Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novinarsko središče

novica Odprto pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju

 

 

Spoštovani gospod minister Janez Poklukar, 

v tem tednu naj bi skupaj z vlado ponovno pretresali vladni semafor in se odločali o nadaljnjem zaostrovanju ali sproščanju ukrepov. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki zastopa interese malih obrtnikov in podjetnikov, si želimo, da bi pri sprejemanju končne odločitve upoštevali tudi argumente malega gospodarstva, ki predstavlja hrbtenico slovenskega gospodarstva.

Izkušnje iz prvega in drugega vala nas učijo, da se v času zaprtja storitvenih dejavnosti, denimo frizerske, kozmetične, avtoservisne ipd., enormno poveča delo na črno. To pa hkrati pomeni, da se ne spoštujejo ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s Covid-19. Posledica tega je zgolj še večje tveganje za prenos okužb.

Prepričani smo, da bi lahko naši mali obrtniki in podjetniki, ki poslujejo z eno stranko na 30 kvadratnih metrih ali imajo celo brezstično poslovanje (denimo fotografi, usnjarji, šivilje, kemični čistilci itd.), svoje storitve legalno in varno izvajali še naprej. Drugo pomembno dejstvo, ki ga je treba upoštevati, je, da ni nikakršnih dokazov, da bi bili frizerski in kozmetični saloni ter specializirane trgovine vir okužb. Zato ne vidimo razloga, da bi se te dejavnosti in trgovine zapirale. 

Naši člani so na robu potrpljenja, saj se jim, povsem upravičeno, zdi, da so preslišani in ponovno v neenakopravnem položaju. Veliki sistemi in velike proizvodnje s petsto ali tisoč zaposlenimi lahko poslujejo, mali pa ne. Podobno se je zgodilo že v prvem in drugem valu. Minuli teden ste skupaj z dr. Matejo Logar nastopili v oddaji Premagajmo Covid na Televiziji Slovenija. Na vprašanje voditeljice, zakaj frizer predstavlja večje tveganje kot cvetličar, je dr. Logarjeva odgovorila, da zato, ker v frizerskem salonu stranka preživi več časa kot v cvetličarni. Sprašujemo se, kaj pa petsto zaposlenih, ki na delovnem mestu preživi osem ur in skupaj tudi malica. Mar ne predstavlja to še večjega tveganja kot pa striženje stranke pol ure v salonu, pri čemer sta tako stranka kot frizer ustrezno zaščitena? 

 

Argumenti, da pri malih obrtnikih in podjetnikih obstaja večje tveganje za prenos okužb, nikakor ne vzdržijo. Zato vas ponovno pozivamo, da odprete storitvene dejavnosti in vse trgovine ter s tem preprečite delo na črno, ki posledično prinaša še večje tveganje za prenos okužb. Razumeti moramo, da so ljudje, zlasti mali obrtniki in podjetniki, v čedalje globljih eksistenčnih stiskah.  Nekateri, denimo gostinci, so z odlokom zaprti celo več kot sedem mesecev. Delajo na črno, da lahko preživijo sebe in svoje družine. Kaj je torej bolje – jim pustiti delati pod določenimi pogoji ali jih z ukrepi »siliti« v delo na črno? 

 

Ob tem v OZS poudarjamo, da si ne želimo, da se velike proizvodnje in velike trgovine zapira, zahtevamo pa, da lahko nemoteno poslujejo tudi vse ostale specializirane trgovine in storitvene dejavnosti.

Virus je med nami že več kot leto dni. Zapiranje in odpiranje dejavnosti v nedogled po našem prepričanju ni rešitev. Moramo se naučiti živeti in delati z virusom ter se ob tem ustrezno zaščititi. Posledica zapiranja je namreč še več dela na črno, s tem pa še več okužb.

 

Resnično si želim in upam, da boste na naslednjem sestanku stroke in vlade dobro pretresli tudi naše argumente. Če želite, pa vam jih z veseljem tudi sami predstavimo. 

 

S spoštovanjem, 

 

 

   Branko Meh

 

Predsednik OZS

 

 

 

novica Meh Ciglerju Kralju: Ne pristajamo na zapiranje malih obrtnikov in podjetnikov!

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnji seji gostili ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja in ga pozvali, naj vlada dovoli delati tudi malim obrtnikom in podjetnikom. Člani so bili soglasni, da ne pristajajo na zapiranje malega gospodarstva, medtem ko lahko velika proizvodna podjetja nemoteno poslujejo.  

novica Zaprtje storitvenih dejavnosti bo spodbudilo delo na črno

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob napovedi o zaostrovanju ukrepov ponovno opozarjamo, da bomo z zapiranjem storitvenih dejavnosti spodbudili delo na črno, s tem pa povečali tveganje za prenos okužb.

novica V pripravi Zakon o interventnih ukrepih za turizem

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je prejšnji teden na 8. seji Strokovnega sveta za turizem predstavil ukrepe interventnega zakona za turizem ter Načrt za okrevanje in odpornost na področju gospodarskega razvoja in tehnologije, v okviru katerega lahko gospodarstvo računa na 427 milijonov evrov nepovratnih ter 495 milijonov evrov povratnih sredstev. Povedal je, da lahko slovensko gospodarstvo v letošnjem letu računa tudi na dodatno kohezijsko pomoč ministrstva z naslova pobude React EU, in sicer v višini 100 milijonov evrov, v okviru katerega je kar 50 milijonov evrov namenjenih ravno pomoči turizmu. Več informacij na spletni strani MGRT: https://www.gov.si/novice/2021-03-24-drzavni-sekretar-simon-zajc-pripravljamo-zakon-o-interventnih-ukrepih-za-turizem/

novica V OZS odločno proti vnovičnemu zapiranju malega gospodarstva!

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo Vlado pozvali, naj nikar ne zapira malega gospodarstva. Svetovalna skupina za Covid-19 naj bi namreč predlagala zapiranje manj pomembnih panog. »Storitvene dejavnosti in trgovine niso bile nikoli vir okužb, zato je morebitno vnovično zapiranje teh dejavnosti v tretjem valu nesmiselno. Obenem pa težko razumemo, zakaj storitvene dejavnosti in trgovine predstavljajo večja tveganja kot neka proizvodna hala s 500 zaposlenimi. V primeru zaostrovanja ukrepov pričakujemo, da bodo mali in veliki obravnavani enakopravno,« je stališča OZS predstavil njen predsednik Branko Meh, ki je obenem prepričan, da se moramo naučiti živeti in delati z virusom ter se ustrezno zaščititi. »Zapiranje in odpiranje dejavnosti ni rešitev. Zavedati se moramo, da se ob zapiranju dejavnosti razmahne delo na črno, povečajo se tudi zasebna druženja. Tveganj za prenos okužb je tako še več,« je prepričan Meh.

novica Gostinci ogorčeni nad izjavo Logarjeve

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS, so zgroženi nad izjavo vodje svetovalne skupine za Covid-19 Mateje Logar, da bi najprej zapirali tiste dejavnosti, ki so manj pomembne, tako za gospodarstvo kot počutje ljudi. Ob tem je Logarjeva omenila terase kavarn v rumenih regijah.

novica Frizerji, kozmetiki in fotografi za odpravo omejitve ena stranka na 30 kvadratnih metrih

Sekcije frizerjev, kozmetikov in fotografov pri OZS pozivajo k odpravi pogoja, ki določa, da je na 30 kvadratnih metrih lahko le ena stranka. Zaradi prostorskih omejitev je namreč veliko zaposlenih na čakanju na delo doma, poleg tega pa se zaradi omejitev dodatno povečuje delo na črno.

novica Skupaj za varno in odgovorno revitalizacijo in dolgoročen razvoj gostinstva in turizma ter dobaviteljev hrane in pijač

Danes so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije podpisali Memorandum o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma. Z njim želijo prispevati k hitrim in učinkovitim rešitvam za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva, turizma in celotne dobaviteljske verige, po epidemiji COVID 19, ki je vse močno prizadela. Skupno želijo iskati dolgoročne razvojne rešitve, sooblikovati zakonodajo in ukrepe. K podpisu memoranduma bodo lahko pristopili tudi vsi drugi deležniki, ki bodo imeli interes in podobne cilje.

novica OZS: Do ukrepov pomoči naj bodo upravičeni tudi tisti, ki so širili svojo dejavnost

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije poziva k spremembi pravilnika o merilih sorazmernosti pri pogoju ugotavljanja upada prihodkov na način, da se upošteva podobna merila kot pri nekritih fiksnih stroških. Na ta način bodo do pomoči upravičeni tudi tisti obrtniki in podjetniki, ki so svojo dejavnost razširili ali na novo zaposlovali v obdobju od 13. 3. 2020 dalje.

novica Prevozniki ministru Vrtovcu: potrebujemo subvencije in kredite

Prevozniki so ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca na današnji seji Upravnega odbora sekcije za promet pri OZS seznanili z najbolj perečimi problemi v sektorju transporta. Izrazili so pričakovanje, da bodo krediti SID banke čim prej na voljo, dodatno pomoč pa pričakujejo tudi avtobusni prevozniki, ki jih je epidemija covid-19 najbolj prizadela.
Pišite nam