Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Novinarsko središče

novica Pričakujemo sproščanje ukrepov in interventni zakon za gostinstvo in turizem

Panogi gostinstva in turizma sta med najbolj prizadetimi panogami zaradi epidemije Covid-19, zaprti sta bili več kot osem mesecev. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato opozarjamo, da je treba nujno sprejeti interventni zakon, ki bo panogama zagotovil pravočasno pomoč. Obenem pa pozivamo k takojšnji odpravi neživljenjskih pogojev.

 

»V gostinstvu in turizmu že več tednov čakajo na obljubljene ukrepe pomoči v interventnem zakonu. Če ga ne bodo kmalu dočakali, bo izplačilo letošnjih regresov v panogi pod velikim vprašajem,« opozarja predsednik OZS Branko Meh. OZS in sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS sta zato vnovič pozvali vlado RS, da izpolni svojo obljubo in zagotovi pomoč tema prizadetima panogama. Sekcija je sicer predlagala, da država z interventnim zakonom pokrije nadomestilo za izpad prometa in subvencionira regres v višini tisoč evrov na zaposlenega, obenem pa naj zniža stopnjo DDV za storitve v gostinstvu in turizmu do konca leta 2022.

Poziv k takojšnji odpravi neživljenjskih ukrepov

Neživljenjski ukrepi v gostinstvu in turizmu močno omejujejo poslovanje gostinskih in turističnih obratov, zaradi česar se mnogi še vedno niso odločili za odprtje. Zaradi nesmiselnih pogojev pa je veliko nezadovoljstva tudi med gosti. V OZS in v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS zato vztrajamo, da se odpiralni čas podaljša do 22. ure. Sedaj morajo namreč goste ob 19. uri dobesedno odgnati od mize, posledično pa se druženje nadaljuje v zasebnih prostorih, kjer se zaščitni ukrepi ne izvajajo. Absurdno je tudi to, da za isto mizo ne sme sedeti družina s pet ali več člani, pretiran pa je tudi pogoj 3-meterske razdalje med mizami. 

 

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je minuli teden na sestanku z resornim ministrom Počivalškom in dr. Logarjevo poudarila, da je preverjanje PCT  (preboleli, cepljeni, testirani) ob vstopu v notranjost lokalov diskriminatoren ukrep za gostince. Namreč, pogoj PCT ni obvezen za vstop v galerije, na vodene vadbe, fitnese, bazene itd.  Sekcija vztraja, da naj bodo pravila in pogoji enaki za vse. »Gostinci nismo drugorazredna panoga, da bi za nas veljali najstrožji pogoji,« še poudarjajo v sekciji.

 

novica Ministri prevoznikom obljubili finančne spodbude

Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je na današnjem sestanku na sedežu OZS ministrom Počivalšku, Vrtovcu in Vizjaku predstavilo najbolj pereče probleme prevoznikov in zahtevo po finančnih spodbudah za prevozniški sektor. Ministri zagotavljajo, da bodo spodbude kmalu, in sicer v obliki kreditnih linij SID banke ter nepovratnih sredstev iz podnebnega sklada.

novica V gostinstvu in turizmu odločno proti obveznemu testiranju gostov

Gostinci so veseli ponovnega odprtja gostinskih in nastanitvenih obratov. Vendar pa ne pristajajo na pogoj, da mora imeti gost za obisk notranjosti gostinskih in nastanitvenih obratov negativni test, potrdilo o cepljenju ali dokazilo o prebolelosti. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je zato vlado pozvala, da te diskriminatorne pogoje nemudoma odpravi.

novica Slovenski les bi morali bolje izkoristiti

Les je strateška surovina Slovenije in surovina prihodnosti. Zadostna količina lesa je za Slovenijo zagotovo prednost, ki jo moramo bolje izkoristiti na poti do trajnostnega preboja. To so na današnjem dogodku z naslovom Aktualni izzivi na področju lesne industrije poudarili predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorata za lesarstvo in SPIRIT Slovenija javna agencija.

novica Tudi frizerji in kozmetiki za bolj življenjske pogoje dela

Frizerji in kozmetiki, združeni v sekcijah pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, opozarjajo na neživljenjske in nesmiselne pogoje dela. Zato so vlado pozvali, da nemudoma odpravi pogoj 30 m2 na stranko ter dovoli sočasno izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. Tako se bodo na delovna mesta končno vrnili številni frizerji in kozmetiki, ki zaradi pogojev že več mesecev čakajo na delo doma.

novica Člani UO OZS za odprtje gostinske dejavnosti v vseh regijah

 Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na današnji seji obravnavali predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu. Zavzeli so se za odpravo neživljenjskih pogojev v gostinski dejavnosti in za odprtje dejavnosti v vseh regijah. Člani so obenem podprli predloge sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, da država pokrije izpad prometa in subvencionira regres.

novica Podjetje lahko prejme do 750 mask na zaposlenega

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo v imenu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) samozaposlenim in mikro podjetjem z 1 do 4 zaposlenimi razdelila še milijon brezplačnih zaščitnih mask. Poziv bo odprt do razdelitve vseh mask.

novica Meh v odprtem pismu Počivalšku: Nemudoma podaljšajte moratorij na kredite

Predsednik OZS Branko Meh je danes na ministra Zdravka Počivalška naslovil odprto pismo z zahtevo, da se nemudoma podaljša moratorij na kreditne obveznosti za eno leto.

novica Gostinci zahtevajo odprtje lokalov

Gostinska panoga je zaprta že več kot osem mesecev, številni zaposleni pa so zaradi negotovih razmer že odšli v druge panoge. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato zahteva takojšnje odprtje gostinske dejavnosti ter kritje izpada prometa in regresa v okviru interventnega zakona.

novica Odprto pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju

Spoštovani gospod minister Janez Poklukar,  v tem tednu naj bi skupaj z vlado ponovno pretresali vladni semafor in se odločali o nadaljnjem zaostrovanju ali sproščanju ukrepov. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki zastopa interese malih obrtnikov in podjetnikov, si želimo, da bi pri sprejemanju končne odločitve upoštevali tudi argumente malega gospodarstva, ki predstavlja hrbtenico slovenskega gospodarstva.
Pišite nam