Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Novinarsko središče

novica Varno v kurilno sezono, s poudarkom na samozaščiti in preventivi

Letošnja kurilna sezona 2022/2023 ima zaradi trenutnih aktualnih razmer izjemen poudarek na uporabi trdnega goriva. Dimnikarji v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Zbornice komunalnega gospodarstva skupajna uporabnike peči in dimnikov naslavljamo naslednje nasvete in napotke za ravnanje:

 • Vse peči naj bodo prijavljene dimnikarski družbi, da je storitve sploh mogoče načrtovati in tudi zaradi veljavnosti zavarovanja stavbe;
 • Če se namenite ponovno uporabiti peč, ki dalj časa ni delovala, naj pred tem dimnikarska družba opravi izredni pregled s kamero. Dimniki, čistilne odprtine in drugi deli naprav so lahko dotrajani. V stavbi so lahko bili izvedeni posegi, ki lahko pomenijo ogrožanje varnosti;
 • Če na novo vgradite peč, se je koristno že pred tem posvetovati z dimnikarsko družbo, da preveri varne pogoje, po vgradnji pa mora dimnikar s prvim pregledom preveriti izpolnjevanje pogojev za varno in učinkovito delovanje;
 • Še posebno pozornost je nujna v večstanovanjskih stavbah, kjer ob uporabi peči ne ogrožamo le sebe ampak tudi stanovalce nad in pod nami. Delovanje neprijavljene peči ali peči s pomanjkljivosti je lahko izjemno tvegano ravnanje
 • Peči na tekoče in plinasto gorivo mora dimnikarska družba enkrat letno očistiti, pregledati in izmeriti emisije;
 • Peči na trdno gorivo mora dimnikarska družba enkrat letno pregledati, čiščenje pa se opravi 2-4x v kurilni sezoni – odvisno od vrste peči. Pri rednem delovanju klasične peči na drva ali štedilnik, kamina itd. to lahko pomeni čiščenje na 2-3 mesece. Le s tem se prepreči morebitni dimniški požar, povečano porabo goriva, prevelike emisije in zamašitve dimnika ter peči;
 • Storitve zaupajmo strokovnim dimnikarskim družbam, ki imajo kader in potrebno opremo, da sploh lahko zagotavljajo VSE dimnikarske storitve v celoti;
 • Peči na trdno gorivo niso namenjene sežiganju odpadkov. V pečeh se lahko kuri samo zračno suho lesno gorivo – drva, pelete, sekance (vsebnost vode največ 20%),
 • v primeru dimniškega požara ali ob uhajanju dimnih plinov v prostor se o tem obvesti dimnikarsko družbo, ki opravi obvezen izredni pregled s kamero, da prepreči nadaljnje nevarno obratovanje peči.

 

Med uporabniki kurilnih naprav je vse bolj prisotno zavedanje, da se dimniške požare, uhajanje dimnih plinov, zastrupitve z ogljikovim monoksidom, prekomerne emisije in preveliko porabo goriva preprečimo:

 • s pravilno vgrajenimi pečmi (ustrezen dovod zraka, ustrezno dimenzioniran dimnik, ustrezno dimenzionirana kurilna naprava),
 • s pravilno uporabo peči in pravilnim kurjenjem,
 • peči morajo imeti ustrezna dokazila o izpolnjevanju emisijskih zahtev in učinkovitosti,
 • z uporabo ustreznega goriva (zračno suh les, največ 20% vode v lesu),
 • na pečeh je treba opravljati redne, periodične, preventivne dimnikarske storitve,
 • dimnikarske storitve zaupamo strokovni dimnikarski družbi,
 • sproti je treba odpravljati pomanjkljivosti, na katere opozori dimnikarska družba.

novica OZS predlaga ohranitev sistema normirancev za obrtne dejavnosti

Na današnji seji UO OZS so obrtniki in podjetniki predstavili argumente proti spremembam sistema normirancev, ki jih je vlada sprejela včeraj v sklopu paketa davčnih sprememb. Člani UO OZS so opozorili, da bodo zaradi napovedanih sprememb na udaru rokodelski poklici, ki že sedaj izumirajo, povečala se bo tudi siva ekonomija. OZS obenem pričakuje celovitejše rešitve v okviru napovedane davčne reforme.

novica Delodajalske organizacije ministra Boštjančiča pozvale k umiku predlaganih sprememb pri dohodnini

Reprezentativne delodajalske organizacije smo v današnjem dopisu ministra za finance Klemena Boštjančiča pozvale, naj iz obravnave umakne predlog sprememb zakona o dohodnini. Menimo namreč, da bodo parcialne spremembe neto prihodke državljanom zmanjšale, denar, namenjen razbremenitvi vseh, pa bo namenjen le določenim kategorijam predvsem v javnem sektorju.

novica Spremembe sistema normirancev vodijo v zapiranje podjetij in povečanje dela na črno

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ostro nasprotujemo spremembam pri obdavčitvi normirancev, ki jih namerava sprejeti vlada. To bo namreč vodilo v zapiranje podjetij, povečalo se bo delo na črno, država pa bo pobrala manj davkov. Argumente proti napovedanim spremembam sistema normirancev je OZS danes predstavila tudi na seji ESS.

novica Na sejmu MOS je danes Dan OZS

Predsedniki, sekretarji, direktorji in strokovne službe krovne OZS in 62 območnih obrtno-podjetniških zbornic in strokovnih sekcij so na tradicionalnem srečanju v okviru MOS spregovorili o aktualnih vprašanjih obrti in podjetništva. Gostili so tudi ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana in ministra za infrastrukturo mag. Bojana Kumra, ki sta ponovno poudarila pomembno vlogo zbornice kot zagovornice obrtnikov in podjetnikov in zagotovila sodelovanje tudi v prihodnje.

novica Na Ulici obrti letos več kot 2000 osnovnošolcev iz 40 šol

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je tudi na letošnjem MOS v Celju postavila Ulico obrti, kjer si lahko obiskovalci v živo ogledajo kar enajst obrtnih poklicev - mizar, elektrikar, kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar-krovec, voznik in rokodelec. Zanimanje med mladimi je ogromno, letos si bo tako Ulico obrti ogledalo več kot 2000 osnovnošolcev iz 40 osnovnih šol.

novica Poudarek na zeleni energiji in tehnologijah, krožnem gospodarstvu in trajnostnem razvoju

Tradicionalno mednarodno poslovno srečanje v času MOS Connect2Slovenija, ki ga organizirata Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in agencija Advantage Austria Ljubljana v sodelovanju z evropsko mrežo Enterprise Europe Network in SPIRIT Slovenija, je letos v Celje privabilo več kot 100 podjetnikov iz 14 držav.

novica Rešitve energetske krize je treba iskati na ravni EU

Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, SLO CRO Poslovni klub in HOK – Obrtnička komora Zagreb so na letošnjem MOS-u pripravili dogodek, na katerem so govorili o izzivih gospodarstva v trenutnih razmerah in energetski problematiki. Tako slovenski kot hrvaški podjetniki se namreč soočajo z visokimi cenami energentov. Strokovnjaki s tega področja in podjetniki so predstavili svoje izkušnje in pristojne pozvali, naj čim prej poiščejo dolgoročne rešitve.

novica O energetski draginji tudi na odprtju 54. MOS

Na celjskem sejmišču so danes uradno odprli 54. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti. Na otvoritveni slovesnosti je podpredsednik OZS Peter Pišek izpostavil negotove razmere zaradi energetske krize in opozoril na pomanjkanje kadra v obrti in podjetništvu.

novica Na srečanju prevoznikov o energetski krizi in pomanjkanju kadra

Na današnjem srečanju prevozniških podjetij in družin, ki sta ga že petič organizirali sekciji za promet pri OZS in GZS, so v ospredje postavili izzive, ki jih gospodarstvu in prevoznikom prinašata energetska kriza in pomanjkanje kadra. Srečanja se je udeležilo 2000 prevoznikov in njihovih družinskih članov ter številni visoki gostje, med njimi predsednik republike Pahor ter ministra Kumer in Han.
Pišite nam