Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - OZS

novica Dijaška praksa v tujini

Med dijaki postaja vse bolj popularno izpopolnjevanje in dodatno izobraževanje v tujini. Nekateri se že na začetku svoje dijaške poti odločijo za izobraževanje v tujini, drugi pa se za to korak odločijo kasneje.

Tudi vse več dijakov v obrtniških poklicih (mizar, tesar, obdelovalec kovin itd.) se odloča za opravljanje  prostovoljne ali obvezne prakse v tujini. Nekateri jo opravljajo v delavnicah, drugi pa so prisotni kar direktno na samih deloviščih. Obvezno ali prostovoljno prakso opravljajo na pobudo šole, drugi pa na pobudo delodajalca. Slednji si želijo zaposliti kakovosten kader, ki bo sposoben opravljati raznovrstna obrtniška dela v tujini.

Opažamo, da je največje zanimanje za tovrstno izpopolnjevanje v tujini s strani družinskih podjetjih, ki so s svojimi izdelki in storitvami prisotna na tujih trgih. Nekatera družinska podjetja so že leta in leta prisotna na tujih trgih v EU-ju in drugod, zato svojim štipendistom nudijo vse možnosti za čim boljšo usposobljenost, da bi jih pripravili na nove izzive, ki jih zahteva vse bolj konkurenčen tuji trg.    

Želja dijakov je, da pridobijo čim več dodatnega znanja in praktičnih veščin, ki jim jih ponujajo tuje delavnice in delovišča v času usposabljanja v tujini. Ti se odločijo za izpopolnjevanje v tujini zaradi različnih razlogov. Eden najpogostejših razlogov je vsekakor praktično izpopolnjevanje v veščinah za poklic, za katerega se šolajo. Kot vemo dobrih mojstrov v obrtniških poklicih primanjkuje, zato je vsaka taka pridobitev za slovenske delodajalce dobrodošla.

Najpogosteje se odločajo za dijaško prakso v tujih delavnicah ali deloviščih širom Avstrije in Nemčije, saj sta ti dve državi najbolj priljubljeni med dijaki. Prav tako pa sta geografsko blizu Slovenije. Poleg tega omenjeni državi nudita izvrstno priložnost za izpopolnjevanje v nemškem jeziku, ki je nepogrešljiv jezik pri sklepanju novih poslov s poslovnimi partnerji na nemškem govorečem področju.    

Vsekakor pa jih tovrstno izpopolnjevanje, izobraževanje in izmenjava izkušenj dodatno obogati z dodatnim znanjem, ki je nepogrešljivo pri opravljanju obrtniških poklicev.     

Državi, kot sta Avstrija in Nemčija, imata tudi vsaka svoje zahteve, ko se opravlja dijaška praksa pri njih. Pred odhodom dijaka v tujino je potrebno urediti vse potrebno, da bo ta lahko opravljal praktično usposabljanje tako, kot zahtevata omenjeni državi.        

 

novica Varno v kurilno sezono, s poudarkom na samozaščiti in preventivi

Letošnja kurilna sezona 2022/2023 ima zaradi trenutnih aktualnih razmer izjemen poudarek na uporabi trdnega goriva. Dimnikarji v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Zbornice komunalnega gospodarstva skupajna uporabnike peči in dimnikov naslavljamo naslednje nasvete in napotke za ravnanje:

novica OZS predlaga ohranitev sistema normirancev za obrtne dejavnosti

Na današnji seji UO OZS so obrtniki in podjetniki predstavili argumente proti spremembam sistema normirancev, ki jih je vlada sprejela včeraj v sklopu paketa davčnih sprememb. Člani UO OZS so opozorili, da bodo zaradi napovedanih sprememb na udaru rokodelski poklici, ki že sedaj izumirajo, povečala se bo tudi siva ekonomija. OZS obenem pričakuje celovitejše rešitve v okviru napovedane davčne reforme.

novica Ponudniki turističnih bonov in Bonov 21 pozor! Portal za unovčevanje bonov na eDavkih bo odprt zgolj še nekaj dni.

FURS zavezance ponovno opozarja, da bo portal za unovčevanje turističnih bonov (TB) in Bonov 21, ki jih za opravljeno storitev niso uspeli unovčiti, odprt do vključno 30. 9. 2022.

novica Spremembe davčne zakonodaje potrjene na Vladi RS

Vlada RS je na včerajšnji dopisni seji potrdila predloge novel petih davčnih zakonov: Zakona o dohodnini, Zakona o trošarinah, Zakona o davčnem postopku, Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem potrjevanju računov.

novica Delodajalske organizacije ministra Boštjančiča pozvale k umiku predlaganih sprememb pri dohodnini

Reprezentativne delodajalske organizacije smo v današnjem dopisu ministra za finance Klemena Boštjančiča pozvale, naj iz obravnave umakne predlog sprememb zakona o dohodnini. Menimo namreč, da bodo parcialne spremembe neto prihodke državljanom zmanjšale, denar, namenjen razbremenitvi vseh, pa bo namenjen le določenim kategorijam predvsem v javnem sektorju.

novica Hortikulturna delegacija v Aalsmeer in obisk Floriade

Med 23. in 25. septembrom je potekal obisk Floriade skupaj s poslovno delegacijo cvetličarjev in vrtnarjev.

novica Spremembe sistema normirancev vodijo v zapiranje podjetij in povečanje dela na črno

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) ostro nasprotujemo spremembam pri obdavčitvi normirancev, ki jih namerava sprejeti vlada. To bo namreč vodilo v zapiranje podjetij, povečalo se bo delo na črno, država pa bo pobrala manj davkov. Argumente proti napovedanim spremembam sistema normirancev je OZS danes predstavila tudi na seji ESS.

novica Spremembe na področju starševskega varstva

Vlada je sprejela predlog novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Predlog uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere.

novica Predlogi sprememb davčne zakonodaje na ESS

Danes, 23. 9. 2022 bo na redni seji Vlade RS začeta obravnava davčnega paketa. Obravnavo bo vlada zaključila predvidoma v ponedeljek.
Pišite nam