Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Obrtnik in podjetnik leta

novica Nominiranec za Obrtnika leta 2021 tudi Marko Godec

Drugi nominiranec za Obrtnika leta 2021 je Marko Godec iz Jevnice. Kotlarstvo Godec je družinsko podjetje, v katerem že od leta 1947 izdelujejo kotle za žganjekuho in druge izdelke iz bakra in nerjavne pločevine. Markov oče Jože je znanje in veščine osvojil pri mojstru Kaplju v Ljubljani, obrtno delavnico pa je pozneje postavil doma, v Jevnici. Danes bogato tradicijo kotlarske obrti nadaljujeta sin Marko in vnuk Gašper, blagovna znamka Kotlarstvo Godec pa je po zaslugi vseh treh generacij in trdega dela postala tako rekoč sinonim za destilacijske kotle in Jevnico.

Vsak destilacijski kotel za kuhanje žganja, za izdelavo sirov, za pridobivanje eteričnih olj, za hobi uporabo, vsak kotliček za kuhanje v naravi in vsi drugi izdelki so zgodba zase. Vsakemu namenijo popolno pozornost in natančnost pri izdelavi. Rezultat je vrhunski ročno izdelan unikat, ki je ob pravilni uporabi neuničljiv.

V Kotlarstvu Godec ob upoštevanju starih modrosti, ročnem delu in prvinski obdelavi kovin ves čas dopolnjujejo in nadgrajujejo metode dela in tehnologijo. Tako imajo sodobni kotli že vgrajeno tudi elektroniko, ki uravnava temperaturo in pritisk ter omogoča nadzorovane okoliščine destilacije.

Kotlarstvo Godec je že vrsto let prisotno na vseh obrtnih in kmetijsko-živilskih sejmih doma in v tujini. Poleg domačega veliko pozornost namenjajo avstrijskemu trgu. Posamezne izdelke sicer prodajo tudi v druge evropske države (na primer na Hrvaško, Madžarsko ali v Nemčijo), prizadevajo pa si, da bi bila blagovna znamka Kotlarstvo Godec na teh trgih še bolj prisotna in prepoznavna.


Marko Godec

novica Nominiranec za Obrtnika leta 2021 je Jože Krmelj

Nominiranec za Obrtnika leta 2021 je kovač Jože Krmelj. Kovaštvo je v družini Krmelj že od leta 1870. Jože Krmelj, ki predstavlja že sedmo generacijo, je dejavnost prevzel leta 1991. Na sedanji lokaciji v Logu nad Škofjo Loko se kovaštvo Krmelj nahaja od leta 1926, ko je kovaški mojster Matevž Krmelj kupil star mlin in zgradil svojo kovačnico. Kovačija Krmelj je ves čas svojega delovanja posvečena tradicionalnemu načinu izdelave rezilnega orodja. Že od začetka se ukvarjajo s kovanjem rezilnega gozdarskega orodja, pozneje pa so začeli izdelovati tudi slikopleskarsko, zidarsko, kamnoseško, mesarsko in gasilsko orodje.

Obrtnik in podjetnik leta

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtne dejavnosti in podjetništva ter njenih nosilcev, obenem pa spodbuja odličnost in kakovost obrtnih storitev in izdelkov. Tako vsako leto nagradi odličnost in kakovost s podelitvijo dveh prestižnih priznanj Obrtnik leta in Podjetnik leta. Istočasno priznanje prejme tudi najstarejši obrtnik ali obrtnica, zaslužene diplome pa podeli novi generaciji mojstric in mojstrov.
 

OZS izbere Obrtnika leta in Podjetnika leta na podlagi razpisa, kandidature pregleda posebna komisija uglednih obrtnikov in podjetnikov. Komisija izbere tiste posameznike, ki predstavljajo obrtniški in podjetniški vzor, najboljša med njimi, ki izstopata s svojim delom, izdelki, storitvami, urejenostjo podjetja in poslovanja ter odnosom do zaposlenih, pa prejmeta priznanje Obrtnik leta in Podjetnik leta.

Dosedanji dobitniki priznanja Obrtnik leta

Obrtnik leta 2019 Aleksander Gorečan (levo), Podjetnik leta 2019 Peter Podlunšek

Obrtnik leta Aleksander Gorečan, Podjetnik leta Peter Podlunšek

 

Obrtnica leta 2018 Mojca Trnovec, Podjetnik leta 2018 Peter Pišek

Mojca Trnovec Obrtnica leta, Peter Pišek Podjetnik leta 2018


Obrtnik leta 2017 Slavko Kržišnik (levo), Podjetnik leta 2017 Miran Andrejek

Obrtnik in podjetnik leta 2017: Slavko Kržišnik (levo) in Miran Andrejek

 

Štefan Pavlinjek, obrtnik leta 2016

Štefan Pavlinjek, obrtnik leta 2016

Bojan Železnik, obrtnik leta 2015

Bojan Železnik, obrtnik leta 2015

Janez Kodila, obrtnik leta 2014

Janez Kodila, obrtnik leta 2014

Franc Jezeršek, obrtnik leta 2013 

Franc Jezeršek, obrtnik leta 2013

Marko Kajzer, obrtnik leta 2012 

Marko Kajzer, obrtnik leta 2012

Boris Mesec, obrtnik leta 2011 

Boris Mesec, obrtnik leta 2011

Anton Kambič, obrtnik leta 2010

Anton Kambič, obrtnik leta 2010

Matjaž Miklavč, obrtnik leta 2009

Matjaž Miklavč, obrtnik leta 2009

Ernest Bransberger, obrtnik leta 2008

Ernest Bransberger, obrtnik leta 2008   

Franc Krevzel, obrtnik leta 2007

Franc Krevzel, obrtnik leta 2007

Igor Požar, obrtnik leta 2006

Igor Požar, obrtnik leta 2006

Franc Pišek, obrtnik leta 2005

Franc Pišek, obrtnik leta 2005

Karel Jezeršek, obrtnik leta 2004

Karel Jezeršek, obrtnik leta 2004

Anton Škrabl, obrtnik leta 2003

Anton Škrabl, obrtnik leta 2003

Pišite nam