Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Javna pooblastila - Dovoljenja

novica UO OZS: Zaradi pogojev številni izključeni iz ukrepov pomoči

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na današnji seji obravnavali osmi protikoronski paket, ki ga je včeraj sprejela Vlada. Po mnenju članov UO OZS bi moral PKP8 vključevati tudi nadomestilo za izpad prometa, pogoji pa bi morali biti takšni, da bi bili ukrepov pomoči deležni vsi, ki jih je država omejila ali jim prepovedala opravljati dejavnost.

»Četudi so posamezni ukrepi dobro zastavljeni, pa številni naši člani ne dobijo pomoči zaradi pogojev. Ukrepi morajo biti  zato enostavni in pregledni, brez odvečne birokracije. Glede na to, da so številni obrtniki in podjetniki zaprti že več mesecev, pa bi jim morala država po vzoru Avstrije povrniti tudi nadomestilo za izpad prometa. Še vedno pa menimo, da vsem tistim, ki kljub epidemiji vendarle poslujejo uspešno, ne bi bilo treba vračati državne pomoči. Ta sredstva naj raje namenijo za razvoj podjetja in nagrade zaposlenim,« je na seji poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Številni predlogi OZS v PKP8 žal niso bili upoštevani. Med ključnimi predlogi OZS so bili, poleg podaljšanja ukrepa čakanja na delo in povračila bruto II za delavce na čakanju, še povračilo za izpad prometa, podaljšanje roka za izplačilo regresa, razširitev lestvice za kritje fiksnih stroškov itd. Vsi predlogi OZS so objavljeni na povezavi. OZS bo te ukrepe predlagala tudi za PKP9, ki ga je vlada že napovedala.

Na stroge pogoje v ukrepih pomoči je na seji opozoril tudi Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. »Zato že dolgo časa govorimo o tem, da se sprejme enostavne ukrepe, da bo finančna pomoč prišla takoj. Zgledujmo se po Avstriji, ki je obrtnikom in podjetnikom v panogah gostinstva in turizma povrnila tudi izpad prometa. V naši panogi zaposleni sami dajejo odpoved, zato bo tudi vnovični zagon zelo problematičen, ker kadra preprosto ne bo,« je opozoril Cvar, ki obenem predlaga tudi znižanje stopnje DDV za gostinstvo.

Da je treba začeti financirati prevozniški sektor, pa je menil predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Prevozniki pričakujejo že obljubljena posojila SID banke z državnim poroštvom. Tudi prevozniki imajo namreč težave z likvidnostjo, zato bi nujno potrebovali posojila.

 

novica Pozivi k odprtju dejavnosti tudi na seji skupščine OZS

Na današnji seji skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so poslanci skupščine, obrtniki in podjetniki, gostili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Poslanci so ga pozvali k takojšnjemu odprtju vseh storitvenih dejavnosti, Počivalšek pa je napovedal, da bi ob ugodni epidemiološki sliki utegnili vse storitvene dejavnosti odpreti že prihodnji teden.

Javna pooblastila - Dovoljenja

OZS izvaja na podlagi Obrtnega zakona in Zakona o prevozih v cestnem prometu  naslednja javna pooblastila:
 
 • Vodi postopek izdaje, spremembe in prenehanja veljavnosti obrtnega dovoljenja
 • Naloge s področja poklicnega izobraževanja
 • Nadzor nad strokovno usposobljenostjo nosilcev obrtnih dejavnosti, nad osebami, ki izvajajo poklicno izobraževanje in nad primernostjo obratovalnic, v katerih se izvaja poklicno izobraževanje dijakov
 • Vodenje registra obrtnih dovoljenj, registra obratovalnic, registra oseb, ki so pooblaščene za izobraževanje dijakov, registra obratovalnic, kjer se poklicno izobraževanje izvaja in registra izdanih spričeval o opravljenem mojstrskem izpitu
 • Izdaja potrdila o zakonitem opravljanju obrtne dejavnosti v Republiki Slovenij (EU potrdila)
 • Vodi postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom in državljankam držav pogodbenic
 • Prijava čezmejnega občasnega opravljanja obrtnih dejavnosti za fizične in pravne osebe iz države članice Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacija
 • Izdaja certifikate, s katerimi potrdi, da je določen izdelek mogoče šteti in poimenovati kot predmet domače ali umetnostne obrti
 • Izdaja in odvzema licence in licence Skupnosti za opravljanje prevozov v cestnem prometu
 • Izdaja potrdila za voznike, ki niso državljani ene od držav članic Skupnosti
 • Izdaja oznake za avtotaksi prevoze
 • Deli dovolilnice za mednarodni prevoz blaga domačim prevoznikom, vključno s CEMT dovolilnicami
 • Izdaja potrdila prevoznikom v postopku pridobitve ruske vize
Pišite nam