Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

MASTER 4.0 – Inovacije na področju mojstrskih izpitov in nadgradnja vprašanj za mojstrske izpite

 

Mojstrski izpiti so cenjeni in priznani v Evropski uniji in v partnerskih državah projekta.  logo

Mojstrski izpiti vam omogočajo napredovanje poklica, odpiranje podjetja, prevzem pripravništva. Tudi pridobitev mojstrskega izpita je prednost pred konkurenco, ker mojstrstvo poudarja odličnost in kakovost izdelka in storitve. Hrvaška in Slovenija imata večletno tradicijo opravljanja mojstrskih izpitov in soočanje z izzivom neusklajenosti izpitnih vprašanja z aktualnimi trendi in tehnologijami. Na drugi strani pa Severna Makedonija in Črna gora programe in vprašanja za mojstrske izpite še niso razvili, glede na to, da trenutno potekajo v vsaki državi opravljajo mojstrskega izpita za samo en poklic.

Da bi zagotovili enotnost vprašanj za mojstrske izpite, bo na začetku projekta razvit metodološki okvir s smernicami za izdelavo izpitnih vprašanj za mojstrski izpit. Poleg tega, da bi še izboljšali kakovost izpita in poenostavili vodenje samega izpita, bo razvita spletna platforma za pripravo in izvedbo mojstrskega izpita.

Projekt Master 4.0 bo združil partnerje iz držav z dolgoletnimi izkušnjami izvajanja mojstrskih izpitov, kot sta Slovenija in Hrvaška, in partnerje iz držav, ki so pred kratkim uvedli mojstrske izpite, kot sta Republika Severna Makedonija in Črna gora.

Cilj Master 4.0 je izboljšati pripravo in izvajanje mojstrskih izpitov z izboljšanjem  izpitnih vprašanja in programov, v skladu s potrebami trga dela in trenutnimi tehnološkimi trendi in uvedba IKT pri pripravi in ​​izvajanju mojstrskih izpitov. Z uvedbo inovativnih pristopov, digitalnih tehnologij in  z uvedbo spletne platforme za priprava in opravljanje mojstrskega izpita, bo izboljšana kakovost priprave in izvedbe mojstrskega izpita. Poleg tega bo del spletne platforme odprt za javnost, zaradi česar bo dostopen širši javnosti, kjer bodo lahko dobili informacije o poteku opravljanja  mojstrskega izpita, kakšni so pogoji in vprašanja.
 

Oblikovanje in izdelava spletne platforme je ključni inovativni element Master 4.0, ker uvaja povsem nov pristop k pripravi in ​​izvajanju mojstrskih izpitov v partnerskih državah.

 

Več o ciljih projekta:

- Projektni letak

 

Projektne novice:

- Junij 2020

- Junij 2021

- Janura 2022

Četrti transnacionalni sestanek projektnih partnerjev

Med 19. do 21. januarjem 2022 je potekal 4. transnacionalni sestanek partnerjev v Ulcinju v Črni Gori. Sestanek je bil posvečen delu na izdelavi in pripravi vprašanj in programov za mojstrske izpite. Tema sestanka je bila razvoj spletne online platforme za pripravo in opravljanje mojstrskih izpitov, poudarek je bil predvsem na težavah s katerimi so se projektni partnerji srečevali pri vnosu vprašanj v spletno platformo in na kakšen način so težave rešili. Projektni partnerji so med seboj delili tudi izkušnje prvega pilotiranja platforme in izdelali načrt za nadaljnja pilotiranja platforme. Med drugimi so bile teme na področju upravljanja s projektom, diseminaciji s posebnim poudarkom na organizaciji nacionalne konference ter dogovori o naslednjih aktivnostih projekta.

 

- Marec 2022

Pilotiranje platforme

V sklopu projekta Master 4.0, je bila razvita nova spletna platforma, ki bo omogočala pripravo na mojstrski izpit in opravljanje mojstrskega izpita.  Prvo pilotiranje nove spletne platforme za pripravo in opravljanje mojstrskih izpitov, je dne 08.03.2022 potekalo v prostorih OZS v Ljubljani. Kandidati, ki so prijavljeni na mojstrske izpite pri Obrtno-podjetniški zbornici, so skozi platformo poskusno opravili izpit iz poslovodno-ekonomskega dela mojstrskega izpita. Pri pilotiranju je sodelovalo 10 kandidatov, ki so bili zadovoljni možnostjo opravljanja online izpita. Povratne informacije, ki smo jih prejeli s strani kandidatov so, da je platforma pregledna in preprosta za uporabo.

 

- Maj 2022

 

Nacionalna konferenca

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je 18.05.2022 izvedla nacionalno konferenco v okviru projekta Erasmus+ Master 4.0: Nadgradnja mojstrskih izpitov. Udeležencem je bilo predstavljeno delo pri razvoju programov mojstrskih izpitov in izpitnih vprašanj ter delo na spletnih platformah za izvedbo mojstrskih izpitov.

 

- Junij 2022

 

Potekal je peti transnacionalni sestanek partnerjev

 

V Zagrebu je 9. in 10. junija 2022 potekal peti transnacionalni sestanek partnerjev. Ker je šlo za zaključno srečanje partnerjev, je srečanje služilo rekapitulaciji vseh izvedenih aktivnosti in pogovoru o možnostih sodelovanja po zaključku projekta ter zagotavljanju trajnosti rezultatov projekta. Partnerji so se pogovarjali tudi o nadaljnjih izboljšavah spletne platforme ter o nadaljnji uporabi platforme za pripravo in izvedbo magistrskih izpitov v državah partnericah.

 

Izvedena je zaključna konferenca projekta Erasmus+ Master 4.0

 

8. junija 2022 je v Zagrebu potekala zaključna konferenca projekta Master 4.0: Nadgradnja mojstrskih izpitov. Konferenca je zaznamovala uspešno delo na projektu, udeleženci pa so se seznanili z rezultati projekta v vseh partnerskih državah. Udeleženci so imeli tudi možnost preizkusiti spletno platformo za pripravo in opravljanje mojstrskih izpitov in odzivi so bili izjemno pozitivni. V okviru konference je potekala panelna razprava »Pomen mojstrskih izpitov pri vseživljenjskem učenju v obrti«, ki so se je udeležili predstavniki državnih institucij in zbornic iz vseh partnerskih držav. Na panelni razpravi je bilo ugotovljeno, da je izjemno pomembno vlagati v kakovost in promocijo mojstrskih izpitov ter da je uvajanje digitalnih tehnologij in orodij pri izvajanju mojstrskih izpitov pomemben korak v tej smeri, kar je bil tudi splošen zaključek konference.

 

 

Več o projektu:

https://e-majstor.eu/

https://www.facebook.com/emajstor.eu

 

Projektni partnerji so Hrvatska obrtnička komora (HOK), Visoko učilište Algebra iz Hrvaške, Zanatska komora Skopje I udruga Seken Zhivot iz Severne Makedonije in Zanatska komora Črne gore.

 

Trajanje projekta:
01.09.2019 – 30.06.2022

Proračun projekta (za vse partnerje):
215.870,00 €, sofinacira program Evropske unije Erasmus +

Kontaktni podatki:

Alma Ćeman, 01 58 30 829, alma.ceman@ozs.si