Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica Spremembe davčne zakonodaje so sprejete

Poslanci Državnega zbora RS so sprejeli spremembe davčne zakonodaje (zakona o dohodnini, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o davčnem postopku), v Uradnem listu RS pa so bile objavljene v torek, 5.11.2019. Spremembe se bodo začele uporabljati s 1.1.2020.
 

Bistvenih sprememb za podjetnike in obrtnike nova davčna zakonodaja ne prinaša, bodo pa s spremembami precej bolj zadovoljni delavci. Sprememba Zakona o dohodnini namreč prinaša razbremenitev plač v 2. in 3. dohodninskem razredu za eno odstotno točko. Zvišale so se meje dohodninskih razredov ter dvig splošne olajšave na 3.500 eur, dodatna splošna olajšava pas se bo izračunavala linearno.

 

Nova dohodninska lestvica:

 

Če znaša neto letna davčna osnova v eur

znaša dohodnina v eur

nad

do

 

8.500

 

16%

8.500

25.000

1.360

+ 26% nad 8.500

25.000

50.000

5.650

+ 33% nad 25.000

50.000

72.000

13.900

+ 39% nad 50.000

72.000

 

22.480

+ 50% nad 72.000

 

Zavezanci, ki oddajajo premoženje v najem in dosegajo dohodke iz kapitala, lahko pričakujejo višjo obdavčitev, saj se stopnja dohodnine dviguje na 27,5 %. Prav tako se bodo nekoliko dvignili tudi normirani stroški pri oddajanju premoženja v najem in sicer iz 10 % na 15 %. Po novem bodo podjetja, ki dosegajo pozitivno davčno osnovo, morala plačati davek. Določene bodo namreč omejitve koriščenja davčnih olajšav tako, da bo efektivna stopnja obdavčitve znašala 7 %.

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je, skupaj z ostalimi delodajalskimi organizacijami, v okviru pogajanj dosegla, da se nominalna davčna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb ne spreminja in tudi naprej ostaja pri 19 odstotkih.

novica Poslovni zajtrki na območnih zbornicah
V okviru letošnjega evropskega dneva delodajalcev, ki bo v četrtek, 28. novembra, Zavod RS za zaposlovanje v sodelovanju z OZS in območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami organizira poslovne zajtrke za delodajalce.
novica Ukrep Banke Slovenije škodljiv tudi za gospodarstvo
Ukrep Banke Slovenije razburja tudi slovenske obrtnike in podjetnike ter njihove zaposlene. Po oceni Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je ukrep neživljenjski in nepremišljen, negativne posledice pa bo kmalu občutilo celotno slovensko gospodarstvo.
novica JAVNO POVABILO ZA BREZPLAČNO TESTIRANJE ORODJA ZA MSPje ZA RAZLIČNE OBLIKE FINANČNE PODPORE
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) v okviru projekta finMED razpisuje javno povabilo za inovativna zelena mala in srednje velika podjetja (MSP), za brezplačno testiranje “Podporno servisnega orodja” (PSO) za identifikacijo različnih oblike finančne podpore ob tehnični podpori OZS osebja.
novica Znani nominiranci za Obrtnika in Podjetnika leta 2019
Letošnja podelitev prestižnih priznanj Obrtnik leta 2019 in Podjetnik leta 2019 se bo odvila v okviru slovesnosti ob praznovanju 50-letnice Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki bo 5. decembra v Grand hotelu Union v Ljubljani. Častni pokrovitelj dogodka, na katerem bomo razglasili tudi najstarejšega obrtnika leta ter podelili mojstrske diplome, je predsednik RS Borut Pahor.
novica Uvedba elektronskega bolniškega lista s 1. 1. 2020
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) v sodelovanju z izvajalci zdravstvenih storitev s 1. 1. 2020 uvaja elektronski bolniški list. V namen pripravlja informacijsko rešitev za izdajo obrazca »Potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela« v elektronski obliki (v nadaljevanju: eBOL), ki bo omogočala postopno nadomestitev dosedanjega papirnega obrazca z eBOL.
novica Na udaru inšpektorjev so računovodski servisi
Inšpektorji v računovodskih servisih preverjajo izvajanje določb Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Ste sprejeli vse ukrepe, ki ste jih dolžni zagotoviti, izobražujete zaposlene, ste pripravljeni na obisk? V kolikor lahko odgovorite pritrdilno, se udeležite seminarja in obkljukajte tudi obvezno usposabljanje. Če pa je odgovor ne, pa se morate zagotovo udeležiti seminarja, da se izognete visokim globam!
novica Prijava delovnih nezgod
Glede na povečano pozornost inšpekcije za delo na prijave nezgod, nevarnih pojavov in poklicnih bolezni, vas v izogib morebitnim nevšečnostim ob obisku inšpekcije opozarjamo, da ste dolžni prijavo narediti najkasneje v treh dneh po nastopu dogodka.
Pišite nam