Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Odbor pogrebnih dejavnosti - prva stran

odbor-pogrebnih-dejavnosti
POGREBCI

Računsko sodišče: Vzpostavitev pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti

03. 07. 2023
Avtor: Vlasta Markoja
POGREBCI

Računsko sodišče je objavilo revizijsko poročilo »Vzpostavitev pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti in nadzor nad njunim izvajanem. Podrobnosti poročila najdete na spletni strani Računskega sodišča na povezavi. Ugotovitve računskega sodišča kažejo na dejansko stanje na področju pogrebne in pokopališke dejavnosti na katere Odbor pogrebnih dejavnosti pri OZS opozarja že vrsto let, oziroma že od sprejetja novega zakona leta 2016.

 

Spoštovani!

Obveščamo vas, da je Računsko sodišče RS konec junija 2023 objavilo revizijsko poročilo »Vzpostavitev pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti in nadzor nad njunim izvajanem.«

Podrobnosti poročila najdete na spletni strani Računskega sodišča na povezavi >>>

Ugotovitve računskega sodišča kažejo na dejansko stanje na področju pogrebne in pokopališke dejavnosti na katere Odbor pogrebnih dejavnosti pri OZS opozarja že vrsto let, oziroma že od sprejetja novega zakona leta 2016.

Odbor pogrebnih dejavnosti pri OZS že od sprejetja novega zakona opozarja,  da izvajanje 24-urne dežurne službe, kot jo tolmači MGTŠ (da je javna gospodarska služba vsak »prvi prevoz« iz kraja smrti) za svojce pomeni dodatno podražitev pogreba. Opozoriti je treba, da v večini primerov ljudje umirajo v bolnišnicah ali domovih starejših občanov izven svojega domačega kraja, kjer so pokopani. V teh primerih pogrebno podjetje iz domačega kraja, ki je prav tako izvajalec 24-urne dežurne službe ne sme in ne more prevzeti pokojnika na kraju
smrti. Tam ga prevzame izvajalec 24-urne dežurne službe po kraju smrti in ga prepelje v svoje prostore. Šele nato ga pri njem prevzame izvajalec iz domačega kraja. Ta dodaten prevoz je nepotreben in nepieten, saj se pokojni prevaža ne zaradi potrebe, ampak samo zaradi gospodarske javne službe. V teh primerih imajo svojci dodatne stroške v povprečju od 200 € pa vse do 400 €. Takšne gospodarske javne službe ne bi smeli plačevati svojci.

Odbor predlaga, da naj občine za takšne nepotrebne »prve prevoze« prevzamejo stroške za slehernega svojega pokojnega občana, oziroma, kadar ni odrejena obdukcija, odvzem organov ali drugi postopki na pokojniku, omogočijo prevzem pokojnikov na kraju smrti pogrebnim podjetjem po naročilu svojcev.

 

Povzetek – mnenja Računskega sodišča:

Računsko sodišče je na podlagi izvedene revizije podalo mnenje, da je bilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (zdaj Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport) pri vzpostavitvi pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti ter pri nadzoru nad njunim izvajanjem v obdobju od leta 2017 do 30. 6. 2021 neučinkovito.
Ministrstvo ni vzpostavilo ustreznih pogojev za izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti, ker ni predlagalo sprememb in dopolnitev ZPPDej, tako da bi ta celovito, jasno, nedvoumno in sistemsko enotno urejal izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti. Ministrstvo ni prispevalo k pravočasni uveljavitvi podzakonskih in drugih predpisov za izvajanje pogrebne dejavnosti, dovoljenja za opravljanje pogrebne dejavnosti je podelilo tudi izvajalcem, ki niso izpolnjevali vseh predpisanih pogojev. Ministrstvo ni izvajalo nadzora nad skladnostjo predpisov občin in njihovega izvajanja z ZPPDej. Zaradi navedenega v 3 letih in pol po zakonskem roku za uskladitev dejavnosti z ZPPDej skoraj tretjina občin ni sprejela odloka o pokopališkem redu po ZPPDej, 24-urna dežurna služba pa se je izvajala le v slabi tretjini občin.
Računsko sodišče je za odpravo ugotovljenih neučinkovitosti od ministrstva zahtevalo izvedbo popravljalnih ukrepov, za izboljšanje poslovanja pa mu je podalo več priporočil.

 

Vir: spletna stran Računskega sodišča

 

 

Preberite tudi