Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Svetovalni center

novica Katerih kadrov bo primanjkovalo prihodnje leto?

ZRSZ je objavil poklicni barometer za leto 2022, ki razkriva v katerih poklicih bodo delodajalci težko našli delovno silo. V naslednjem letu je napovedan primanjkljaj za številne poklice iz zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva. Poklicni barometer najdete tu.

Vir: ZRSZ

 

novica Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

V Uradnem listu RS, št. 170/2021, ki je bil objavljen danes, je bila objavljena sprememba oz. dopolnitev Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Najbolj pomembne spremembe so podane v nadaljevanju.

novica Podaljšani dve javni povabili za praktično usposabljanje brezposelnih

ZRSZ je s 25. oktobrom podaljšal dve javni povabili delodajalcem: Usposabljam.se in Delovni preizkus. Po novem lahko oddate ponudbo za usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu najdlje do 30. aprila 2022 ali delovni preizkus najdlje do 15. junija 2022 oziroma do razdelitve sredstev.

novica Spremembe glede višin nadomestil, ki se plačujejo IPF, k.o.

V Uradnem listu RS, št. 167/2021 z dne 22. oktober 2021 je bil objavljen Skupni sporazum za ureditev pogojev uporabe in plačevanja nadomestil iz naslova javne priobčitve fonogramov na področju dejavnosti gostinskih obratov (dejavnost strežbe jedi in pijač), obratovalnic, delavnic, frizerskih in kozmetičnih salonov ter nastanitvenih obratov, ki so ga podpisale IPF, k.o. na strani kolektivne organizacije in i. OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE (»OZS«) ter ii. Turistično gostinska zbornica Slovenije (»TGZS«) na strani reprezentativnih združenj (»Skupni sporazum«).

novica Predvidene davčne spremembe s 1.1.2022

S 1.1.2022 se nam obetajo davčne spremembe na področju poslovanja pravnih oseb, obdavčitve fizičnih oseb kakor tudi na področju davka na dodano vrednost.

novica Uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov

Vlada Republike Slovenije je na 283. dopisni seji dne 20. oktobra 2021 izdala Uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, s katero je predlagan enak način oblikovanja cen kurilnega olja kakor v obdobju pred liberalizacijo cen kurilnega olja aprila 2016.

novica Izplačila plače delavcu - tujcu, ki mu je banka zaprla njegov transakcijski račun.

Član ki ima zaposlenega delavca iz BIH. nas je namreč v izogib nepotrebni napaki in zapletom povprašal kam naj nakaže plačo delavcu – tujcu, ki mu je banka zaprla njegov transakcijski račun, ker mu je potni list potekel. Banka ga je pozvala naj predloži novega, toda ker tega ni storil, mu je zaprla TRR.

novica Razširjena veljavnost Kolektivne pogodbe za cestni potniški promet

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je 7. 10. 2021 izdalo sklep, s katerim je ugotovilo razširjeno veljavo Kolektivne pogodbe za cestni potniški promet.

novica Izjema glede nošenja mask in druga trenutno pereča vprašanja

Ukrep uporabe zaščitne maske je eden izmed tistih ukrepov, ki so najbolj zaznamovali epidemijo virusa SARS-CoV-2 in naš vsakdanjik od marca 2020 do današnjega dne. Že nekaj let preden zapustimo stanovanje najprej preverimo, ali imamo seboj poleg ključev in denarnice še mobitel. V zadnjem času smo temu seznamu dodali še zaščitno masko. V tem prispevku lahko preberete katere izjeme od ukrepa nošenja mask in za koga trenutno veljajo.

novica Upoštevanje priporočil in smernic NIJZ za opravljanje dejavnosti v času omejevanja širjenja virusa SARS-CoV-2

Če smo pred marcem 2020 za Nacionalni inštitut za javno zdravje slišali le občasno, smo se po začetku epidemije virusa SARS-CoV-2 zagotovo vsi prebivalci Slovenije dodobra seznanili z njegovim delom. Med drugim so bila zlasti z vidika opravljanja dejavnosti zelo pomembna priporočila in smernice, ki jih je ta organ izdajal.
Pišite nam