Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica Tujci - rešilna bilka delodajalcev v skrajni sili!

Delodajalci pogosto iščejo rešitve za izpeljavo svojih projektov, še posebej tistih, ki jih dobijo na hitro in nepričakovano, saj kot pravijo »ČAS JE DENAR«. Če v podjetjih nimajo zadosti lastnega kadra, za izvedbo projektov in uresničitev sanj, delavce poiščejo v tujini.

Na ta način predvsem majhni podjetniki ali tisti, ki so na začetku svoje poti, rešujejo finančni položaj podjetja, ki se kaže kot želja po širitvi podjetniške ideje na tuje trge. V iskanju novih tržnih niš je odzivnost pomembna lastnost podjetnika, tako doma kot v tujini. Čas igra pomembno vlogo na trgu ponudbe in povpraševanja pri pridobljenih in načrtovanih bodočih projektih podjetnikov.           

Tujci so vsekakor tisti, ki podjetnikom v danem trenutku lahko priskočijo na pomoč, še posebej, če gre za znanega tujca, ki je zaposlen v svoji matični državi. Podjetniki se vedno sprašujejo, na kakšen način tujec ali tuji študent izvede storitev v Sloveniji in katere prispevke je potrebno odvesti pri plačilu dohodka tujcu.

delo tujcev

Najpogostejša oblika, preko katere  lahko zaposleni tujec ali tuji študent izvede določeno storitev, je pogodba civilnega prava. V praksi se pri izbiri pogodb civilnega prava najpogosteje uporablja podjemna pogodba ali avtorski honorar.

Če gre za tujca, ki je državljan EU ali EGP, za katere velja Uredba (ES) št. 883/04, velja zakonodaja druge države. Po zakonskih določbah ZPIZ-2 ti niso zavarovanci za plačilo prispevkov za socialno varnost. To pomeni, da v takem primeru izplačevalec dohodka ob izplačilu ne obračuna in ne plača prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Pogoj pa je predložitev obrazca »Potrdilo A1«, ki se glasi na tujca.

Zaposlenost v drugi državi lahko tujec dokazuje tudi z drugimi dokazili oziroma potrdili, ki jih izda pristojni organ oziroma nosilec zavarovanja v EU ali EGP. Za državljane iz tretjih držav, za katere ne velja zgoraj omenjena evropska Uredba, pa je zavarovanje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje obvezen prispevek. Tem tujcem morajo delodajalci obračunati in plačati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Naj na koncu še opozorimo, da vsa navedena navodila veljajo tudi za tuje študente, s katerimi ima podjetnik sklenjene pogodbe civilnega prava.

 

Ne spreglej Tretje konference o izzivih poslovanja v tujini! - 7.11.2019

novica Davčna obravnava dohodkov vajencev in REK-1a obrazec
Na podlagi 7. točke 20. člena Zakona o vajeništvu so bili objavljeni novi vajeniški zneski nagrad vajencem, ki jih upoštevajo delodajalci pri izplačevanju. Naj opozorimo, da z davčnega vidika ni prišlo do sprememb.
novica Tudi letos bodo nekatere cvetličarne na 31. 10. in 1. 11. "prisilno" zaprte
Bližata se za večino delavcev dva praznična, dela prosta dneva, za cvetličarje in trgovce pa dneva, na katera imajo veliko dela. Vse lepo in prav, če ne bi Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine (KPDTS) določala, da na 31. 10. in 1. 11. v trgovinah in cvetličarnah ne smejo delati delavci, ki so redno zaposleni.
novica September prinaša novosti pri elektronskih plačilih
Septembra začenjajo v državah Evropske unije veljati posodobljeni tehnični standardi, ki zagotavljajo varnejše plačilne storitve.
novica E- bolniški list od februarja 2020
Predvidoma bodo vsi zdravniki do 1. januarja 2020 že izdajali e bolniške liste. Delodajalci pa jih bodo morali elektronsko prevzemati predvidoma od februarja 2020 dalje.
novica Delodajalci ne prezrite, pričelo se je zaposlovanje delavcev iz Srbije po Sporazumu!
Za nami bosta kmalu dva septembrska tedna odkar je stopil v veljavo podpisani Sporazum za zaposlovanje delavcev iz Srbije. Naj spomnimo, da je od 1.9.2019 dalje delavce iz Srbije mogoče zaposliti le na podlagi sklenjenega Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o zaposlovanju državljanov Srbije v Republiki Sloveniji ter Protokola o izvajanju Sporazuma.
novica Kaj sodba Sodišča EU pomeni za spletne strani?
Sodišče EU je pred kratkim v eni od svojih sodb ugotovilo, da je lastnik spletne strani že zgolj s tem, da je namestil in omogočil vtičnik Facebook za všečkanje, postal skupni upravljavec skupaj s Facebook-om. To v zelo zanimivo situacijo postavlja vse lastnike spletnih strani, ki imajo na svoji strani omogočen Facebook-ov vtičnik, posledično pa odločitev velja tudi za vse druge oblike posredovanja osebnih podatkov (denimo IP naslov) tretjim osebam. Kot je možno sklepati iz sodbe, je za takšno obdelavo treba dobiti osebno privolitev obiskovalca spletnih strani.
novica NUJNO OBVESTILO - FURS izreka globe za nevpis v Register dejanskih lastnikov!
Ste vpisali dejanskega lastnika svojega podjetja v Register dejanskih lastnikov (RDL)? Če ne, morate to nujno storiti. Kdo in kako, preberite.
novica Seminar o novih in nastajajočih tveganjih na področju varnosti in zdravja pri delu
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti organizira v četrtek, 19. 9. 2019, v Ljubljani (Cankarjevem domu) seminar o novih in nastajajočih tveganjih na področju varnosti in zdravja pri delu, na katerem bodo govorili o možnostih rabe in zlorabe modernih tehnologij za spremljanje in nadzorovanje delavcev ter delovnega okolja.
novica Gospodarsko ministrstvo objavilo študijo potencialnih posledic Brexita na slovensko gospodarstvo
Študija o posledicah različnih scenarijih Brexita oz. odhoda Združenega kraljestva Velike Britanije iz EU na notranji trg in trgovinske odnose kaže, da bi prišlo do zelo majhnega znižanja bruto domačega proizvoda v Sloveniji.
Pišite nam