Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Novinarsko središče

novica OZS proti vsakršnim dodatnim obremenitvam gospodarstva

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije po pregledu osnutka koalicijske pogodbe ugotavljamo, da se obetajo dodatne obremenitve gospodarstva. Ob tem v OZS opozarjamo, da slovensko gospodarstvo potrebuje, zlasti v luči zaostrenih geopolitičnih razmer, energetske krize in dviga cen surovin, stabilno poslovno in ugodno davčno okolje.

»V OZS podpiramo nakazane spremembe v luči večje varnosti davčnih zavezancev, preglednosti, predvidljivosti in hitrosti postopkov ter poenostavitve sistema obdavčitve za obrtne dejavnosti, nikakor pa ne pristajamo na dodatno obremenitev in obdavčitev malega gospodarstva,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh.

Menimo, da bi bila razveljavitev določb zakona o dohodnini (v smislu trenutno veljavnih ukrepov nižje obdavčitve kapitala in možnosti sintetične obdavčitve, bonitet za električna vozila in olajšav) napačna. S strani članov, zaradi negotovosti na davčnem področju in morebitnih posegov na to področje, že prejemamo zaskrbljene klice. Prav tako ne podpiramo dodatne progresivne obdavčitve premoženja, saj bo to onemogočilo vlaganja in razvoj podjetij v zeleni in digitalni prehod, kot tudi v delavce in delovno okolje, kar so cilji nove vlade.

Na davčnem področju pričakujemo oblikovanje sistema, ki bo zagotavljal odpravo davčnih ovir za čezmejne gospodarske dejavnosti, privabljal svež kapital in omogočal konkurenčnost znotraj in zunaj meja Slovenije. Sistem mora biti pregleden, enostaven, pravičen in sistematičen. Žal se davčna politika v Sloveniji prepogosto spreminja, negotovost in povečana stopnja tveganja pa onemogočata normalno delovanje in razvoj podjetništva.

Na delovno-pravnem področju v OZS absolutno podpiramo dostojno plačilo za opravljeno delo, vendar ne podpiramo poseganja države v pogodbeno določitev plače, ki mora ostati v domeni posameznega delodajalca. Enako velja za morebitno krajšanje delovnega časa, ki mora biti prepuščeno (kot že sporazum nakazuje) posameznemu delodajalcu in njegovi konkretni situaciji.

Ob tem opozarjamo, da poseg v definicijo delovnega razmerja in razloge za zaposlovanje za krajši delovni čas (vključno z zaostrovanjem pogojev za slednje) v dani situaciji nikakor ne more biti upravičeno, če upoštevamo, da je gospodarstvo pred obdobjem recesije, obenem pa se podjetja že vrsto let soočajo s pomanjkanjem delavcev.

Pozdravljamo ukrepe za preprečevanje socialnega dampinga in nelojalno konkurenco pri zaposlovanju tujih delavcev v Sloveniji. Glede na trenutno situacijo na trgu dela pa je nujno čimprej urediti olajšanje pogojev za zaposlitev tujih delavcev, ki lahko zapolnijo vrzeli na trgu dela. Preurediti je treba sistem prekvalifikacij na način, da ta ustreza realnim potrebam gospodarstva (zgolj prenova šolskega sistema ne bo zadostovala). Ravno tako podpiramo vse ukrepe, namenjene dvigu podjetniških kompetenc ter krepitvi internacionalizacije podjetij, vendar pogrešamo večji poudarek na MSP (trenutno je večji poudarek na zagonskih podjetjih).

Prav tako se nam zdi pretiran poudarek na vzpostavljanju poslovnega okolja za solastništvo zaposlenih v podjetju. Predlogu sicer ne nasprotujemo, toda zavedati se moramo,  da je velika večina slovenskih MSP družinskih podjetij, ki bi jim morali zagotoviti bistveno več pozornosti in spodbud, saj so ravno ta podjetja garancija za stabilnost in odpornost gospodarstva.    

Na OZS absolutno podpiramo vsa prizadevanja za digitalizacijo javne uprave in gospodarstva, vendar pri tem opozarjamo, da zgolj dvig digitalnih kompetenc prebivalstva ne bo zadostoval pri tem, če ne bo zagotovljena ustrezna digitalna infrastruktura ne samo za gospodinjstva, temveč tudi za gospodarstvo (zlasti razširitev optičnega interneta). Ravno tako pogrešamo več ukrepov s ciljem finančne podpore MSP pri digitalizaciji (koalicijska pogodba izrecno naslavlja samo inovativna podjetja). 

Veliko predlaganih ukrepov in rešitev gre torej v smeri ciljev, ki jih tudi sicer zagovarja OZS, denimo dostojna plača za opravljeno delo, reaktivacija upokojencev, ki si želijo delati tudi po upokojitvi, omejevanje energetske draginje, učinkovit socialni dialog znotraj ESS, spodbujanje internacionalizacije gospodarstva s poudarkom na srednjih in malih podjetjih. Vendar pa nas pri nekaterih ukrepih skrbi morebiten negativen učinek zaradi dodatnega finančnega obremenjevanja gospodarstva (še posebej malega gospodarstva), ki si tega v luči trenutnih razmer ne more privoščiti.

 

novica Vlada prisluhnila zahtevi OZS, da cene pogonskih goriv regulira

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zadovoljni, da je vlada prisluhnila naši zahtevi, da se cene pogonskih goriv ponovno regulira. V OZS in sekciji za promet pri OZS smo namreč minuli petek posvarili, da se bodo zaradi visokih cen goriva in ostalih energentov izdelki in storitve dražili še naprej, če vlada ne bo ukrepala.

novica OZS in prevozniki pozivajo vlado k ponovni regulaciji cen goriva

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na današnji novinarski konferenci poudarila nujnost sprejetja ukrepov pomoči za ublažitev t.i. energetske krize. Tako OZS kot sekcija za promet pri OZS od vlade pričakujeta takojšnjo ponovno regulacijo cen pogonskih goriv, prevozniki pa predlagajo tudi uvedbo komercialnega goriva za cestni transport.

novica Po zaslugi sekcije za promet pri OZS prevozniki do finančnih spodbud

Sekcija za promet pri OZS si je kar osem let prizadevala, da bi prevozniki dobili finančne spodbude za nakup okolju prijaznih vozil. Minuli petek pa je naposled prišlo do podpisa pogodbe o dodelitvi finančnih sredstev za izvajanje ukrepa za spodbujanje okolju prijaznejšega tovornega prevozništva v cestnem prometu, in sicer v vrednosti 10 mio evrov. Prevozniki sedaj pričakujejo, da bodo razpisi za dodelitev subvencij objavljeni najkasneje do septembra letos.

novica Naša prihodnost in Dobra država prisluhnili zahtevam obrtnikov in podjetnikov

Vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je v okviru predvolilnih srečanj s političnimi strankami danes na sedežu zbornice gostilo tudi predstavnike strank Naša prihodnost in Dobra država. Osrednja tema pogovora so bile zahteve obrti in podjetništva, predstavniki strank pa so vodstvu OZS predstavili svoj program in podjetnikom zagotovili podporo.

novica Janša obrtnikom in podjetnikom zagotovil nadaljnjo podporo

Predsednik vlade Janez Janša se je skupaj z ministrom za finance Andrejem Šircljem in ministrom za okolje in prostor Andrejem Vizjakom danes sestal z vodstvom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Med drugim so se pogovarjali o zahtevah slovenske obrti in podjetništva, predsednik Janša pa je zagotovil nadaljnjo podporo in pomoč obrtnikom in podjetnikom.

novica OZS pozdravlja izglasovan veto na zakon o cestah

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozdravljamo odložilni veto na novelo zakona o cestah, ki so ga danes soglasno izglasovali državni svetniki. Sekcija za promet pri OZS in sekcija avtoserviserjev pri OZS sta namreč ostro nasprotovali zakonu v delu, ki določa novo ureditev na področju odvoza pokvarjenih vozil z avtocest in hitrih cest.

novica Prevozniki in DARS so se zavzeli za iskanje skupnih rešitev v zvezi z zakonom o cestah

Predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Gospodarske zbornice Slovenije in Slovenskega zavarovalnega združenja so se danes z vodstvom Darsa pogovarjali o nedavno sprejetem zakonu o cestah, ki med drugim določa tudi nov način odvoza pokvarjenih in poškodovanih vozil, lažjih od 3,5 ton, z avtocest in hitrih cest. Dogovorili so se o oblikovanju posebne delovne skupine, ki bo definirala pogoje za izvajanje tovrstnih avtovlek, s čimer bodo zagotovljene večja varnost in pretočnost na slovenskem avtocestnem križu ter konkurenca med izvajalci.

novica OZS nadaljuje predvolilne pogovore s strankami

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije nadaljuje niz pogovorov s političnimi strankami, ki bodo nastopile na prihajajočih državnozborskih volitvah. Vodstvo OZS se je tako danes sestalo s predstavniki Gibanja Svoboda in stranke SD, že prejšnji teden pa je imelo predvolilne pogovore s stranko DeSUS. V petek pa se bo vodstvo OZS, prav tako na temo zahtev obrtnikov in podjetnikov, sestalo s stranko SDS.

novica Prevozniki ostro nasprotujejo predlagani ureditvi odvoza pokvarjenih in poškodovanih osebnih vozil z avtocest in hitrih cest

Sekcija za promet pri OZS ostro nasprotuje predlaganim spremembam Zakona o cestah v delu, ki določa način odvoza pokvarjenih in poškodovanih vozil z avtocest in hitrih cest. Opozarja namreč, da bo predlagana ureditev, po kateri naj bi odvoz vseh vozil (tudi osebnih) lahko opravljali le koncesionarji upravljavca, povzročila dodaten kaos na naših cestah, uporabniki cest pa bodo prepuščeni v milost in nemilost koncesionarjev.
Pišite nam