Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novinarsko središče

novica Ukrep čakanja na delo lahko reši številna delovna mesta

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ponovno poudarjamo, da je ukrep čakanja na delo za številne obrtnike in podjetnike edina ustrezna rešitev, ki bo pripomogla k ohranitvi delovnih mest. Poslanci Državnega zbora bodo jutri sprejemali tretji protikoronski paket, zato v OZS pozivamo, da se ukrep čakanja na delo podaljša in naj velja za vse prizadete panoge, ne le za turizem in gostinstvo.

»OZS je bila edina delodajalska organizacija, ki je pred dvema tednoma na Brdu pri Kranju na srečanju s predsednikom vlade opozarjala, da ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za mnoge ne bo zadostna rešitev, saj dela še nekaj časa ne bo dovolj. V OZS smo zato tudi predlagali, da naj se ukrep čakanja na delo podaljša in velja za vse prizadete panoge, ne le za turizem in gostinstvo,« pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh, ki je že tedaj izrazil bojazen, da bi shema subvencioniranja skrajšanega delovnega časa lahko povozila ukrep čakanja na delo. Meh je zato predlagal, da bi morala podjetja sama izbrati ali skrajšanje delovnega časa ali čakanje na delo. OZS prav zato tudi ni želela podpisati skupne izjave delodajalskih organizacij, v kateri so kot edini ukrep na področju trga dela izpostavile prav subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

Posledice epidemije koronavirusa občutijo v praktično vseh panogah. Številna podjetja se soočajo s pomanjkanjem dela in upadom naročil, zato v OZS apeliramo, da vlada podaljša ukrep čakanja na delo za vse prizadete panoge. Ukrep bi po naši oceni pomagal tudi izvoznikom, ki so dobesedno odvisni od situacije na tujih trgih. Nekateri naši člani beležijo celo 80-odstotni upad naročil za prihodnje tri mesece. V takšnih primerih bi bil to najprimernejši ukrep, saj dela za vse delavce enostavno ne bo. »V Sloveniji imamo že več kot 90 tisoč brezposelnih, v interesu vseh nas mora biti, da se ta številka ne povečuje,« še dodaja Meh.

Delodajalci ne želijo odpuščati

Obrtniki in podjetniki, naši člani, nam vsak dan sporočajo, da si želijo ohraniti delovna mesta in zaposlene, saj dobre delavce težko dobiš. In ko bo »korona« krize enkrat konec, bodo delavci še kako pomembni za vnovičen zagon slovenskega gospodarstva. 

Da bi morali ukrep čakanja na delo podaljšati in da bi moral veljati za vse prizadete panoge, pa so menili tudi člani Upravnega odbora OZS, ki so o ukrepih v PKP3 razpravljali na torkovi seji. Člani so obenem pozvali vlado, da se oblikuje tudi PKP4. Več tukaj.

 

novica Obrtniki: Zaradi priporočil NIJZ naši zaposleni ne morejo na delovna mesta

Frizerji, kozmetiki in gostinci, združeni v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, opozarjajo, da so ukrepi NIJZ neživljenjski in da je ob doslednem upoštevanju teh priporočil nemogoče ponovno zaposliti vse delavce. Ukrep čakanja na delo se za številne panoge z junijem ukinja, zato v OZS pričakujemo, da bo NIJZ priporočila ustrezno spremenil, da bodo lahko na delo prišli vsi delavci.

novica Poziv obrtnikov in podjetnikov k oblikovanju PKP4

Posledice epidemije so za gospodarstvo katastrofalne. Večina obrtnikov in podjetnikov se namreč sooča s pomanjkanjem dela in upadom naročil, zato si želijo, da vlada podaljša ukrep čakanja na delo za vse prizadete panoge. Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (UO OZS) so zato na današnji seji sklenili, da si bodo prizadevali za oblikovanje četrtega protikoronskega paketa, s katerim naj vlada pomaga vsem prizadetim panogam.

novica Ukrepi v tretjem protikoronskem paketu naj bodo za vse prizadete panoge

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo pričakovali, da bo vlada prisluhnila naši pobudi, da se ukrep čakanja na delo podaljša za daljše obdobje in da velja za vse panoge, kar bi mnogim podjetjem omogočilo ohranitev delovnih mest. Opozarjamo, da posledice epidemije koronavirusa in upad naročil občutijo tudi obrtniki in podjetniki v drugih dejavnostih, ne le v gostinstvu in turizmu.

novica Prevozniki napovedujejo proteste, če jih vlada ne usliši

Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri OZS, so razočarani, da vlada ni vključila njihovih zahtev v PKP3. Če njihove ključne zahteve ne bodo uresničene, prvi mož prevoznikov Peter Pišek napoveduje proteste.

novica Ukrep čakanja na delo v PKP3 naj velja za vse panoge

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije si želimo, da bo vlada v tretjem protikoronskem zakonu zagotovila pomoč vsem panogam, ki so utrpele škodo zaradi epidemije koronavirusa. Med ključnimi ukrepi za ohranitev delovnih mest in podjetij pa je podaljšanje ukrepa čakanja na delo, ki naj velja za vse panoge, ne le za turizem in gostinstvo.

novica Prihodnji ponedeljek vrata odpirajo vse trgovine, gostinski lokali in avtošole

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni, da bodo prihodnji ponedeljek, 18. maja, svoja vrata odprle vse trgovine, gostinski lokali, manjši nastanitveni obrati, določene dejavnosti pa bodo lahko znova izvajale tudi avtošole. Obenem pa poudarjamo, da bo obseg poslovanja še vedno omejen, zato naj vlada v PKP3 zagotovi pomoč vsem tistim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela.

novica Prevozniki zahtevajo vključitev v tretji protikoronski paket

Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri OZS, so ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu danes predstavili predloge za reševanje prevozniškega sektorja, ki ga je močno prizadela epidemija koronavirusa. Prevozniki zahtevajo takojšnja bančna posojila za obratna sredstva in investicije, vlada pa naj ukrepe za sektor transporta in logistike vključi v PKP3.

novica Tretji protikorona paket naj reši tudi problem najemnin in lizingov ter najbolj prizadete panoge

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije si želimo, da bo tretji protikorona paket rešil tudi vprašanje najemnin in lizingov, česar prva dva protikorona paketa žal ne rešujeta. Hkrati pa naj se v PKP3 najde rešitve za pomoč vsem tistim dejavnostim, ki jih je epidemija covid-19 najbolj prizadela. 

novica Skupna izjava za medije predsednikov delodajalskih organizacij in zbornic

Predsedniki Združenja delodajalcev Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Trgovinske zbornice Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije izražamo podporo naporom Vlade RS pri oblikovanju ukrepov v boju proti gospodarskim posledicam epidemije koronavirusa.
Pišite nam