Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Zastopanje interesov obrti in podjetništva na ravni Evropske unije

Z vstopom v Evropsko unijo je Slovenija na evropsko raven prenesla velik del zakonodajnih pristojnosti. Zato je ena od pomembnih nalog Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, da tudi na tej ravni zastopa interese slovenske obrti in podjetništva. Sprejeta zakonodaja namreč neposredno (uredbe) ali posredno (direktive, smernice, priporočila) velja tudi v slovenskem pravnem redu.  
 

Za učinkovito zastopanje obrti in podjetništva na ravni EU je najbolj pomembno članstvo zbornice v Evropskem združenju obrti ter malih in srednjih podjetij (SMEunited), ki je krovno združenje 67 evropskih nacionalnih asociacij z 12 milijoni podjetij, ki zaposlujejo skoraj 55 milijonov delavcev. SMEunited se zavzema, da bi Evropski parlament, Evropska komisija in ostale relevantne EU institucije namenjale večjo pozornost malim in srednjim podjetjem. Posamezna pomembna področja podrobneje obravnavajo v okviru odborov, pri čemer velja omeniti, da je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije še posebej aktivna v odborih za socialne zadeve in poklicno izobraževanje, kjer ima tudi svoje predstavnike. Svojega predstavnika ima tudi v študijski enoti, katere naloga je zbiranje in analiziranje obstoječih študij ter tudi samostojne raziskave na področju obrti in podjetništva v Evropi in v svetu. SMEunited je na ravni EU priznana tudi kot socialni partner, tako da se zbornica posredno vključuje v socialna pogajanja in socialni dialog na evropski ravni.  

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sodeluje tudi s Slovenskim gospodarskim in raziskovalnim združenjem (SGRZ) v Bruslju. Združenje poleg informativne in svetovalne funkcije zbornici veliko pomaga pri pripravi njenih stališč glede posameznih predlogov ali odločitev Evropske komisije in drugih EU institucij ter pri lobiranju za uveljavitev teh stališč.  

Pri uveljavljanju interesov slovenske obrti in malega podjetništva na ravni EU se Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije povezuje tudi s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu in sodeluje s slovenskim predstavniki v različnih evropskih institucijah in organizacijah, kot npr. Evropski komisiji, Evropskem Ekonomsko-socialnem odboru, Evropskem socialnem skladu, Evropskem centru za razvoj poklicnega izobraževanja, Evropski fundaciji za napredek življenjskih in delovnih pogojev, Evropski agenciji za varnost in zdravje pri delu, itd.    

Strokovne sekcije pri OZS so članice mednarodnih strokovnih združenj:

 AIE - Evropsko združenje električnih izvajalcev

CEPEC – Evropsko združenje kozmetikov

EBC – Evropska konfederacija gradbincev

EFCI - Evropsko združenje čistilcev

ESCHFOE - Evropsko združenje dimnikarjev

FLORINT - Evropsko združenje cvetličarjev

IFD - Mednarodna federacija krovcev

IFTF - Mednarodna krznarska in trgovinska federacija

VEUKO - Evropsko združenje pečarjev

UNIEP – Mednarodno združenje slikopleskarjev  

 

SMEunited