Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - OZS

novica Predlogi OZS k PKP9

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so na današnji seji obravnavali predloge zbornice za PKP9. OZS med drugim predlaga povračilo za izpad prometa, stroškov obveznega testiranja, povračilo regresa, podaljšanje kritja fiksnih stroškov, čakanja na delo doma in mesečnega temeljnega dohodka in podaljšanje moratorija na kredite. V sklopu PKP9 pa naj se gostincem povrne tudi poslovna škoda, ki jim je bila povzročena zaradi napačnih interpretacij odlokov. 

 

”Med našimi ključnimi predlogi sta kritje izpada prometa po vzoru Avstrije in kritje fiksnih stroškov, in sicer za vse tiste, ki jim je bilo z odlokom prepovedano poslovati. Želimo si, da bi vlada naše predloge upoštevala in nam tako pomagala ohraniti podjetja in delovna mesta v malem gospodarstvu,” je uvodoma poudarilpredsednik OZS Branko Meh

 

OZS je na vlado naslovila 25 predlogov k PKP9. Izpostavljamo nekaj ključnih:

 

Povračilo stroškov za obvezna testiranja

Predlagamo, da se v celoti zagotovi sredstva za pokrivanje stroškov obveznega testiranja, in sicer do preklica epidemije. Prav tako predlagamo poenotenje cen testiranja različnih javnih zavodov po Sloveniji.

 

Regres za letni dopust za leto 2021 naj krije država

Zaradi epidemije COVID-19 je močno prizadeta likvidnost številnih slovenskih podjetij, ki le stežka zagotavljajo potrebna likvidna sredstva za stroške dela. Ker delodajalci nimajo likvidnostnih sredstev, naj regres za letni dopust za leto 2021 delavcem plača država. 

 

Mesečni temeljni dohodek za tiste, ki so registrirali dejavnost po 1. 9. 2020

V tem trenutku je ukrep pridobitve temeljnega dohodka podaljšan do 31. 3. 2021. Vendar so do njega upravičeni le samozaposleni, ki so pričeli z opravljanjem dejavnosti do 1. 9. 2020. Do temeljnega dohodka naj bodo upravičeni samozaposleni, ki so bili registrirani najkasneje na dan 1. 1. 2021. Pogoj za pridobitev temeljnega dohodka je upad čistih prihodkov od prodaje (več kot 20%) v prvem kvartalu 2021 v primerjavi s prvim kvartalom v 2019. 

 

Podaljšanje obstoječih moratorijev na kredite

Kmalu poteče moratorij na kredite, kar zbuja skrb zlasti tistim, ki jim je z odlokom še vedno  prepovedano opravljanje dejavnosti (gostinstvo in turizem).  Zato predlagamo sistemski ukrep, ki bi podaljšal moratorij za dodatnih 12 mesecev, če ne vsem, pa vsaj tistim, ki ne smejo opravljati dejavnost.

 

Ostali predlogi OZS so še, da bi bili do ukrepov pomoči upravičeni vsi, razen davčnih dolžnikov pred 13. 3. 2020. Predlagamo tudi, da se vse davčne dajatve in prispevki brezpogojno in brezobrestno odloži in da se s tem prav tako ne omeji upravičenosti do ukrepov pomoči. Delodajalcem naj se zaradi likvidnostnih težav omogoči daljše obdobje za izplačilo odpravnine oziroma in možnost obročnega odplačila. Pri kritju fiksnih stroškov pa predlagamo razširitev lestvice. 

Ukrepi aktivne politike zaposlovanja in ukrepi pomoči po interventnih zakonih naj se ne izključujejo. Državna pomoč (čakanje na delo, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, višja sila in karantena) naj se povrne direktno delavcu, z namenom, da delodajalci ne zalagajo svojih sredstev in potem predolgo čakajo na povrnitev s strani države. Poleg tega predlagamo, da tistim podjetjem, ki kljub epidemiji poslujejo uspešno, ne bi bilo treba vračati državne pomoči, ampak naj ta sredstva namenijo za razvoj podjetja in nagrade zaposlenim.

 

Predlagamo tudi, da se najemnikom nepremičnin v zasebni lasti krije višje nadomestilo v sklopu mesečnih fiksnih stroškov ali pa se jim povrne celotno najemnino na podlagi dokazila o plačilu.

 

Gostincem naj se povrne nadomestilo za poslovno škodo

 

Člani UO OZS so na seji obravnavali tudi zaplete pri interpretaciji odlokov, ki se navezujejo na poslovanje gostincev v segmentu B2B.  ”Naša sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je nenehno opozarjala in spraševala MGRT, zakaj gostinski lokali ne bi mogli poslovati na enak način kot menze v podjetjih. Odgovor MGRT je bil vselej enak, namreč, da gostinci teh storitev ne smejo opravljati. Prepričani smo, da je bila storjena napaka MGRT pri tolmačenju odlokov. Zato menimo, da smo upravičeni do nadomestila za škodo, ki je bila gostincem storjena,” je poudaril Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

 

Člani UO OZS so zavzeli sklep, da se v PKP9 gostincem povrne nadomestilo za poslovno škodo, ki jim je bila povzročena v času prepovedi opravljanja storitev v B2B segmentu. Zaradi napačnih interpretacij odlokov in navodil MGRT namreč gostinci v minulih petih mesecih niso poslovali s podjetji (B2B), čeprav bi lahko.

 

Spomnimo, OZS je šele minuli petek dobila prvo uradno pojasnilo s strani MGRT, da gostinci lahko v svojih lokalih strežejo hrano in pijačo zaposlenim v podjetjih, če gre za poslovanje med pravnimi osebami (B2B).

 

 

novica Vlada je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije

Vlada je 24.2.2021 izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije.

novica Vlada je izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji

Vlada je 24.2.2021 izdala Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji.

novica Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je 24.2.2021 izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, z veljavnostjo od 27. februarja do 5. marca 2021.

novica Najnižja osnova za obračun prispevkov za socialno varnost za osebe v delovnem razmerju

Za izplačila od 1. 3. 2021 do 30. 6. 2021 in od 1. 1. 2022 do 28. 2. 2022 znaša najnižja osnova za plačilo prispevkov 1.113,72 eur. Za izplačila od 1. 7. 2021 do 31. 12. 2021 znaša najnižja osnova 1.024,24 EUR.

novica V pomoč pri testiranju - informacije in navodila ter kaj, če delavec testiranje odkloni

Po zadnjih odlokih o sproščanju dejavnosti smo se na obvezna testiranja že kar navadili, vemo kdo, kdaj in kako pogosto se mora testirati, vemo tudi kje. V ospredje prihajajo dileme delodajalcev, ki se pri zaposlenih soočajo tudi z odklanjanjem testiranj.

novica V OZS obžalujemo odločitev Ustavnega sodišča glede starostnega upokojevanja

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) obžalujemo, da je ustavno sodišče začasno zadržalo zakonska določila glede upokojevanja starejših delavcev z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev. Nova ureditev je po naši oceni pravičnejša, saj bi imel tudi delodajalec možnost odločati, ali bo delavec ostal v delovnem razmerju, ko izpolni pogoje za upokojitev.

novica Uporaba spletnega portala Acccess2Markets, 25. februar 2021 ob 9.00 uri

Evropska komisija, Generalni direktorat za trgovino, organizira vrsto seminarjev s ciljem predstavitve nove spletne platforme Access2Markets. Spletna predstavitev s prevodom v slovenščino bo potekala 25. februarja 2021 od 9:00 do 11:00 ure. Ciljna skupina so podjetja, poslovne organizacije, združenja ter vsi, ki jih zanima delovanje in uporaba portala Access2Markets. Udeležba je brezplačna.

novica Objavljen javni poziv za sodelovanje v nacionalni kampanji za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini »I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.«

SPIRIT Slovenija je na svojih spletnih straneh www.spiritslovenia.si in www.podjetniski-portal.si objavila javni poziv za sodelovanje v nacionalni kampanji za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini »I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.« Rok za prijavo je petek, 12. marec 2021.
Pišite nam