Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica Izplačajte regres do 1.7.!

Med najaktualnejše teme zgodnjega poletja se zagotovo uvršča regres. Ugodnejša davčna obravnava, ki je bila sprejeta v začetku maja je sprožila plaz vprašanj, povezanih predvsem z neobdavčeno višino in rokom izplačila. Zato ponovno ponovimo, regres za letni dopust je potrebno skladno z Zakonom o delovnih razmerjih izplačati najkasneje do 1.7. tekočega koledarskega leta, zaradi vikenda je zadnji dan za izplačilo 28.6.2019.

Kasnejše izplačilo je možno le, če kolektivna pogodba nelikvidnega delodajalca to omogoča. Nelikvidnost se meri po Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju in ne pomeni, da na transakcijskem računu začasno nimamo dovolj finančnih sredstev.

regres

Izplačilo regresa v zakonsko določenem roku ni podvrženo plačilu dajatev (prispevkov in dohodnine) do višine 100% zadnje znane povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji na dan izplačila. Eventuelno izplačilo po tem roku pa se, skladno s pojasnilom FURS Regres za letni dopust, z davčnega vidika šteje za drug dohodek, od katerega je potrebno obračunati in odvesti vse dajatve (prispevke in dohodnino). 

Davčnemu organu ne oporekamo drugačne davčne obravnave regresa, v kolikor se višina regresa za letni dopust določi naknadno, po prvem izplačilu in je vezana na poslovno uspešnost delavca ali delodajalca.

V kolikor pa delodajalec pred prvim izplačilom regresa sprejme sklep o višini regresa za tekoče koledarsko leto in v sklepu tudi navede roke za izplačilo, pa v OZS menimo, da gre za grob poseg v delovnopravno zakonodajo in nedopustno prekvalifikacijo dohodka,  zato smo FURSu poslali naslednji apel.

Več o regresu najdete v majskem Obrtniku in na blogu. Ker pa se članstvo v OZS splača, smo vsem članom brezplačno na voljo tudi preko elektronskega naslova svetovanje@ozs.si ali preko telefonske številke 01 58 30 553.

 

 

novica Ministrstvo za finance zaključilo pogovore in pripravilo predloge za spremembo davčne zakonodaje
Ministrstvo za finance je po več pogovorih in usklajevanjih s člani pogajalske skupine Ekonomsko-socialnega sveta za pripravo predloga sprememb davčne zakonodaje pripravilo možne rešitve, s katerimi bi zmanjšali obremenitev stroškov dela. Končni predlog, o katerem so bili včeraj seznanjeni tudi člani pogajalske skupine Ekonomsko–socialnega sveta, je pripravljen za koalicijsko usklajevanje in javno obravnavo.
novica Poznam pravila davčnega inšpekcijskega nadzora?
Kadar se nam najavi Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je dobro poznati osnovne korake poteka davčnega inšpekcijskega nadzora (DIN), dobro je poznati pravice in obveznosti davčnega zavezanca in FURS-a.
novica Napovedi makroekonomskih gibanj v Sloveniji
Gospodarska rast v Sloveniji se bo po napovedih Banke Slovenije v letošnjem in prihodnjem letu nekoliko upočasnila, vendar bo ostala višja od povprečja v evrskem območju.
novica Komisijska prodaja in davčno potrjevanje računov
FURS je dopolnil pojasnilo Davčno potrjevanje računov, pogosta vprašanja in odgovori z obveznostjo potrjevanja pri komisijski prodaji.
novica V javnost pricurljane informacije glede sistema plačevanja prispevkov za napotene delavce
Po zadnjih informacijah, ki so pricurljale iz Bruslja v Slovenijo želijo naši avstrijski sosedje doseči spremembo sistema plačevanja socialnih prispevkov za napotene delavce.
novica Objavljeni informaciji o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2018
AJPES je objavil informacijo o poslovanju družb in podjetnikov v letu 2018
novica FURS preverja, ali ste vpisali podjetje v register dejanskih lastnikov
Podjetja morajo po Zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma prijaviti podatke o svojem dejanskem lastniku v Register dejanskih lastnikov (RDL). Če tega še niste storili, boste do sredine junija prejeli poziv Finančne uprave RS (FURS).
novica Plačila vseh mesečnih prispevkov za socialno varnost z enim e-računom
Finančna uprava Republike Slovenije po novem družbenikom in samozaposlenim omogoča plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost z enim plačilom.
novica Pravica staršev do krajšega delovnega časa zaradi starševstva
Delodajalci pogosto sprašujejo ali morajo staršem omogočiti delo za krajši delovni čas od polnega, zaradi starševstva, če to želijo. Posledično se zastavlja vprašanje ali je potrebno podpisati novo pogodbo o zaposlitvi ali zadostuje aneks k pogodbi o zaposlitvi, kakšna plača pripada delavcu ter pravica do regresa.
Pišite nam