Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - OZS

novica Zakaj prepoved zaposlovanja tujcev pri delodajalcih?

Pogostokrat delodajalce opozarjamo na vse možne vrste kazni, glob in ostalih prekrškov, ko gre za zaposlovanje tujcev. Praksa pa še vedno kaže, da delodajalci niso dovolj osveščeni glede prekrškov, ko jim je izrečena globa za prekršek pri zaposlitvi tujca. Ta je namreč odvisen od pravne narave prekrška. Torej prepoved zaposlovanja tujcev se lahko izreče za obdobje enega, dveh, treh ali celo za pet let od pravnomočnosti prekrška. Kot rečeno je prepoved zaposlovanja tujcev pri delodajalcu odvisna od vrste prekrška, ki ga bremeni.         

V nadaljevanju bomo opozorili na najpogostejše prepovedi izrečene delodajalcem pri zaposlovanju tujcev s katerimi se srečujejo v praksi in sicer:

- ko delodajalec, zagotavlja dela delavcem uporabniku ter s tujcem sklene pogodbo o zaposlitvi, ki nima prostega dostopa na slovenski trg dela ali zanj ni pridobil soglasja za zaposlitev ali delo v Republiki Sloveniji;  

- ko delodajalec nezakonito zaposli tujca državljana tretje države ali z njim ne sklene delovnega razmerja;    

- ko delodajalec tujca postavlja v neenakopraven položaj z drugimi delavci ter mu ne izplačuje osebnega dohodka;

- ko delodajalec krši temeljne pravice delavcev in pravice iz socialnega zavarovanja ter druge kršitve s področja zlorab;

Naj omenimo še prepovedi zaposlovanja tujcev za delodajalce v primeru podaljšanja soglasja k enotnemu dovoljenju. Ti se nanašajo na primere, ko se delavcu-tujcu na primer, ne zagotovi minimalnih bivanjskih ali higienskih standardov, ne izplačuje dodatkov in še v nekaterih drugih primerih, ki so v nasprotju z Zakonom o delovnih razmerjih.

Tako kot za delodajalce, velja opozoriti tudi prepovedi za zaposlitev, samozaposlitev ali delo delavca-tujca. Ta za tujca velja, ko je pravnomočno obsojen zaradi predložitve ponarejenih dokazil. Prepoved zaposlovanja, samozaposlitve ali delo tujca pa velja pet let.      

 

 

 

 

  

novica OZS tudi do nove vlade z enakimi zahtevami

Pred dobrim tednom dni je predsednik Vlade Marjan Šarec na skupščini Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) izrazil podporo obrtnikom in podjetnikom pri reševanju težav. Tudi danes je Šarec v svoji odstopni izjavi poudaril, da je zahteve OZS treba izvesti.

novica 800 obrtnikov in podjetnikov na Kopah

Kope so bile včeraj v znamenju obrtnikov in podjetnikov. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je namreč v sodelovanju z območnimi zbornicami (OOZ) na tem smučišču organizirala že 6. tradicionalno zimsko srečanje, ki se ga je udeležilo kar 800 obrtnikov in podjetnikov z družinami iz vse Slovenije. V veleslalomski tekmi se je pomerilo 650 tekmovalcev, ekipno zmago pa je osvojila ekipa obrtnikov in podjetnikov iz Slovenj Gradca.

novica Sloskills2020 cvetličarstvo

Znan je predstavnik Slovenije, ki bo tekmoval v cvetličarstvu na Euroskills 2020 v Gradcu.

novica Je vaša stranka politično izpostavljena oseba?

Če ste finančna ali kreditna institucija, revizijska družba, opravljate računovodske storitve ali davčno svetovanje, ste nepremičninska družba, notar ali odvetnik, to morate vedeti.

novica Je vaša stranka politično izpostavljena oseba?

Če ste finančna ali kreditna institucija, revizijska družba, opravljate računovodske storitve ali davčno svetovanje, ste nepremičninska družba, notar ali odvetnik, to morate vedeti.

novica Izplačevalci, pozor!

Izplačevalce obveščamo, da je na voljo vpogled v podatke za odmero dohodnine za leto 2019. Podatki so sestavljeni na podlagi predloženih individualnih REK obrazcev, ki so jih izplačevalci predložili do dne 13. 1. 2020 za izplačila v letu 2019.

flora2020 Povabilo članom na brezplačno razstravljanje na sejmu Flora 2020

Na podlagi dobrega odziva na lanski Flori in predhodnih sejmih, sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS vabi člane OZS, da se udeležijo skupne predstavitve na sejmu Flora 2020.

porsopek Cvetličarji - predstavite se na 10. promocijski razstavi poročnih šopkov

Sejem Poroka beleži vsako leto več obiskovalcev, predvsem parov, ki iščejo informacije o storitvah povezanih s poroko. Smiselno bi bilo, da se tega zavedamo tudi cvetličarji in to priložnost tudi izkoristimo.

novica Počivalšek za odpravo neenakosti med samozaposlenimi v kulturi in gospodarstvu

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na današnji seji upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) obrtnikom in podjetnikom obljubil podporo pri reševanju njihovih problemov in se med drugim zavzel za odpravo neenakosti med samozaposlenimi v kulturi in gospodarstvu. Med ključnimi problemi pa kljub rekordni brezposelnosti ostaja pomanjkanje delovne sile v obrti in podjetništvu.
Pišite nam