Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novinarsko središče

novica Pozivi k odprtju dejavnosti tudi na seji skupščine OZS

 Na današnji seji skupščine Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so poslanci skupščine, obrtniki in podjetniki, gostili gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Poslanci so ga pozvali k takojšnjemu odprtju vseh storitvenih dejavnosti, Počivalšek pa je napovedal, da bi ob ugodni epidemiološki sliki utegnili vse storitvene dejavnosti odpreti že prihodnji teden.

Da je situacija v malem gospodarstvu daleč od rožnate, je že uvodoma opozoril predsednik OZS Branko Meh. »Naši člani ne želijo več državne pomoči, ampak si želijo samo delati. To nam obrtniki in podjetniki sporočajo vsak dan. Zato bomo nadaljevali z našimi pozivi vladi k odprtju vseh storitvenih dejavnosti,« je dejal Meh, ki je komentiral tudi protikoronske pakete pomoči. »Z nekaterimi rešitvami smo zadovoljni, nismo pa z vsemi. Ne strinjamo se z vračanjem državne pomoči in s tem, da država ne pokrije v celoti nadomestil za čakanje na delo doma, torej bruto II. Prav tako ni dopustno, da podjetja na povračila in pomoč čakajo več mesecev.«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je priznal, da so prav storitvene dejavnosti, turizem in gostinstvo najbolj prizadete panoge zaradi epidemije. »Prihodnji teden se odpirajo prve triade šol. Sem optimist in prepričan sem, da se bo na podlagi trendov prihodnjo sredo odprla večina storitvenih dejavnosti. To sicer ne obljubljam,« je dejal minister, ki se je dotaknil tudi dela na črno.  Strinja se z OZS, da se je v času zaprtja dejavnosti razmahnilo delo na črno, ki ga bo treba zamejiti.

Zagon gospodarstva po epidemiji

Obrtniki in podjetniki na čelu s predsednikom Mehom so izpostavili tudi nujnost oblikovanja strategije za okrevanje gospodarstva po koncu epidemije. Po besedah Počivalška imamo za okrevanje na voljo več kot 10 milijard evrov, pri čemer je ključno dosegati višjo dodano vrednost v gospodarstvu. »Najprej pa moramo celotnemu gospodarstvu omogočiti, da se odpre, potrebni pa bodo tudi ukrepi države za povečanje potrošnje,« je še poudaril. Med prioritetnimi cilji MGRT so po besedah ministra trajnostni zeleni prehod in večja energetska učinkovitost, digitalizacija družbe in podjetij ter zagotavljanje podpornega okolja za podjetja. Na ministrstvu tako že načrtujejo okrepitev domačih in tujih investicij, po mnenju ministra pa je pomembno, da bomo imeli enakomeren regionalni razvoj.

Počivalšek je ob robu seje zagotovil, da si bodo še naprej prizadevali za ohranitev delovnih mest, ob čemer se dobro zaveda, da je velik problem zagotavljanje likvidnosti.

 

 

 

novica OZS v PKP8 predlaga tudi nadomestilo za izpad prometa

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na vlado naslovila predloge ukrepov za osmi protikoronski paket. Poleg podaljšanja ukrepa čakanja na delo, kritja fiksnih stroškov in povračila celotnega nadomestila plače, je med predlogi OZS tudi nadomestilo za izpad prometa.

novica Še do petka odprt poziv za brezplačne zaščitne maske za samozaposlene in mikro podjetja

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v imenu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) poziva samozaposlene in mikro podjetja z 1 do 4 zaposlenimi k prevzemu brezplačnih zaščitnih mask. Poziv je odprt le še do petka, 22. januarja.

novica Obrtniki in podjetniki Vladi: Dovolite nam delati!

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je ponovno pozvala vlado k odprtju vseh storitvenih dejavnosti, saj so nekatere zaprte že več mesecev, stiske obrtnikov in podjetnikov pa so iz dneva v dan večje. V OZS smo prepričani, da bi z odprtjem zamejili delo na črno, obenem pa bi se dejavnosti opravljale pod strogim nadzorom, s čimer bi zmanjšali tveganje za prenos okužb.

novica Gostinci zahtevajo posebno obravnavo v PKP8 in sprejem interventnega zakona

Gostinci zahtevajo posebno obravnavo v PKP8 in sprejem interventnega zakona Gostinstvo je med najbolj prizadetimi panogami, saj je na podlagi vladnega odloka zaprto že več mesecev. Ukrepi pomoči iz interventnih zakonov niso dovolj, zato v Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS zahtevajo posebno obravnavo v PKP8 in sprejetje interventnega zakona. Gostinci pričakujejo kritje stroškov plač in fiksnih stroškov v celoti, obenem pa tudi nadomestilo za izpad promet.

novica Brezplačne zaščitne maske za samozaposlene in mikro podjetja

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v imenu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) poziva samozaposlene in mikro podjetja z 1 do 4 zaposlenimi k prevzemu brezplačnih zaščitnih mask. Te bodo prijaviteljem, tako članom kot nečlanom OZS, na voljo na območnih obrtno-podjetniških zbornicah po vsej Sloveniji.

novica Izjave Jerkičeve glede starostnega upokojevanja so zavajajoče

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ponovno poudarjamo, da nova zakonska podlaga glede starostnega upokojevanja prinaša zgolj normalizacijo stanja in delodajalca postavlja v enakovreden pravni položaj. Ob tem pa vnovič zavračamo trditve sindikatov, da gre pri tem za prisilno upokojevanje.

novica OZS Vlado pozvala k takojšnjemu odprtju dejavnosti

Največja novoletna želja obrtnikov in podjetnikov je, da bi končno lahko spet delali. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je zato danes v imenu vseh slovenskih obrtnikov in podjetnikov Vlado ponovno pozvala k takojšnjemu odprtju storitvenih in obrtnih dejavnosti.

novica V PKP7 delno upoštevani predlogi OZS

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozdravljamo nekatere rešitve, ki so bile vključene v PKP7 na pobudo naše zbornice. Spodbudno je, da se bo pri kriterijih za dodelitev pomoči upoštevalo načelo sorazmernosti, pričakovali pa smo, da bo država tudi v drugem valu epidemije v celoti pokrila bruto strošek nadomestila za delavce na čakanju.

novica OBRTNIKI IN PODJETNIKI POMAGAMO PRIZADETIM V POTRESU NA HRVAŠKEM

Hrvaška je te dni utrpela veliko naravno katastrofo, saj je uničujoči potres prizadel številna hrvaška mesta, v območju epicentra pa je prebivalstvo izgubilo svoja prebivališča, obrtniki in podjetniki svoje obratovalnice in sredstva za delo, žal nekateri tudi življenje.
Pišite nam