izvaja ga Turistično gostinska zbornica Slovenije.
Kontakt: 01 5898 230, kategorizacija@tgzs.si

Pišite nam