Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Svetovalni center

novica Dijaška praksa v tujini

Med dijaki postaja vse bolj popularno izpopolnjevanje in dodatno izobraževanje v tujini. Nekateri se že na začetku svoje dijaške poti odločijo za izobraževanje v tujini, drugi pa se za to korak odločijo kasneje.

Tudi vse več dijakov v obrtniških poklicih (mizar, tesar, obdelovalec kovin itd.) se odloča za opravljanje  prostovoljne ali obvezne prakse v tujini. Nekateri jo opravljajo v delavnicah, drugi pa so prisotni kar direktno na samih deloviščih. Obvezno ali prostovoljno prakso opravljajo na pobudo šole, drugi pa na pobudo delodajalca. Slednji si želijo zaposliti kakovosten kader, ki bo sposoben opravljati raznovrstna obrtniška dela v tujini.

Opažamo, da je največje zanimanje za tovrstno izpopolnjevanje v tujini s strani družinskih podjetjih, ki so s svojimi izdelki in storitvami prisotna na tujih trgih. Nekatera družinska podjetja so že leta in leta prisotna na tujih trgih v EU-ju in drugod, zato svojim štipendistom nudijo vse možnosti za čim boljšo usposobljenost, da bi jih pripravili na nove izzive, ki jih zahteva vse bolj konkurenčen tuji trg.    

Želja dijakov je, da pridobijo čim več dodatnega znanja in praktičnih veščin, ki jim jih ponujajo tuje delavnice in delovišča v času usposabljanja v tujini. Ti se odločijo za izpopolnjevanje v tujini zaradi različnih razlogov. Eden najpogostejših razlogov je vsekakor praktično izpopolnjevanje v veščinah za poklic, za katerega se šolajo. Kot vemo dobrih mojstrov v obrtniških poklicih primanjkuje, zato je vsaka taka pridobitev za slovenske delodajalce dobrodošla.

Najpogosteje se odločajo za dijaško prakso v tujih delavnicah ali deloviščih širom Avstrije in Nemčije, saj sta ti dve državi najbolj priljubljeni med dijaki. Prav tako pa sta geografsko blizu Slovenije. Poleg tega omenjeni državi nudita izvrstno priložnost za izpopolnjevanje v nemškem jeziku, ki je nepogrešljiv jezik pri sklepanju novih poslov s poslovnimi partnerji na nemškem govorečem področju.    

Vsekakor pa jih tovrstno izpopolnjevanje, izobraževanje in izmenjava izkušenj dodatno obogati z dodatnim znanjem, ki je nepogrešljivo pri opravljanju obrtniških poklicev.     

Državi, kot sta Avstrija in Nemčija, imata tudi vsaka svoje zahteve, ko se opravlja dijaška praksa pri njih. Pred odhodom dijaka v tujino je potrebno urediti vse potrebno, da bo ta lahko opravljal praktično usposabljanje tako, kot zahtevata omenjeni državi.        

 

novica Ponudniki turističnih bonov in Bonov 21 pozor! Portal za unovčevanje bonov na eDavkih bo odprt zgolj še nekaj dni.

FURS zavezance ponovno opozarja, da bo portal za unovčevanje turističnih bonov (TB) in Bonov 21, ki jih za opravljeno storitev niso uspeli unovčiti, odprt do vključno 30. 9. 2022.

novica Spremembe davčne zakonodaje potrjene na Vladi RS

Vlada RS je na včerajšnji dopisni seji potrdila predloge novel petih davčnih zakonov: Zakona o dohodnini, Zakona o trošarinah, Zakona o davčnem postopku, Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem potrjevanju računov.

novica Spremembe na področju starševskega varstva

Vlada je sprejela predlog novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Predlog uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere.

novica Predlogi sprememb davčne zakonodaje na ESS

Danes, 23. 9. 2022 bo na redni seji Vlade RS začeta obravnava davčnega paketa. Obravnavo bo vlada zaključila predvidoma v ponedeljek.

novica Primer nepotrebnega zapleta pri poskusnem delu

Iz svetovalne prakse članom delodajalcem ugotavljam, da delodajalci še vedno dokaj pogosto in to povsem po nepotrebnem delajo napake tudi pri poskusnem delu. Možnih zapletov pri poskusnem delu je sicer več, toda v nadaljevanju opisujem le eno od le-teh.

novica Finančna uprava v nadzore nad vračanjem sredstev, prejetih na podlagi interventne zakonodaje

FURS vse prejemnike pomoči po interventni zakonodaji (tako imenovani protikorona ali PKP ukrepi) poziva, da v primeru neizpolnjevanja pogojev za prejem upravičenj, do 10. oktobra 2022 oddajo Izjave o vračilu upravičenj prek sistema eDavki, s čimer se lahko izognejo nadzoru in globam.

novica Prijava nezgode in poškodbe pri delu

Ponovno objavljamo povezavo z informacijami glede prijave nezgode in poškodbe pri delu.

novica Od polnoči cenejša dizel in 95-oktanski bencin, regulirana tudi cena kurilnega olja

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 13. septembra, do vključno ponedeljka, 26. septembra 2022, znašali 1,683 evra za liter dizelskega goriva in 1,354 evra za liter NMB-95.

novica Zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP)

V Uradnem listu RS št. 117/2022 z dne 9. 9. 2022 je bil objavljen Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP).
Pišite nam