Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica OZS ne pristaja na dodatne obremenitve gospodarstva

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ne pristaja na predloge sprememb davčne zakonodaje, ki gospodarstvo dodatno obremenjujejo. Na Ministrstvo za finance je zbornica že naslovila svoje pripombe in vlado ponovno pozvala k razbremenitvi stroškov dela.

»Predlagani ukrepi zvišanja nominalne stopnje davka od dohodkov pravnih oseb, vzpostavitev minimalne efektivne obdavčitve podjetij in podjetnikov ter višja obremenitev kapitala predstavljajo dodatno obremenitev gospodarstva. Posledično bi to pomenilo tudi upad novih investicij in tujih vlaganj,« opozarja predsednik OZS Branko Meh.

Po mnenju OZS vlada s predlaganimi ukrepi dejansko le ustvarja vtis razbremenjevanja določenega segmenta. Razbremenitev stroškov dela na eni strani je dejansko »financirana« z dodatno obremenitvijo gospodarstva.

Predlog davčnih sprememb in predlogi OZS

1. Konstantna dodatna splošna olajšava se nadomesti z linearno olajšavo za vse zavezance z letnimi dohodki do višine 13.316,83 EUR

OZS se načeloma strinja s spremembo dohodninske lestvice in linearnostjo dodatne splošne olajšave, pri čemer predlagamo znižanje stopnje v petem dohodninskem razredu iz 50 % na 45 %.

2. Minimalna efektivna davčna stopnja po ZDDPO-2 se določi v višini 7 %, nominalna davčna stopnja se poveča za 1 odstotno točko (na 20 %)

OZS se ne strinja z dodatno obremenitvijo gospodarstva v luči zvišanja nominalne stopnje davka od dohodkov pravnih oseb. Minimalno efektivno obdavčitev podjetij podpiramo v višini 3 %, ob pogoju hkratne poenostavitve koriščenja olajšav v raziskave in razvoj ter razširitvi olajšav za investiranje v tehnološko opremo in v proizvodne nepremičnine.

3. Davčna stopnja za dohodke iz kapitala in za dohodek iz oddajanja premoženja v najem po ZDoh-2 se določi v višini 27,5 %

OZS ne podpira dviga davčne stopnje. Vladi predlagamo nižjo obdavčitev dohodkov iz kapitala, saj menimo, da bo nižja davčna stopnja spodbudila davčne zavezance k oddaji davčnih napovedi in posledično pozitivno vplivala na prilive v davčno blagajno. Prav tako predlagamo, da se z dodatnimi ukrepi zajezi sivi trg oddajanja v najem.

4. Neobdavčeni del plače za poslovno uspešnost se ne spreminja.

OZS vztraja pri dvigu neobdavčenega dela plače iz poslovne uspešnosti, najmanj v višini 150 % povprečne plače v RS. Ministrstvu za finance predlagamo tudi davčno razbremenitev ukrepov v zvezi s promocijo zdravja na delovnem mestu.

Pogajanja socialnih partnerjev se bodo sicer nadaljevala prihodnji teden.

novica FURS uslišal pobudo OZS za plačilo obveznosti za socialno varnost z enim e-računom
Kako zelo pomembno je učinkovito stanovsko povezovanje obrtnikov in podjetnikov pri prizadevanjih za bolj prijazno poslovno okolje, je naša zbornica ponovno dokazala z zadnjim ukrepom Finančne uprave RS, ki je na pobudo OZS in njenega predloga zapisanega v Zahtevah slovenske obrti in podjetništva oblikovala možnost, da družbeniki in samozaposleni združijo vse svoje obveznosti za plačilo mesečnih prispevkov za socialno varnost in jih plačajo na podlagi le enega e-računa. Dosežek se morda na prvi pogled ne zdi velik, bo pa malim podjetjem vseeno prinesel prihranke in poenostavitev poslovanja, podobno, kot ga je pred leti na primer prinesla uvedba možnosti vodenja enostavnega knjigovodstva in vmes še mnoge druge pridobitve, ki jim je botrovala ravno naša zbornica.
novica OZS v zbiranje podpisov za razrešitev članov skupščine SOP
Obrtniki in podjetniki so na današnji seji Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (UO OZS) soglasno podprli sklep o zbiranju podpisov za razrešitev članov skupščine Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP), ki so izglasovali znižanje poklicnih pokojnin za 30,4 odstotka. Člani UO OZS sicer še vedno pričakujejo tudi pomoč države pri razrešitvi nastale situacije.
novica OZS želi s projektom Obrtna pot navdušiti mlade za obrtne poklice
Obrtno–podjetniška zbornica Slovenije (OZS) skupaj z Območno obrtno-podjetniško zbornico Krško prihodnji teden v Posavju nadaljuje projekt Obrtna pot, s katero želijo navdušiti mlade za obrtne poklice. Pomanjkanje ustreznega kadra v obrti in podjetništvu je namreč še vedno med najbolj perečimi problemi ta hip.
novica Obrtniki in podjetniki vladi predstavili svoje zahteve
Na 17. Forumu obrti in podjetništva so obrtniki in podjetniki vladi predstavili letošnje Zahteve, ki jih Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sicer piše že od leta 1991. Med ključnimi letošnjimi zahtevami so spremembe trga dela, zdravstvenega, davčnega in izobraževalnega sistema ter izboljšanje poslovnega okolja z odpravo administrativnih ovir.
sekcija-za-promet Slovenski prevozniki so državi neposredno predstavili aktualno problematiko
Sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije sta danes v okviru sejemskega dogajanja s področja avtomobilizma in logistike na celjskem sejmišču vlado seznanili z aktualno problematiko cestnega prevoza blaga in potnikov. 
novica Protest obrtnikov v primeru znižanja pokojnin
Obrtniki, ki jim vodstvo Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP) želi znižati poklicne pokojnine za 30,4 odstotka, so ogorčeni in napovedujejo proteste. Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je zato na današnji novinarski konferenci pozvalo SOP in ministrstvo za delo, da najdeta ustrezno rešitev v korist zavarovancem.
novica Na Forumu obrti in podjetništva o nujnih ukrepih za rast in razvoj malega gospodarstva
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo letošnje najpomembnejše Zahteve slovenske obrti in podjetništva predstavila vladi na 17. Forumu obrti in podjetništva, ki bo v petek, 10. maja v Portorožu. Zahteve pomenijo konkretne ukrepe za rast in razvoj malega gospodarstva, ki je s 117 tisoč poslovnimi subjekti in več kot 350 tisoč zaposlenimi hrbtenica slovenskega gospodarstva.
novica Gostinci proti predlogu za znižanje meje alkohola za voznike
Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, opozarjajo, da imamo v Sloveniji številne predpise, ki zavirajo njihovo delovanje. Imamo najstrožje predpise za vsebnost transmaščobnih kislin, najstrožji tobačni zakon, najstrožji HACCP, na športnih prireditvah lahko alkohol prodajajo le športna društva, za opijanje mladoletnih pa so pogosto sankcionirani prav gostinci. Zadnji v nizu nerazumnih predlogov pa je po mnenju gostincev predlog Agencije za varnost prometa za znižanje dovoljene meje alkohola za voznike s sedanjih 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi.
novica Prevozniki od vlade pričakujejo takojšnje ukrepanje
Slovenski prevozniki imajo dovolj pogovarjanja o njihovih problemih. Od vlade in resornega ministrstva zahtevajo takojšnje ukrepe, ki bi jim omogočili normalno poslovanje. V nasprotnem primeru sledi državljanska nepokorščina, so na današnji novinarski konferenci na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije opozorili prevozniki iz OZS in GZS.
Pišite nam