Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Obrtnik in podjetnik leta

novica Obrtnik leta Aleksander Gorečan, Podjetnik leta Peter Podlunšek, OZS prejela državno odlikovanje

Na sinočnji slovesnosti ob 50. obletnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki se je odvila v GH Union v Ljubljani, je predsednik RS Borut Pahor zbornici vročil državno odlikovanje – red za zasluge. Prestižno priznanje Obrtnik leta 2019 je na slovesnosti prejel slikopleskar Aleksander Gorečan, Podjetnik leta 2019 pa je postal Peter Podlunšek iz podjetja Medicop. Naziv Najstarejši obrtnik leta je prejel 82-letni Ludvik Kavčič, ki se ukvarja z orodjarstvom in merilno tehniko, mojstrske diplome pa je letos prejelo 47 mojstric in mojstrov.

 

Predsednik RS Borut Pahor je Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob njeni 50. obletnici delovanja izročil red za zasluge za strokovno in organizacijsko pomoč slovenskim obrtnikom in podjetnikom. 

 

»V čast mi je, da lahko sprejmem to odlikovanje v imenu vseh obrtnikov in podjetnikov, v imenu celotnega obrtno-podjetniškega zborničnega sistema, funkcionarjev in zaposlenih,« se je ob prejemu reda za zasluge predsedniku države zahvalil predsednik OZS Branko Meh in med drugim poudaril: »Našo stanovsko  organizacijo so pred natanko pol stoletja ustanovili naši predhodniki z enim samim ciljem – na vse možne načine pomagati obrtnikom, da bodo ti lažje živeli in delali. Ta cilj uspešno zasledujemo še danes.«

 

državno odlikovanje


 

Aleksander Gorečan, Obrtnik leta 2019, je ob prejemu priznanja dejal: »Moja družina je podpirala vse moje muhe in moje ideje. Moj vzornik je moj sin, ki nas je vse spodbujal, da smo še boljši in da izpolnjujemo želje strank, ki si jih drugi ne upajo.«

 

Aleksander Gorečan, izkušen slikopleskar iz Šenčurja, od leta 2009 vodi podjetje, v katerem opravljajo vse storitve s področja slikopleskarstva in vgradnje štukatur, še posebej pa se posvečajo dekorativnim tehnikam. Pravi, da je dekorativa kot začimba – biti jo mora ravno prav. Sodobni materiali namreč omogočajo izdelavo najrazličnejših dekorativnih učinkov, s katerimi je mogoče prostoru z ustvarjanjem vtisa teksture kamna, usnja, kovine, platna, lesa ali neba vdihniti prefinjeno eleganco ali pa domačnost in toplino. V desetih letih so si ustvarili ugled in stalne stranke, ki cenijo korekten odnos in kakovost opravljenega dela. Prednost manjšega podjetja, kot je Aleksandrovo, je prav v popolni prilagodljivosti strankam. Vsaki posebej se posvetijo, poslušajo njene želje, ji svetujejo in pripravijo vzorce, rezultat pa je unikatna dekorativna poslikava v poslovnem prostoru ali stanovanju in zadovoljna stranka.

obrtnik leta 2019


 

Peter Podlunšek, Podjetnik leta 2019,  je ob prejemu globusa dejal: »Tale globus je naše podjetje, naši produkti so okrog in okrog. To je nagrada, ki pripada našim zaposlenim ter mojemu očetu in mami, ki sta pred 40 leti začrtala našo pot«.

 

Letošnje leto je podjetje Medicop prelomno zaznamovalo s selitvijo v nove poslovne in proizvodne prostore. Generalni direktor Peter Podlunšek je julija 2018 smelo zastavil načrte in vztrajno zasledovanje cilja se je obrestovalo, saj so največjo celovito investicijo v zgodovini podjetja uspešno zaključili v pičlih dvanajstih mesecih. Sodobna zasnova in organiziranost vsebinskih sklopov v objektu sta izraz njihove poslovne filozofije, omogočata boljše pogoje dela in spodbujata rast podjetja. Kreativno okolje se odraža v zadovoljstvu sodelavcev, poslovnih partnerjev in tudi kakovosti končnih produktov. Vizija podjetja Medicop je ustvarjati izjemne rešitve na področju medicinske opreme in specializiranih vozil, ki rešujejo življenja. Lastni razvojni center zagotavlja neodvisen razvoj tehničnih izboljšav in novosti ter tako že več kot 40 let doseganje visokih standardov specifičnih potreb njihovih kupcev na več kot 60. trgih širom sveta. Skrbno izbrane vrednote podjetja so njihovo glavno vodilo: stremijo h kakovosti, pri varnosti izdelkov ne pristajajo na kompromise, zanesljivost je ključ do zaupanja kupcev, ustvarjanje gibanja pa poslanstvo, ki se ne odraža le v produktih, ampak je usmerjeno k učinkovitosti delovnih procesov in k doseganju višjih ciljev nagovarja tudi zaposlene. Peter Podlunšek je vodenje podjetja Medicop prevzel leta 2012. Njegov svetovljanski duh in odprtost uma sta odsev strasti do letenja, ki ne pozna geografskih meja ter se povzpne nad lokalne miselne vzorce. Danes uspešno nadgrajuje pot svojih staršev, Zdenke in Aleksandra Podlunška, ki se je začela z veliko poguma in neomajne volje. Ničesar nista vedela o medicinskih napravah, a sta z vizionarskim duhom in izjemnim smislom za razvojne ideje postavila neomajne temelje. In to je bil šele začetek.

podjetnik leta


 

Najstarejši obrtnik leta 2019 je 82-letni Ludvik Kavčič, ki se ukvarja z izdelovanjem orodij in merilnih naprav. Z leti se je obseg izdelkov iz njegove delavnice, ki je večkrat postala pretesna, precej razširil. Podjetje je vmes preimenoval v Precisium in ga preoblikoval v družbo z omejeno odgovornostjo. Veliko prelomnico v razvoju njegovega podjetja je pomenilo leto 1996 z razširitvijo poslovanja na tuje trge. Danes ekipa vrhunskih in izredno motiviranih strokovnjakov v podjetju Precisium v Kranju  izdeluje merila in merilne priprave za kontrolo proizvodnje najvišje kakovosti. Z naročniki, ki večinoma prihajajo iz avtomobilske industrije, elektro industrije, farmacije in podjetij, ki potrebujejo visoko kakovostne in zahtevne izdelke, pa tesno sodelujejo od začetka razvoja do končnega izdelka. Ludvik Kavčič je pred leti vodenje podjetja, v katerem med najvišje vrednote postavljajo tradicijo, fleksibilnost, zaupanje, skrbnost in družino, prepustil hčerki, sam pa kot njegov zastopnik še vedno ostal aktiven v podjetju.

najstarejši obrtnik leta


 

Na slovesnosti so podelili tudi mojstrske diplome 47 mojstricam in mojstrov, ki predstavljajo že 19. generacijo mojstrov.

 

mojstrske diplome

 

 

V nadaljevanju vabljeni k ogledu novic o svečanem dogodku:

Prispevek na MMC RTV SLO s posnetkom celotne prireditve

Prispevek v oddaji Odmevi na TV Slovenija

Prispevek v oddaji 24 ur zvečer na POP TV

Prispevek na Kanalu A

 

novica Znani nominiranci za Obrtnika in Podjetnika leta 2019

Letošnja podelitev prestižnih priznanj Obrtnik leta 2019 in Podjetnik leta 2019 se bo odvila v okviru slovesnosti ob praznovanju 50-letnice Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki bo 5. decembra v Grand hotelu Union v Ljubljani. Častni pokrovitelj dogodka, na katerem bomo razglasili tudi najstarejšega obrtnika leta ter podelili mojstrske diplome, je predsednik RS Borut Pahor.

Obrtnik in podjetnik leta

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtne dejavnosti in podjetništva ter njenih nosilcev, obenem pa spodbuja odličnost in kakovost obrtnih storitev in izdelkov. Tako vsako leto nagradi odličnost in kakovost s podelitvijo dveh prestižnih priznanj Obrtnik leta in Podjetnik leta. Istočasno priznanje prejme tudi najstarejši obrtnik ali obrtnica, zaslužene diplome pa podeli novi generaciji mojstric in mojstrov.
 

OZS izbere Obrtnika leta in Podjetnika leta na podlagi razpisa, kandidature pregleda posebna komisija uglednih obrtnikov in podjetnikov. Komisija izbere tiste posameznike, ki predstavljajo obrtniški in podjetniški vzor, najboljša med njimi, ki izstopata s svojim delom, izdelki, storitvami, urejenostjo podjetja in poslovanja ter odnosom do zaposlenih, pa prejmeta priznanje Obrtnik leta in Podjetnik leta.

Dosedanji dobitniki priznanja Obrtnik leta

Obrtnik leta 2019 Aleksander Gorečan (levo), Podjetnik leta 2019 Peter Podlunšek

Obrtnik leta Aleksander Gorečan, Podjetnik leta Peter Podlunšek

 

Obrtnica leta 2018 Mojca Trnovec, Podjetnik leta 2018 Peter Pišek

Mojca Trnovec Obrtnica leta, Peter Pišek Podjetnik leta 2018


Obrtnik leta 2017 Slavko Kržišnik (levo), Podjetnik leta 2017 Miran Andrejek

Obrtnik in podjetnik leta 2017: Slavko Kržišnik (levo) in Miran Andrejek

 

Štefan Pavlinjek, obrtnik leta 2016

Štefan Pavlinjek, obrtnik leta 2016

Bojan Železnik, obrtnik leta 2015

Bojan Železnik, obrtnik leta 2015

Janez Kodila, obrtnik leta 2014

Janez Kodila, obrtnik leta 2014

Franc Jezeršek, obrtnik leta 2013 

Franc Jezeršek, obrtnik leta 2013

Marko Kajzer, obrtnik leta 2012 

Marko Kajzer, obrtnik leta 2012

Boris Mesec, obrtnik leta 2011 

Boris Mesec, obrtnik leta 2011

Anton Kambič, obrtnik leta 2010

Anton Kambič, obrtnik leta 2010

Matjaž Miklavč, obrtnik leta 2009

Matjaž Miklavč, obrtnik leta 2009

Ernest Bransberger, obrtnik leta 2008

Ernest Bransberger, obrtnik leta 2008   

Franc Krevzel, obrtnik leta 2007

Franc Krevzel, obrtnik leta 2007

Igor Požar, obrtnik leta 2006

Igor Požar, obrtnik leta 2006

Franc Pišek, obrtnik leta 2005

Franc Pišek, obrtnik leta 2005

Karel Jezeršek, obrtnik leta 2004

Karel Jezeršek, obrtnik leta 2004

Anton Škrabl, obrtnik leta 2003

Anton Škrabl, obrtnik leta 2003

Pišite nam