Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Javna pooblastila - Dovoljenja

novica Pričakujemo sproščanje ukrepov in interventni zakon za gostinstvo in turizem

Panogi gostinstva in turizma sta med najbolj prizadetimi panogami zaradi epidemije Covid-19, zaprti sta bili več kot osem mesecev. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zato opozarjamo, da je treba nujno sprejeti interventni zakon, ki bo panogama zagotovil pravočasno pomoč. Obenem pa pozivamo k takojšnji odpravi neživljenjskih pogojev.

 

»V gostinstvu in turizmu že več tednov čakajo na obljubljene ukrepe pomoči v interventnem zakonu. Če ga ne bodo kmalu dočakali, bo izplačilo letošnjih regresov v panogi pod velikim vprašajem,« opozarja predsednik OZS Branko Meh. OZS in sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS sta zato vnovič pozvali vlado RS, da izpolni svojo obljubo in zagotovi pomoč tema prizadetima panogama. Sekcija je sicer predlagala, da država z interventnim zakonom pokrije nadomestilo za izpad prometa in subvencionira regres v višini tisoč evrov na zaposlenega, obenem pa naj zniža stopnjo DDV za storitve v gostinstvu in turizmu do konca leta 2022.

Poziv k takojšnji odpravi neživljenjskih ukrepov

Neživljenjski ukrepi v gostinstvu in turizmu močno omejujejo poslovanje gostinskih in turističnih obratov, zaradi česar se mnogi še vedno niso odločili za odprtje. Zaradi nesmiselnih pogojev pa je veliko nezadovoljstva tudi med gosti. V OZS in v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS zato vztrajamo, da se odpiralni čas podaljša do 22. ure. Sedaj morajo namreč goste ob 19. uri dobesedno odgnati od mize, posledično pa se druženje nadaljuje v zasebnih prostorih, kjer se zaščitni ukrepi ne izvajajo. Absurdno je tudi to, da za isto mizo ne sme sedeti družina s pet ali več člani, pretiran pa je tudi pogoj 3-meterske razdalje med mizami. 

 

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je minuli teden na sestanku z resornim ministrom Počivalškom in dr. Logarjevo poudarila, da je preverjanje PCT  (preboleli, cepljeni, testirani) ob vstopu v notranjost lokalov diskriminatoren ukrep za gostince. Namreč, pogoj PCT ni obvezen za vstop v galerije, na vodene vadbe, fitnese, bazene itd.  Sekcija vztraja, da naj bodo pravila in pogoji enaki za vse. »Gostinci nismo drugorazredna panoga, da bi za nas veljali najstrožji pogoji,« še poudarjajo v sekciji.

 

novica Ministri prevoznikom obljubili finančne spodbude

Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je na današnjem sestanku na sedežu OZS ministrom Počivalšku, Vrtovcu in Vizjaku predstavilo najbolj pereče probleme prevoznikov in zahtevo po finančnih spodbudah za prevozniški sektor. Ministri zagotavljajo, da bodo spodbude kmalu, in sicer v obliki kreditnih linij SID banke ter nepovratnih sredstev iz podnebnega sklada.

Javna pooblastila - Dovoljenja

OZS izvaja na podlagi Obrtnega zakona in Zakona o prevozih v cestnem prometu  naslednja javna pooblastila:
 
 • Vodi postopek izdaje, spremembe in prenehanja veljavnosti obrtnega dovoljenja
 • Naloge s področja poklicnega izobraževanja
 • Nadzor nad strokovno usposobljenostjo nosilcev obrtnih dejavnosti, nad osebami, ki izvajajo poklicno izobraževanje in nad primernostjo obratovalnic, v katerih se izvaja poklicno izobraževanje dijakov
 • Vodenje registra obrtnih dovoljenj, registra obratovalnic, registra oseb, ki so pooblaščene za izobraževanje dijakov, registra obratovalnic, kjer se poklicno izobraževanje izvaja in registra izdanih spričeval o opravljenem mojstrskem izpitu
 • Izdaja potrdila o zakonitem opravljanju obrtne dejavnosti v Republiki Slovenij (EU potrdila)
 • Vodi postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom in državljankam držav pogodbenic
 • Prijava čezmejnega občasnega opravljanja obrtnih dejavnosti za fizične in pravne osebe iz države članice Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacija
 • Izdaja certifikate, s katerimi potrdi, da je določen izdelek mogoče šteti in poimenovati kot predmet domače ali umetnostne obrti
 • Izdaja in odvzema licence in licence Skupnosti za opravljanje prevozov v cestnem prometu
 • Izdaja potrdila za voznike, ki niso državljani ene od držav članic Skupnosti
 • Izdaja oznake za avtotaksi prevoze
 • Deli dovolilnice za mednarodni prevoz blaga domačim prevoznikom, vključno s CEMT dovolilnicami
 • Izdaja potrdila prevoznikom v postopku pridobitve ruske vize
Pišite nam