Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novinarsko središče

novica Gostinci ogorčeni nad prepovedjo izvajanja gostinske dejavnosti na sejmih

OZS in Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS sta v preteklih tednih večkrat pozvali k sprejetju ukrepov, ki bi omejili škodo nastalo zaradi omejitev in prepovedi v že tako prizadeti panogi gostinstvo in turizem. Dodatno je gostince presenetil in razočaral še zadnji ukrep, ki prepoveduje prodajo jedi in pijač na prazničnih stojnicah.

 

»Gostinci razumemo nastalo zdravstveno situacijo in smo kot najbolj prizadeta panoga ves čas tisti, ki moramo spoštovati takšne in drugačne prepovedi in omejitve. Večina naših članov gostincev je namreč odvisna od dobrega poslovanja v mesecu decembru, finančna kondicija v panogi pa je že nekaj časa na kritični ravni, zato je nujno, da se sprejmejo ukrepi, ki bodo premostili težave in nadomestili izpad prometa,« je ob prepovedi prodaje jedi in pijač na stojnicah povedal Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

 

Pred dobrim tednom je bila sprejeta dopolnitev ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki je za izvajanje gostinske dejavnosti strežbe hrane in pijač na sejmih izrecno določila enake pogoje kot za izvajanje siceršnje gostinske dejavnosti, zato je zadnji ukrep gostince še toliko bolj presenetil in razočaral.

 

Sekcija zato opozarja na že nastale stroške. Mnogi gostinci so se namreč že začeli pripravljati na praznični december. Najemali so stojnice, nakupili hrano in pijačo, z namenom prilagajanja na omejitve pa so kupovali tudi dodatno opremo (dodatne stole, grelnike ...), sedaj pa dejavnosti niti ob upoštevanju strogih pogojev na sejmih ne morejo opravljati. Zato vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu, pravočasno napovedala in sprejela omejitve, ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in si povzročili stroške. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu »take away« uspešno omejili tveganje za širjenje okužb.

 

V Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS pristojne pozivajo še, naj, glede na to, da so vsi ukrepi, ki omejujejo poslovanje, sprejeti za nedoločen čas, sprejmejo tudi že predlagane ukrepe, in sicer nadomestilo za skrajšan delovni čas zaposlenih v panogi, nadomestilo za izpad prometa v sorazmerju z upadom prometa za obdobje omejitev obratovanja (PCT, obratovalni časi, prepoved prodaje hrane in pijače na sejmih ...), nadomestilo za zaposlene, napotene na čakanje na delo, znižanje stopnje DDV za gostinske storitve ter povračilo stroškov najemnikom stojnic na sejmih v mesecu decembru (v višini stroškov najemnin, zalog ter investicij v stojnice in opremo).

novica Zaradi upada prometa obrtniki pričakujejo pomoč

O ukrepih za pomoč gospodarstvu v okviru PKP10 so razpravljali tudi člani Upravnega odbora OZS na današnji seji. Strinjali so se, da mora v vlada v PKP10 nujno vključiti ukrepe subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa ter znižanje DDV za gostinske storitve.

novica Nominiranec za Obrtnika leta 2021 tudi Marko Godec

Drugi nominiranec za Obrtnika leta 2021 je Marko Godec iz Jevnice. Kotlarstvo Godec je družinsko podjetje, v katerem že od leta 1947 izdelujejo kotle za žganjekuho in druge izdelke iz bakra in nerjavne pločevine. Markov oče Jože je znanje in veščine osvojil pri mojstru Kaplju v Ljubljani, obrtno delavnico pa je pozneje postavil doma, v Jevnici. Danes bogato tradicijo kotlarske obrti nadaljujeta sin Marko in vnuk Gašper, blagovna znamka Kotlarstvo Godec pa je po zaslugi vseh treh generacij in trdega dela postala tako rekoč sinonim za destilacijske kotle in Jevnico.

novica Nominiranec za Obrtnika leta 2021 je Jože Krmelj

Nominiranec za Obrtnika leta 2021 je kovač Jože Krmelj. Kovaštvo je v družini Krmelj že od leta 1870. Jože Krmelj, ki predstavlja že sedmo generacijo, je dejavnost prevzel leta 1991. Na sedanji lokaciji v Logu nad Škofjo Loko se kovaštvo Krmelj nahaja od leta 1926, ko je kovaški mojster Matevž Krmelj kupil star mlin in zgradil svojo kovačnico. Kovačija Krmelj je ves čas svojega delovanja posvečena tradicionalnemu načinu izdelave rezilnega orodja. Že od začetka se ukvarjajo s kovanjem rezilnega gozdarskega orodja, pozneje pa so začeli izdelovati tudi slikopleskarsko, zidarsko, kamnoseško, mesarsko in gasilsko orodje.

novica Podjetje Marovt je nominiranec za Podjetnika leta 2021

Četrti nominiranec za Podjetnika leta 2021 je podjetje Marovt, d. o. o., iz Stranic, ki ga vodita zakonca Tomaž in Metka Marovt. Podjetje je eno izmed najnaprednejših, digitaliziranih in avtomatiziranih proizvodenj kovanja v Evropi. Glavna dejavnost tega podjetja s 50-letno tradicijo je visokokakovostno kovanje, izdelava in obdelava odkovkov ter izdelava stružnih delov za najprestižnejše vodilne znamke v izjemno zahtevni avtomobilski industriji, v zadnjem obdobju pa so se začeli spogledovati tudi z letalsko, navtično in obrambno industrijo ter medicino.

novica Nominiranec za Podjetnika leta 2021 tudi podjetje Vitanest

Tretji nominiranec za Podjetnika leta 2021 je podjetje Vitanest trgovina in storitve, d. o. o., iz Nove Gorice, ki ga vodita zakonca Karmen in Primož Kompara.

novica OZS predlaga dodatne ukrepe v PKP10

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na Državni zbor naslovila predloge dodatnih ukrepov, ki bi jih bilo treba vključiti v PKP10. Med ključnimi ukrepi so subvencioniranje čakanja ne delo in skrajšanega delovnega časa, temeljni osebni dohodek za samozaposlene, znižanje stopnje DDV za gostinstvo in turizem, povračilo škode zaradi odpisa blaga ter kritje fiksnih stroškov in upada prometa.

novica Drugi nominiranec za Podjetnika leta 2021

Drugi nominiranec za Podjetnika leta je Jožef Prosen, lastnik podjetja Prosen com, d.o.o., iz Šenčurja. Jožef Prosen se je s čiščenjem poslovnih prostorov začel ukvarjati že leta 1982 kot samostojni podjetnik. Njegove storitve so bile sprva omejene le na čiščenje stekel in talnih oblog v poslovnih objektih. Leta 2000 je Prosen ustanovil podjetje Prosen COM, d. o. o., ki je danes eno največjih čistilnih podjetij v Sloveniji, njihove storitve pa zelo cenijo tudi v tujini.

novica Prvi nominiranec za Podjetnika leta 2021

Prvi nominiranec za Podjetnika leta 2021 je podjetje Menard RA, d.o.o., iz Logatca, ki ga vodijo bratje Damjan, Miha in Domen Menard. Temelje podjetju Menard RA je leta 1978 postavil Berto Menard, ko se je kot samostojni podjetnik začel ukvarjati s servisiranjem bele tehnike in hladilnih sistemov, dejavnost pa je pozneje še razvijal in širil. Ustanovitelj podjetja je ob prevzemu županovanja občine Logatec podjetje, ki se je preoblikovalo v d. o. o., predal svojim trem sinovom. S svojim znanjem in drznimi mladostnimi idejami so vsi trije sinovi pripomogli k rasti in kakovostnim izdelkom lastne izdelave, ki se brez kančka sramežljivosti lahko kosajo s konkurenčnimi izdelki drugih priznanih blagovnih znamk.

novica Četrti nominiranec za Podjetnika leta 2020

Četrti nominiranec za Podjetnika leta 2020 je Oton Filipič. Oton Filipič, direktor podjetja Ralux iz Nove Gorice, je svojo dejavnost začel pred dobrimi tremi desetletji. Danes vodi uspešno družinsko podjetje, ki se lahko pohvali z zmerno in zanesljivo rastjo, s 14 zaposlenimi za nedoločen čas, kot tudi s pogodbenimi sodelavci. Specializirani so za proizvodnjo in vgradnjo široke palete senčil za dom in profesionalno uporabo.
Pišite nam