Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Novinarsko središče

novica OZS vlado pozvala k odprtju dejavnosti

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je danes na vlado naslovila pobudo za odprtje dejavnosti. Da bi lahko ponovno delali, si želijo frizerji, kozmetiki, cvetličarji, vrtnarji, trgovci, kemični čistilci, lastniki avtopralnic, gostinci, usnjarji, tekstilci, avtošole in drugi. Številne storitve se sedaj odvijajo na črno, brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov, s čimer še dodatno povečujemo tveganje za širjenje okužb s Covid-19.

 

»Številne dejavnosti so z odlokom zaprte že dva tedna ali celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se še ni izboljšala. To pomeni, da zaprtje večine obrtnih dejavnosti ni prineslo pričakovanih rezultatov. Z odprtjem dejavnosti pa bi zagotovili popoln nadzor nad izvajanjem zaščitnih ukrepov, po drugi strani pa bi preprečili delo na črno, kjer ni nikakršnega nadzora. S tem bi omejili tveganje za prenos okužb, posledično pa bi se zmanjšalo tudi število okužb. Zavedati se moramo, da z zaprtjem dejavnosti povzročamo ogromno gospodarsko škodo, ob tem pa ni nobenih dokazov, da so bile te dejavnosti kadarkoli viri okužb,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh. Da bi svoje delo lahko varno opravljali še naprej ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, pa meni kar 97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov, ki so sredi novembra sodelovali v anketi OZS.

 

Današnjo izjavo NIJZ, da se virus najbolj širi na delovnih mestih, pa predsednik Meh komentira takole: »Več kot očitno je, da delno zaprtje gospodarstva ni prineslo rezultatov in da ukrepi ne učinkujejo. Ostro pa nasprotujemo temu, da se sedaj išče grešnega kozla v delu gospodarstvu, ki sploh še lahko obratuje.«

 

V OZS predlagamo takojšnje odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov ter podobnih dejavnosti. Prav na tem področju se odvija največ dela na črno in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Higienski standardi na tem področju so že sicer izjemno strogi, zato menimo, da se delo v salonih, ob upoštevanju strogih ukrepov NIJZ, lahko nadaljuje. Prav tako naj se omogoči opravljanje drugih dejavnosti za nego telesa (solne sobe, masažni saloni in savne, solariji), s čimer bi ne nazadnje razbremenili zdravstveni sistem. 

 

Slovenski cvetličarji in vrtnarji so se znašli v neenakopravnem položaju, saj trenutno lahko cvetje prodajajo le v živilskih trgovinah, bencinskih servisih, poštah. Dejstvo je, da bi tudi v cvetličarnah in vrtnarijah lahko zagotovili ustrezne pogoje, kjer bi lahko prodaja potekala nemoteno, brez možnosti za širjenje okužbe. Pred nami je praznični čas in ljudje si želijo ob trenutnih ukrepih, ko so v glavnem doma, prijetno in okrašeno bivalno okolje, kar ne nazadnje zelo blagodejno deluje tudi na njihovo psihično stanje.

 

Vladi  predlagamo, naj med izjeme v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS vključi tudi manjše specializirane trgovine. Mali trgovci opozarjajo, da  bi lahko zagotovili ustrezne pogoje za varno prodajo oblačil, obutve in ostalih izdelkov v malih in pretežno specializiranih prodajalnah. Obenem menimo, da se v manjših prodajalnah lažje ohranja razdalja in omejuje stike med potrošniki, pri čemer je verjetnost okužb celo manjša kot v velikih prodajalnah trgovskih sistemov, ki nemoteno obratujejo tudi sedaj. Mali trgovci obenem opozarjajo, da gre za nelojalno konkurenco.

 

Za gradbeno dejavnost predlagamo, da se med izjeme doda dela na zunanjosti objektov (strehe, fasade, zunanje ureditve, prizidki, nadstreški, montaže ipd., skratka vsa dela, ki se opravljajo zunaj), saj je pri tovrstnih delih zelo majhna možnost prenosa okužbe. Vsekakor pa se bodo tovrstna dela izvajala brez stikov med potrošniki in izvajalci ter ob upoštevanju vseh previdnostnih ukrepov NIJZ. Prav tako predlagamo, da bi se med izjeme dodalo izvajanje del v praznih stanovanjih, saj tudi v tem primeru ne prihaja do stika med potrošnikom in izvajalcem del. Dela v praznih stanovanjih so vezana bolj ali manj na razna zaključna in obrtniška dela – slikopleskarska, keramičarska, tlakarska, mizarska, inštalaterska, montažna dela, ipd.

 

Predlagamo tudi odprtje kemičnih čistilnic in pralnic. Veliko ljudi namreč nujno potrebuje čista oblačila za vsakodnevno opravljanje dela. Kemične čistilnice in pralnice imajo že sedaj dobro higiensko prakso, prav tako ne prihaja do neposrednega stika s potrošniki. Obenem opozarjamo, da so v vseh sosednjih državah kemične čistilnice in pralnice odprte in  lahko nemoteno skrbijo za higieno prebivalstva. 

 

Prav tako apeliramo, da se odprejo avtopralnice, kjer je zagotovljen minimalen možen stik s potrošniki. Poleg tega se v samopostrežnih avtopralnicah storitev opravlja na prostem, v tunelskih avtopralnicah pa stranka vozila sploh ne zapušča. Skladno z navodili mora stranka pred uvozom v avtopralnico ugasniti vse prezračevalne naprave in klimo v vozilu, s čimer  se onemogoči morebitno širjenje vodne meglice v vozilo. Poleg tega se v avtopralnicah uporabljajo tudi čistila in razkužila, kar zelo zmanjšuje možnost prenosa okužbe. 

 

Predlagamo tudi odprtje usnjarske in tekstilne dejavnosti, ki so sicer zelo različne (od izdelave in popravila usnjenih izdelkov do šivanja vseh vrst oblačil, zaves in tehničnih tekstilij ter šiviljskih popravil), v večini pa je stik s potrošniki minimalen. Vse storitve se izvajajo na izdelku in ne na potrošniku, pri prevzemu pa je ob upoštevanju priporočil NIJZ možnost za prenos okužbe minimalna. 

           

Delnega odprtja si želijo tudi gostinci. Menimo, da bi bilo bolj varno in predvsem bolj zdravo, da bi delavci pojedli topel obrok za mizo v lokalu, kot na primer v kombijih, kjer ni ustrezne razdalje, ali po gradbiščih, kjer je sedaj res hladno. Predlagamo, da gostinci lahko za zaključeno skupino delavcev omogočijo vsaj topel obrok v prostorih gostinskega lokala za mizo na toplem, ob te, pa poskrbijo za ustrezno zaščito, in da se delavci različnih podjetij ne mešajo med sabo. Glede na to, da so gostinci zaprti najdlje časa in epidemiološke razmere stagnirajo, ponovno poudarjamo, da gostinci nikoli niso bili vir okužb, zato apeliramo, da se omogoči delo vsaj na terasah lokalov ter za podjetja s pogodbami.

                    

Poleg zgoraj naštetih, smo danes na vlado naslovili pobudo še za odprtje zlatarske in urarske dejavnosti, dejavnost avtošol, servis računalnikov in perifernih enot.

novica Amandmaji OZS na PKP6

Obstoj številnih podjetij in delovnih mest v malem gospodarstvu je zaradi posledic epidemije ogrožen. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je zato predlagala amandmaje na Predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19 (PKP6), s katerimi bi omili katastrofalne posledice epidemije na malo gospodarstvo. O PKP6 bodo sicer poslanci Državnega zbora odločali že jutri.

novica Gostinci v PKP6 pričakujejo kritje fiksnih stroškov v celoti

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je vnovič opozorila na težek položaj gostincev, saj je gostinska dejavnost z odlokom vlade zaprta že več kot mesec dni. Gostinci zato v PKP6 pričakujejo kritje fiksnih stroškov v celoti, vključno z najemninami. S tem bi obenem popravili diskriminatorno obravnavo malih poslovnih subjektov v javnem pozivu za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19.

novica Optiki pri OZS opozorili na zavajajoče oglase

Sekcija optikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je Tržnemu inšpektoratu prijavila kršitve zavajajočega oglaševanja v medijih družbe Vallis MG d.o.o., ki v svojih oglasih namiguje, da so optike zaradi vladnega odloka zaprte. To pa nikakor ne drži - optike so odprte, potrošnikom iz različnih občin pa je dostop do njih omogočen.

novica Tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti

Kar tretjina obrtnikov in podjetnikov zaradi posledic epidemije razmišlja o zaprtju svoje dejavnosti, večina pa je prepričana, da bi lahko ob upoštevanju vseh samozaščitnih ukrepov še naprej varno opravljala svoje delo. To je med drugim pokazala anketa, ki jo je OZS izvedla med svojimi člani, obrtniki in podjetniki.

novica Anketa - vpliv drugega vala epidemije na malo gospodarstvo

Spoštovani članice in člani, v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije želimo s tehtnimi argumenti prepričati vlado in resorne ministre, da si malo gospodarstvo ne more več privoščiti dodatnega zaostrovanja ukrepov. Prosimo vas, da nam pomagate pri tem in odgovorite na kratko anketo do petka, 13. novembra 2020.

novica V gostinstvu napovedujejo nov val odpuščanj in zapiranje lokalov

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS napovedujejo nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov, saj ocenjujejo, da PKP6 na žalost ne bo rešil situacije v gostinski panogi. Gostinci obenem opozarjajo, da nikoli niso bili vir okužb, zato je zapiranje gostinskih lokalov krivično.

novica OZS predlaga odpiranje posameznih dejavnosti 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je danes vladi predlagala popravke PKP6 in jo obenem pozvala, da se odprejo tudi manjše specializirane trgovine, kemične čistilnice in pralnice, avtopralnice, frizerski in kozmetični saloni ter usnjarska in tekstilna dejavnost.  OZS ob tem opozarja, da se stiske obrtnikov in podjetnikov iz dneva v dan povečujejo, po drugi strani pa se številne dejavnosti sedaj odvijajo na črno, brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov.  

novica OZS: V PKP6 pričakujemo boljše rešitve za malo gospodarstvo

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) po pregledu osnutka PKP6 ugotavljamo, da ta ne rešuje v zadostni meri problemov obrtnikov in podjetnikov, ki so morali zapreti svojo dejavnost ali omejiti poslovanje. Vladi zato predlagamo, da PKP6 ustrezno popravi in pomaga malemu gospodarstvu, ki je gonilna sila naše države. 

novica Dodatni predlogi OZS za PKP6

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je danes Vladi RS poslala dodaten nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu in jo pozvala, da jih vključi v šesti protikoronski paket. Upravni odbor OZS je sicer vladi ukrepe za PKP6 predlagal že oktobra, glede na nove okoliščine zaradi drugega vala epidemije, pa je OZS predlagala še dodatne ukrepe.
Pišite nam