Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Novinarsko središče

novica PKP5: Vlada naj bi na pobudo OZS podaljšala ukrep čakanja na delo in poskrbela za samozaposlene

Po pregledu osnutka besedila PKP5 v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ugotavljamo, da je vlada upoštevala naše predloge, da se tudi samozaposlenim v prihodnjih mesecih zagotovi mesečni temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov, za najbolj prizadete panoge pa se podaljša ukrep čakanja na delo do konca leta.

Med predlogi OZS, ki smo jih minuli teden naslovili na vlado in MGRT, so bili tudi povračilo nadomestila plač za čas odrejene karantene tudi za samozaposlene. Država bo na pobudo OZS samozaposlene, ki ne bodo mogli opravljati dejavnosti ali jo bodo opravljali v bistveno zmanjšanem obsegu, oprostila plačila prispevkov in jim do konca leta zagotovila mesečni temeljni dohodek. V primeru karantene pa jim bo država delno povrnila izgubljeni dohodek v višini 350 evrov. Enak znesek predlagamo tudi v primeru, če je otroku samozaposlenega odrejena karantena.

Prav tako na našo pobudo naj bi bili delavci upravičeni do nadomestila za čas karantene otroka (višja sila), in sicer v višini 80 odstotkov osnove. Delodajalcu bi ta strošek povrnila država.

»Zadovoljni smo, da je vlada našim pobudam prisluhnila in bo poskrbela tudi za najranljivejše skupine v gospodarstvu. Narediti moramo vse, da si slovensko gospodarstvo čim prej opomore in da ohranimo delovna mesta. Ta trenutek je zato podpora vlade še toliko bolj pomembna,« je prepričan Branko Meh, predsednik OZS.

Kaj še predlagamo v PKP5?

Vlada naj bi na našo pobudo podaljšala tudi ukrep čakanja na delo do konca leta, v OZS pa si želimo, da ukrep velja za vse prizadete panoge, ne zgolj za avtobusne prevoznike, sejmarje, turizem in industrijo dogodkov.

V OZS sicer vseskozi zagovarjamo dostojne plače za dostojno življenje. Zaradi trenutne situacije pa predlagamo, da se v PKP5 zapiše, da v letu 2021 minimalna plača znaša 940,58 evrov in se ne izračunava v skladu s formulo.

 

novica Gostinci proti zapiranju gostinskih obratov po 22. uri

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina za zajezitev širjenja koronavirusnih okužb. Gostinci opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v gostinstvu in turizmu.

novica Prevozniki ostro obsojajo kršitve v prevozniški panogi

Neodvisni sindikat delavcev Slovenije je včeraj opozoril na nujnost ureditve prevozniške dejavnosti v Evropi in na problematiko izkoriščanja voznikov s strani delodajalcev. Sekcija za promet pri OZS vse kršitelje ostro obsoja in obenem poudarja, da ne gre metati vseh delodajalcev v isti koš.

novica Delodajalci in stroka enotni – narediti moramo vse, da do izbruhov Covid-19 ne pride

Ob zaključku poletnih dopustov in vračanju zaposlenih na svoja delovna mesta so predstavniki delodajalcev, NIJZ, ministrstva za zdravje in epidemiologi na skupni novinarski konferenci predstavili ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19 v delovnem okolju. Stroka in delodajalci so enotni, da je treba s preventivnimi ukrepi poskrbeti za to, da do izbruhov virusa v delovnih okoljih ne pride.

novica Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Združenje bank Slovenije pozivajo pristojne k sprostitvi makrobonitetnega ukrepa na področju kreditiranja prebivalstva

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Združenje bank Slovenije so v petek, 28. avgusta 2020, glede na presežene učinke ukrepa na posojilno aktivnost prebivalstva in glede na negativen vpliv na domače povpraševanje ter gospodarsko rast, predsedniku Vlade, guvernerju Banke Slovenije in predsedniku Državnega zbora RS poslali pismo s skupnim pozivom za sprostitev makrobonitetnega ukrepa na področju kreditiranja prebivalstva.

novica Vlada na pobudo OZS podaljšala ukrep čakanja na delo

Vlada je prisluhnila predlogu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo podaljšala še za en mesec, in sicer do 30. septembra 2020.

novica OZS ministra Ciglerja Kralja pozvala k podaljšanju ukrepa čakanja na delo

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (UO OZS) so na današnji seji ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju predlagali podaljšanje ukrepa čakanja na delo za najbolj prizadete panoge. Obrtniki in podjetniki so na seji izpostavili tudi dolgoletno zahtevo po ureditvi dvojnega statusa upokojenih obrtnikov, ne strinjajo pa se s predlogom, da bi z zakonom o dolgotrajni oskrbi dodatno obremenili delodajalce.

novica OZS predlaga znižanje stopnje DDV

Z negativnimi posledicami epidemije Covid-19 se soočajo številni obrtniki in podjetniki. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) menimo, da bi ukrep znižanja DDV po vzoru sosednjih držav pomagal k oživitvi tega ranljivega segmenta gospodarstva. Ministrstvu za Finance in Vladi RS smo zato danes ponovno predlagali znižanje stopnje DDV.

novica Odprto pismo predsedniku Vlade RS - Javni poziv SPS diskriminatoren

Spoštovani predsednik gospod Janez Janša, v imenu malih obrtnikov in podjetnikov se obračam na vas s prošnjo za pomoč. Epidemija Covid-19 je prizadela številne male obrtnike in podjetnike, ki so tako rekoč čez noč ostali brez prihodkov, mnogi pa se še vedno soočajo z upadom ali celo izgubo naročil. T.i. korona kriza je dodobra pretresla malo gospodarstvo, pri čemer pa moram pohvaliti ukrepe vlade v protikoronskih paketih, ki so ublažili katastrofalne posledice epidemije na malo gospodarstvo.

novica Diskriminacija malih obrtnikov in podjetnikov pri sofinanciranju zaščitne opreme

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«, na katerega se lahko prijavijo le mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj 5 zaposlenimi. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije menimo, da je poziv SPS diskriminatoren do manjših poslovnih subjektov, zato zahtevamo, da poziv ustrezno popravi.
Pišite nam