Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novinarsko središče

novica Delodajalci opozarjajo na problem neodrejanja karanten

Delodajalci opozarjajo na problem neodrejanja karanten, zato je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovila zahtevo, da se karantene odredijo in s tem tudi finančno razbremenijo delodajalce. Prav tako pa se delodajalci ne čutijo dovolj strokovne, da bi lahko odločali o tem, ali naj delavec, ki je bil v visoko rizičnem kontaktu, pride na delo ali ne.

V zadnjih dneh so vse pogostejši primeri, ko se družinski član okuži z novim koronavirusom, vendar pa njegovim družinskim članom iz istega gospodinjstva karantena ni odrejena. Namesto tega dobijo elektronsko sporočilo z navodili za osebo s potrjeno okužbo in za tiste osebe, ki so bile okužbi izpostavljene. 

Ko so v konkretnem primeru družinski člani poizvedovali pri ministrstvu za zdravje, NIJZ in svojem osebnem zdravniku, so dobili odgovor, da jim karantena ne bo odrejena. Kot tudi piše v zadnji točki omenjenih navodil, pa se morajo, če so zaposleni, s svojim delodajalcem dogovoriti za delo od doma (v kolikor jim to narava dela dopušča) oz. se morajo dogovoriti o načinu dela.

Primer: Obrtnik, nosilec dejavnosti, zboli za novim koronavirusom. Njegova žena je vzgojiteljica v vrtcu, a ji karantena ni odrejena. Ko je ravnatelju sporočila, da je njen mož zbolel, ji je prepovedal vstop v vrtec. Gospe ne bo odrejena karantena, dela od doma pa ne more opravljati. To pomeni, da delodajalec nosi celotno nadomestilo plače (100 %), saj ji je odredil preventivno izolacijo.

»OZS zato od pristojnega ministrstva pričakuje, da družinskim članom in ostalim visoko rizičnim kontaktom odredi karanteno, da bodo delodajalci za čas odrejene karantene upravičeni do povračila izplačanega nadomestila plače in da ljudje ne bodo hodili prosto naokoli. Interventna zakonodaja namreč delodajalcem daje to možnost,« ob tem poudarja predsednik OZS Branko Meh.

Po mnenju OZS je nesprejemljivo, da delodajalec nosi stroške nadomestila plače v primeru odsotnosti z dela pri zdravih delavcih, ki so bili v visoko rizičnem kontaktu. Obenem pa je nesprejemljivo tudi to, da mora delodajalec odločati o tem, ali naj ta delavec pride na delo ali ne.

Poleg tega ne more biti način odsotnosti prepuščen dogovarjanju med delavcem in delodajalcem. Še posebej ne zato, ker je razlog odsotnosti visoko rizični kontakt, zaradi česar bi morala biti delavcu odrejena karantena. Nenazadnje ne more biti od odgovornosti vsakega posameznika odvisno, ali se bo samoizoliral ali se bo gibal naokoli, prav tako pa o tem ne morejo presojati delodajalci, ki za to niti niso strokovno usposobljeni.

 

 

 

novica Frizerji in kozmetiki pozivajo k bolj življenjskim ukrepom

Frizerji in kozmetiki pri OZS so na vlado in resornega ministra Počivalška ponovno naslovili zahtevo po milejših omejitvah za frizersko in kozmetično dejavnost. Predlagajo, da se neživljenjska omejitev ena stranka na prostor odpravi.

novica Gostinci, frizerji in kozmetiki zahtevajo pomoč države

Gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki jim je vlada z odlokom prepovedala ali omejila delo, od države zahtevajo, da jim v celoti pokrije nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in vse fiksne stroške, vključno z najemninami. Prav tako želijo, da se jim v tem času zamrzne odplačevanje bančnih kreditov in lizingov.

novica Apel vladi - Gostinci, frizerji in kozmetiki pri OZS proti zapiranju dejavnosti

Gostinci, kozmetiki in frizerji, združeni v sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), so s prvopodpisanim predsednikom OZS Branko Mehom na predsednika vlade in resorne ministre danes naslovili pismo, v katerem jih pozivajo k ponovnemu razmisleku o ukrepih zapiranja in omejevanja posameznih dejavnosti. Če pride do omejevanja dejavnosti ali celo zapiranja, pa od vlade pričakujejo, da jim bo v celoti pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

novica Delodajalske organizacije predlagajo oblikovanje PKP6

Delodajalske organizacije (OZS, GZS, ZDOPS, TZS in ZDS) so predsedniku vlade poslale predlog za oblikovanje šestega protikoronskega paketa, v katerega bi vključili še vse tisto, česar PKP5 ne rešuje.

novica OZS pozdravlja ukrepe za debirokratizacijo

Obrtniki in podjetniki so na današnji seji Upravnega odbora OZS podprli ukrepe za odpravo birokratskih ovir, ki jih je predstavil predsednik Strateškega sveta za debirokratizacijo mag. Ivan Simič. Med ukrepi so uvedba socialne kapice, znižanje davčnih stopenj, poenostavitev postopkov pri izpolnjevanju obrazcev in uvedba nepremičninskega davka. Med pomembnimi ukrepi pa je tudi uresničitev dolgoletne zahteve OZS, da bodo lahko tudi upokojeni obrtniki nadaljevali dejavnost in ob tem obdržali polno pokojnino.

novica Vlada v PKP5 upoštevala večino predlogov OZS

Vlada bo s PKP5 poskrbela tudi za samozaposlene, ukrep čakanja na delo doma pa naj bi se podaljšal do konca leta za vse panoge. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) smo zato zadovoljni, saj je vlada upoštevala večino naših predlogov.

novica Nov odlok za gostince z milejšimi omejitvami

Vlada je izdala nov odlok, po katerem je opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6.00 do 22.30. Na pobudo Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS so odlok spremenili, da je ta v milejši obliki. Po novem imajo tako gostje še 30 minut časa, da zapustijo obrat (kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari), oziroma 60 minut časa, če gre za restavracije, gostilne, kmetije.

novica PKP5: Vlada naj bi na pobudo OZS podaljšala ukrep čakanja na delo in poskrbela za samozaposlene

Po pregledu osnutka besedila PKP5 v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ugotavljamo, da je vlada upoštevala naše predloge, da se tudi samozaposlenim v prihodnjih mesecih zagotovi mesečni temeljni dohodek in oprostitev plačila prispevkov, za najbolj prizadete panoge pa se podaljša ukrep čakanja na delo do konca leta.

novica Gostinci proti zapiranju gostinskih obratov po 22. uri

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS odločno nasprotuje zapiranju gostinskih obratov po 22. uri, kar naj bi predlagala svetovalna skupina za zajezitev širjenja koronavirusnih okužb. Gostinci opozarjajo, da bi z dodatnimi omejitvami delovnega časa še poslabšali že tako težek položaj v gostinstvu in turizmu.
Pišite nam