Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica Mojca Trnovec obrtnica leta, Peter Pišek podjetnik leta 2018

Mojca Trnovec živi in dela v več kot 160 let stari družinski gostilni, povezani s kmetijo in štirimi generacijami pod isto streho. Gostilno Mihovec, ki jo je pred tem vodil oče Jernej ob pomoči mame Mihaele, je prevzela pred osmimi leti. Njena glavna skrb je kuhinja, oblikovanje ponudbe in organizacija dela, zato je izjemno vesela, da ji ob strani stoji prav vsa družina, ki poprime za delo, vsak na svojem koncu.

Gostilna Mihovec je edina gostilna v Sloveniji, ki je v času vegetacije samooskrbovana z vso zelenjavo in žiti. Pri njih beseda domače ni zlorabljena, temveč gradijo na razvoju in promociji, od njive do mize. V veliko pomoč so jim tudi zaposleni, ki razumejo njihovo filozofijo in razvoj gostilne. Vsak zaposlen po določenem času postane del družinskega izročila, ki ga s svojim znanjem in znanjem, ki ga dobi od njih, prenaša na mlajšo generacijo. 

Mojca Trnovec se ves čas trudi, da njihova kulinarična ponudba sledi trendom, a se zaveda, da je to za razvoj gostinstva in turizma na podeželju premalo. Turisti iščejo neklasična doživetja, avtentične zgodbe, višjo kakovost, butičnost, inovativnost in predvsem lokalnost. Mojčini načrti so usmerjeni v projekte, ki jim bodo vse to tudi zagotavljali. Gostilna Mihovec nosi znak Gostilna Slovenija. Ob prejetju priznanja je dejala: ”To priznanje ni prišlo ne prezgodaj, ne prepozno. To je priznanje za 160-letno delo, ki ga opravljamo z ljubeznijo. Od danes naprej bomo v gostilni še vedno dobro kuhali, vendar še z večjim zanosom in odgovornostjo.” Mojca Trnovec je prva ženska, ki je dobila to visoko priznanje. 

Peter Pišek je lastnik in direktor podjetja Pišek & HSF Logistics, ki je nastalo leta 2006, po tem, ko se je Pišek kot samostojni podjetnik priključil nizozemskemu mednarodnemu logističnemu podjetju HSF Logistics. Poleg klasičnih prevozov blaga, občutljivega na temperaturno, opravljajo tudi specialne prevoze visečega mesa, rož, hkraten prevoz blaga z različnimi temperaturnimi stanji, hitre prevoze, ki zahtevajo dvojno posadko in prevoz farmacevtskih izdelkov. Strategija podjetja je oprta na dolgoletne izkušnje in na poslovno odličnost celotne skupine, hkrati pa je naravnana k storitvam po zahtevah naročnika. Uspeh podjetja, ki stremi k cilju postati vrhunski ponudnik paketnih logističnih rešitev, se, kot poudarja Pišek, skriva v skrbno izbranih kadrih, korektnih kupcih ter dobrih dobaviteljih.

Podjetje Pišek & HSF Logistics ima 50 najsodobnejših vozil, ki so opremljena z najsodobnejšo telematsko tehnologijo, preko katere lahko v vsakem trenutku spremljajo tako status vozil kot pošiljk.

Konkurenčna prednost podjetja Pišek & HSF Logistics so hlajeni skladiščni prostori na Nizozemskem in v Nemčiji ter letos novozgrajeni logistični center na Lopati pri Celju, ki ponuja poleg skladiščnih kapacitet tudi avtopralnico, servisno delavnico, logistične pisarne in nastanitve za voznike. ”To je priznanje za 30 let delovanja in hkrati priznanje moje družine, zaposlenih in dobaviteljev. Ponosen se na to, da sem prvi prevoznik, ki je dobil to visoko priznanje,” pa je v zahvalnem nagovoru dejal Pišek.

 

Predsednik OZS Branko Meh je na dogodku izpostavil pomen malega gospodarstva. »Po zadnjih podatkih malo gospodarstvo predstavlja več kot 99 odstotkov gospodarstva. V številkah to pomeni več kot 117 tisoč podjetij oziroma poslovnih subjektov, ki zaposlujejo skoraj 352 tisoč oseb. Ustvarijo 68 % prihodkov in 65 % dodane vrednosti. Njihov delež v izvozu predstavlja 43 odstotkov, uvozijo pa več kot polovico, to je 56 odstotkov vsega uvoza.«

”Vsi problemi so rešljivi, če bomo znali voditi dialog. Vaše zahteve oziroma prošnje so znane vsem v politiki. Visoka udeležba vlade na tem dogodku pa kaže, da nam je mar za vas in da si z vami želimo delati z roko v roki,” pa je poudaril predsednik Vlade Marjan Šarec.

Obrtnike in podjetnike je nagovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. ”Vaša vztrajnost je za Slovenijo še kako pomembna, za kar ste zaslužni tudi vi, podjetniki in obrtniki. Veseli me, da bomo na ministrstvu okrepili ekipo, ki bo skrbela za malo gospodarstvo.”

Prestižni priznanji obrtnik leta in podjetnik leta prejmeta posameznika za svoje poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. OZS tako uresničuje svoje poslanstvo, ki je skrb za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtne in podjetniške dejavnosti ter njenih nosilcev, hkrati pa spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov. Letos je OZS podelila 16. obrtnika in že 26. podjetnika leta.

Priznanje najstarejši obrtnik leta 2018 je prejel Franci Ažman iz Lesc, ki se je obrtniške vode podal leta 1967 kot samostojni podjetnik avtoprevoznik. Svojo dejavnost je vztrajno in pogumno razvijal ter skozi leta premaknil marsikatero oviro na svoji poti. Leta 1991 je ustanovil podjetje Ažman d.o.o., ki je danes uspešno logistično podjetje z razvejano dejavnostjo na področju mednarodnega cestnega transporta in vzdrževanja vozil.

Da bi ohranil družinsko tradicijo gostinstva, ki sta jo leta 1971 začela njegova starša, se je Franc lotil obnove gostišča Tulipan. Ta je leta 1999 zacvetel na novo. S prenovo so osvežili ambient, ponudbo, pridobili pa so tudi devet dvoposteljnih sob. 

Franc Ažman je po 51. letih delovanja in pri svojih 77. letih še vedno predan obema dejavnostma, čeprav ju počasi prepušča otrokoma. Glede na to, da imata oba veliko znanja in sta vajena trdega dela – hči nadaljuje gostinsko tradicijo, sin pa avtoprevozniško – ga za prihodnost podjetja ne skrbi. 

Tako ima več časa tudi za svoj vinograd na robu trebanjskih gričev, ki mu daje neizmerno zadovoljstvo. In lahko povemo, da mu gre vinogradništvo prav tako dobro od rok kot posel.

novica Kmalu znana Obrtnik leta in Podjetnik leta 2018
Na slavnostnem dogodku na Brdu pri Kranju 6. decembra bo Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) razglasila Obrtnika leta 2018 in Podjetnika leta 2018. Na dogodku bodo podelili tudi mojstrske diplome 30 mojstrom in mojstricam ter se poklonili najstarejšemu obrtniku ali obrtnici.
Obrtnik in podjetnik leta

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtne dejavnosti in podjetništva ter njenih nosilcev, obenem pa spodbuja odličnost in kakovost obrtnih storitev in izdelkov. Tako vsako leto nagradi odličnost in kakovost s podelitvijo dveh prestižnih priznanj Obrtnik leta in Podjetnik leta. Istočasno priznanje prejme tudi najstarejši obrtnik ali obrtnica, zaslužene diplome pa podeli novi generaciji mojstric in mojstrov.
 

OZS izbere Obrtnika leta in Podjetnika leta na podlagi razpisa, kandidature pregleda posebna komisija uglednih obrtnikov in podjetnikov. Komisija izbere tiste posameznike, ki predstavljajo obrtniški in podjetniški vzor, najboljša med njimi, ki izstopata s svojim delom, izdelki, storitvami, urejenostjo podjetja in poslovanja ter odnosom do zaposlenih, pa prejmeta priznanje Obrtnik leta in Podjetnik leta.

Dosedanji dobitniki priznanja Obrtnik leta
Mojca Trnovec Obrtnica leta, Peter Pišek Podjetnik leta 2018


Obrtnik in podjetnik leta 2017: Slavko Kržišnik (levo) in Miran Andrejek

 

Štefan Pavlinjek, obrtnik leta 2016

Bojan Železnik, obrtnik leta 2015

Janez Kodila, obrtnik leta 2014

 

Franc Jezeršek, obrtnik leta 2013

 

Marko Kajzer, obrtnik leta 2012

 

Boris Mesec, obrtnik leta 2011

Anton Kambič

Anton Kambič, obrtnik leta 2010

Matjaž Miklavč, obrtnik leta 2009

Ernest Bransberger

Ernest Bransberger, obrtnik leta 2008   

Franc Krevzel

Franc Krevzel, obrtnik leta 2007

Igor Požar

Igor Požar, obrtnik leta 2006

Franc Pišek

Franc Pišek, obrtnik leta 2005

Karel Jezeršek

Karel Jezeršek, obrtnik leta 2004

Anton Škrabl

Anton Škrabl, obrtnik leta 2003

Pišite nam