Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novinarsko središče

novica Meh na 53. MOS: Zapiranja malega gospodarstva si ne moremo več privoščiti

Danes je svoja vrata odprl že 53. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, na katerem se predstavlja tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj s svojimi člani, sekcijami, območnimi zbornicami in partnerji. Med osrednjimi dogodki bo ulica obrti s predstavitvijo obrtnih poklicev, tradicionalno mednarodno poslovno srečanje, razstava ob 50-letnici revije Obrtnik podjetnik, obiskovalcem pa bodo na voljo tudi brezplačna svetovanja pravnikov in strokovnjakov OZS. 

Na današnji otvoritveni slovesnosti je predsednik OZS Branko Meh poudaril pomen sejma MOS za obrtnike in podjetnike ter obenem izpostavil vpliv epidemije na malo gospodarstvo. »Epidemija ni vplivala samo na sejemsko dejavnost, temveč na večino obrtnikov in podjetnikov, zlasti na tiste v storitvenih dejavnostih. Nekatere, denimo gostinstvo, turizem ter frizerska in kozmetična dejavnost, so bile zaprte več mesecev. Za nami je torej izjemno težko obdobje, polno negotovosti in sprememb na področju poslovanja in zaposlovanja. Iskreno upam in si želim, da nas podobna usoda, torej zapiranje malega gospodarstva, ne bo doletela nikoli več. Tega si enostavno ne moremo privoščiti,« je v svojem nagovoru med drugim dejal Meh. Predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je bil slavnostni otvoritelj sejma, pa je v svojem nagovoru zagotovil, da bodo storili vse, da zapiranje gospodarstva ne bo potrebno.

 

Danes podpis memoranduma z Madžarsko zbornico

Država partnerica letošnjega mednarodnega sejma MOS je Madžarska. OZS bo ob tej priložnosti podpisala memorandum z Madžarsko zbornico trgovine in industrije z namenom poglobitve sodelovanja med zbornicama in gospodarskega sodelovanja med državama. Slavnostni podpis bo danes ob 15. uri v Celjski mestni hiši. 

OZS s pestrim programom na MOS

Na tradicionalnem, že 14. mednarodnem poslovnem srečanju z naslovom »Connect2Slovenia«, ki bo drugi sejemski dan, bomo organizirali B2B srečanja med 100 predstavniki podjetij iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Turčije, Hrvaške, Izraela in Severne Makedonije. Gre za največji tovrstni dogodek v regiji in je namenjen predvsem malim in srednje velikim podjetjem ter start up podjetjem, ki proizvajajo izdelke in nudijo storitve ter inovativne rešitve na različnih področjih. Dogodek se bo odvil v Modri dvorani v poslovni stavbi Celjskega sejmišča.

 

Že sedmič zapovrstjo bomo na MOS organizirali Ulico obrti, na kateri bomo na privlačen način predstavili kar 11 obrtnih poklicev, in sicer: elektrikar, mizar, oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, tesar, zidar, avtoserviser, pek, slaščičar, kuhar in natakar. Osrednja točka ulice obrti bo ponovno vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeništvu. Ulica obrti bo organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj bo hkrati potekala predstavitev posameznih poklicev in vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, obiskovalci pa bodo dobili tudi informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu. 

Posebna razstava na MOS-u ob 50-letnici izhajanja revije Obrtnik podjetnik

Prva številka Obrtnika je izšla septembra 1971. Vseh 50 let je Obrtnik opravljal pomembno poslanstvo: obrtnike je obveščal o dogajanju v njihovi organizaciji in obrti nasploh, jih seznanjal z zakonskimi, tehnološkimi in drugimi novostmi, jim pomagal in svetoval, jih povezoval in krepil njihovo stanovsko zavest in samozavest. Skozi leta se je večkrat spremenila njegova podoba, leta 2015 pa tudi njegovo ime – poimenovali smo ga Obrtnik podjetnik. Razstavo si bo moč ogledati v dvorani L1, tik ob Ulici obrti.

Od simulatorja letenja do ugodnih posojil

Na sejmu se bosta predstavili sekcija kovinarjev in sekcija plastičarjev pri OZS ter Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS. Na razstavnem prostoru Odbora bo predstavljen simulator letenja, ki je plod raziskovanja dveh dijakov Šolskega centra Velenje. Simulator je sestavljen iz treh velikih ekranov za prostorsko predstavo okolja, cilindrov, ki premikajo konstrukcijo s sedežem. Občutki in kontrolni mehanizmi so enaki kot v pravem letalu, uporabljamo pa lahko različna letala in letališča po svetu ter tako v varnem okolju poizkusimo, kako je leteti. 

Predstavili se bosta tudi območni zbornici Ormož in Krško ter partnerji kartice Mozaik podjetnih. SID banka pa bo na sejmu predstavila  finančne instrumente in zavarovanja za mala in srednje velika podjetja.

Brezplačna svetovanja in brezplačne vstopnice

V času sejma bodo potekala brezplačna poslovna in pravna svetovanja Svetovalnega centra OZS, od srede do petka, od 10. do 16. ure, na razstavnem prostoru OZS v dvorani L1V sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje pa bo OZS najuspešnejšim razstavljavcem podelila sejemska priznanja - zlati, srebrni in bronasti ceh. Slavnostna podelitev najvišjih zborničnih sejemskih priznanj, bo potekala v četrtek, 16. 9., ob 17.30 uri.

Člani OZS imajo tudi letos možnost ogledati sejem brezplačno – za prvi sejemski dan bodo članom na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko prevzamejo na svojih območnih zbornicah po Sloveniji. 

 

 

 

 

novica Na letošnjem srečanju prevoznikov o pomembni vlogi transporta

Na letošnjem srečanju prevozniških podjetij in družin v Novem mestu, ki se ga je udeležilo okrog 1000 prevoznikov in razstavljavcev, so izpostavili pomembno vlogo prevozniškega sektorja, ki je v času epidemije zagotavljal nemoteno oskrbo družbe in gospodarstva. Opozorili pa so tudi na probleme, kot sta pomanjkanje kadra in nelojalna konkurenca, ter vlado pozvali, da sektorju pomaga s finančnimi spodbudami.  

novica Brezplačno (samo)testiranje za zaposlene in potrošnike

PCT pogoj je po novem obvezen za številne dejavnosti in tudi uporabnike storitev. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob tem opozarjamo, da mora država omogočiti brezplačno (samo)testiranje zaposlenim in tudi potrošnikom, sicer se bo število strank oz. gostov prepolovilo, dejavnosti pa se bodo izvajale na črno in brez ustrezne zaščite.

novica OZS: Ne pristajamo na zapiranje ali omejevanje dejavnosti

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na današnji seji razpravljali o aktualnih razmerah in sprejeli sklep, da OZS ne bo pristala na morebitno vnovično zapiranje ali omejevanje dejavnosti v primeru novega vala epidemije. Člani UO so se obenem zavzeli za to, da država čim prej omogoči brezplačno samotestiranje za zaposlene v gospodarstvu.

novica OZS: Možnost samotestiranja tudi za zaposlene v gospodarstvu

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vztrajamo, da stroške obveznih testiranj krije država in ne delodajalec. Obenem želimo, da imajo tudi zaposleni v malem gospodarstvu možnost samotestiranja.

novica V Avstriji in Nemčiji stroške testiranj krije država, ne delodajalec

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je minuli teden vlado pozvala, da mora stroške testiranj zaposlenih kriti država in ne delodajalec. Tudi v Avstriji in Nemčiji stroške testiranj krije država, obenem pa imajo v Avstriji zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, možnost nositi zaščitno masko.

novica Stroške testiranj naj krije država

Številni obrtniki in podjetniki ter njihovi zaposleni opozarjajo, da stroškov hitrih testov ne bodo zmogli pokriti, poleg tega pa je testiranje zaposlenih vsakih 48 ur tudi organizacijsko težko izvedljivo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato na stroko in vlado naslovili prošnjo, da sprejmeta ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi.

novica Pogoje ukrepov za posamezne dejavnosti bodo pretresali v posebni delovni skupini

Po tem, ko je v minulih dneh Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ostro protestirala proti vladnim odlokom, ki gostincem nalagajo preverjanje PCT, frizerjem in kozmetikom pa se obeta pogostejše in celo plačljivo testiranje, je vodstvo zbornice danes gostilo ministra za zdravje Janeza Poklukarja, vodjo Svetovalne skupine za COVID-19 dr. Matejo Logar, direktorja NIJZ dr. Milana Kreka ter predstavnike vlade, zdravstvene stroke in gospodarstva. Govorili so o nezadovoljstvu med obrtniki in podjetniki, ki so jih povzročili omenjeni ukrepi. Zbrani so bili enotni, da je najpomembnejši cilj ukrepov zajezitev širjenja virusa, a je ob tem treba tudi zagotoviti čim bolj nemoteno delovanje gospodarstva. Dogovorili so se, da bodo v prihodnje kompromis med predlogi zdravstvene stroke in gospodarstva iskali v posebni delovni skupini.

novica Odziv OZS glede spremembe vstopa v RS

Sekcija za promet pri OZS je danes naslovila pismo na predsednika vlade in na ministra za zdravje glede zaostritev pogojev vstopa v Republiko Slovenijo.

novica V OZS razočarani nad sprejetim interventnim zakonom

Interventni zakon za gospodarstvo in turizem, ki ga je včeraj potrdil državni zbor, ne naslavlja problemov celotnega gospodarstva in ne vključuje vseh predlaganih pripomb in predlogov, ki smo jih v preteklem obdobju naslovili na pristojne institucije. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo razočarani nad sprejetim zakonom, saj ne vsebuje podaljšanja ukrepov čakanja na delo in temeljnega dohodka za samozaposlene, povračila nadomestil za višjo silo in karanteno delavcev in samostojnih podjetnikov, enkratnega dodatka za vse prizadete panoge (kritje izpada prihodkov), ukrepa nekritih fiksnih stroškov, podaljšanja moratorijev kreditov, subvencioniranja regresa za vse dejavnosti, prav tako pa še vedno velja, da bodo podjetja morala vračati prejeto pomoč države.
Pišite nam