Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica Usklajevanje vajeniške nagrade privedlo do obdavčitve dohodka vajenca

V skladu z 20.členom Zakona o vajeništvu (v nadaljevanju ZVaj) je dolžan delodajalec vajencu izplačevati vajeniško nagrado za čas praktičnega usposabljanja z delom, pri čemer znesek vajeniške nagrade ne sme biti nižji od:

- 250,00 eurov za prvi letnik,

- 300,00 eurov za drugi letnik,

- 400,00 eurov za tretji letnik.

Hkrati ZVaj določa, da se zgoraj navedeni mesečni zneski vajeniških nagrad skladno z Zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji uskladijo dvakrat letno, in sicer prvič, v mesecu juliju, z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–junij tekočega leta in drugič, v januarju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju julij–december preteklega leta, po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.

V povezavi z navedeno dikcijo znaša, od 1.7.2019, mesečna višina vajeniških nagrad:

- 256,00 eurov za prvi letnik,

- 307,20 eurov za drugi letnik,

- 409,60 eurov za tretji letnik.

Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (v nadaljevanju Uredba) pa v 12.členu določa, da se plačila vajencem za obvezno praktično delo ne vštevajo v davčno osnovo dohodka, do višine:

· 250,00 eurov na mesec za prvi letnik,

· 300,00 eurov na mesec za drugi letnik,

· 400,00 eurov na mesec za tretji letnik.

vajeništvo

Posledično se v primerih, ko delodajalec vajeniško nagrado izplača v višjem znesku, kot je določeno z Uredbo, razlika všteva v davčno osnovo dohodka vajencev, Obračun davčnih odtegljajev od plačil vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo,  REK-1a, pa je potrebno izpolniti na naslednji način:

ZBIRNI REK

- V 101 se vpiše celoten bruto znesek,

- V 102 se vpiše bruto znesek izplačila, ki presega z Uredbo določen znesek,

- V 301 se vpiše obračunan davčni odtegljaj,

- Osnova za obračun prispevka za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36% (313) je celoten izplačan dohodek.

 

ANALITIČNI DEL

- A051: izbere se oznaka 1109,

- A052: bruto znesek izplačila, ki presega z Uredbo določen znesek (A052=102 na zbirnem REK-u),

- A062: celoten znesek izplačanega dohodka,

- A091: davčni odtegljaj,

- B04: znesek prehrane do uredbe,

- B05: znesek prevoza do uredbe,

- B018: nagrada do uredbe.

 

 

novica Slovenski in hrvaški prevozniki za odpravo zastojev na meji
Slovenski in hrvaški prevozniki ugotavljajo, da se pri svojem delu srečujejo s podobnimi problemi. Predstavniki Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Hrvaškega združenja cestnih prevoznikov (UHCP) so se tako na skupnem srečanju na Hrvaškem zavzeli za odpravo zastojev na mejnih prehodih ter za vzpostavitev novih pravil v cestnem prometu.
novica Katere spremembe na davčnem področju se obetajo?
Odbor za finance Državnega zbora RS bo danes po nujnem postopku obravnaval predloge sprememb davčne zakonodaje, ki med drugim predvidevajo razbremenitev stroškov dela. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami v okviru pogajanj dosegla, da se nominalna davčna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ne spreminja in tudi naprej ostaja pri 19 odstotkih. Je pa vlada predvidela uvedbo minimalne stopnje obdavčitve podjetij, in sicer v višini sedmih odstotkov.
novica Vabljeni na 29. STROKOVNO SREČANJE KOVINARJEV, Črnomelj, 23. in 24. november 2019
Sekcija kovinarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije bo 23. in 24. novembra 2019 v Beli krajini, natančneje v Črnomlju, organizirala že 29. Strokovno srečanje kovinarjev. Jesenska sobota in nedelja bosta namenjena izobraževanju in druženju tako članov OZS, kakor tudi tistim podjetjem, ki želijo, da pri njih zaposleni nadgradijo svoja znanja z aktualnimi vsebinami v stroki kovinarstva in splošno podjetniških vsebin, potrebnih za nemoteno opravljanje dejavnosti. Že skoraj tri desetletja sekcija kovinarjev pri OZS skrbi, da dvodnevno druženje poteka v prijetnem neformalnem okolju, ki doda posebno noto kvaliteti mreženja slušateljev, sponzorjev, razstavljavcev in partnerjev, zato bo ta tradicija dogodek povezovala tudi letos.
novica Zgorela mizarska delavnica
V noči na 8. oktober je požar zajel mizarsko delavnico podjetja Kendales d.o.o. v Dolenjih Novakih pri Cerknem. Mizarska delavnica je pogorela skoraj v celoti, zgoreli so tudi izdelki, polizdelki, material za predelavo, stroji in pred delavnico parkirano tovorno vozilo.
novica Tujci - rešilna bilka delodajalcev v skrajni sili!
Delodajalci pogosto iščejo rešitve za izpeljavo svojih projektov, še posebej tistih, ki jih dobijo na hitro in nepričakovano, saj kot pravijo »ČAS JE DENAR«. Če v podjetjih nimajo zadosti lastnega kadra, za izvedbo projektov in uresničitev sanj, delavce poiščejo v tujini.
novica Socialni dialog znova vzpostavljen
Predstavniki vlade s premierjem Marjanom Šarcem na čelu, delodajalcev in sindikatov so se včeraj dogovorili, da bodo spremenili poslovnik Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), in sicer tako, da bodo lahko na sejah obravnavali tudi predloge zakonov, ki jih v DZ vloži opozicija. Socialni dialog je spet vzpostavljen, prva seja ESS pa bo prihodnji petek.
novica Potrošniki odgovorni za vgradnjo neustreznih peči
Pred nami je nova kurilna sezona, ko se bomo morali v naših domovih nekaj mesecev dodatno ogrevati. Če ste pred časom na novo vgradili kurilno ali dimovodno napravo in vas je dimnikar ob prvem pregledu opozoril na nepravilnosti, je sedaj skrajni čas, da le te odpravite. Pri tem je pomembno, da ima kurilna naprava ustrezna dokazila o izpolnjevanju zahtev. Sekcija dimnikarjev pri OZS ob tem opozarja, da so za neustrezne peči odgovorni potrošniki.
novica Davčna obravnava dohodkov vajencev in REK-1a obrazec
Na podlagi 7. točke 20. člena Zakona o vajeništvu so bili objavljeni novi vajeniški zneski nagrad vajencem, ki jih upoštevajo delodajalci pri izplačevanju. Naj opozorimo, da z davčnega vidika ni prišlo do sprememb.
Pišite nam