Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

O projektu finMED

LogotipV času, ko zeleni prehod ni več izbira, temveč je nujna za gospodarsko in socialno prihodnost blaginje ljudi po vsej Evropi, je 15 javnih in zasebnih zainteresiranih institucij  iz 9 različnih sredozemskih držav zbralo v ambicioznem štiriletnem projektu z naslovom "FinMED - Povečanje financiranja inovacij za sektorje zelene rasti z inovativnimi grozdi oziroma povezavami na področju MED", ki ga financira program Interreg MED. Vključuje prizadevanja, prakse in ukrepe med različnimi vrstami akterjev, uveljavlja idejo, da je zelena rast koristna strategija za prihodnost državljanov, zasebnega sektorja, vlagateljev in financerjev ter jo je treba vzdrževati z ustreznimi finančnimi praksami. Povečanje financiranja inovacij v sektorjih zelene rasti z boljšim izvajanjem politik in strategij ter uvedbo inovativnih grozdov, pristopov in storitev za podporo podjetjem so navedeni kot glavni cilji tega dolgoročnega strateškega projekta.
 
V projektu sodeluje 15 partnerjev, projekt traja 48 mesecev (od februarja 2018 – januarja 2022), njegov skupni proračun znaša 4,3 M EUR, od tega 3,7 EUR ERDF/IPA sredstev.


1. Glavni doprinos projekta

Kaj želimo partnerji s projektom dolgoročno doseči?

  • Vplivati na izvajanje javnih politik z razvojem in sprejemanjem novih konceptov, načel in praks za financiranje strategij zelene rasti.
  • Prispevati k inovativnost in  boljšem poslovnem okolju z izboljšanjem interakcije in sodelovanja (na regionalni in nadnacionalni ravni) med vpletenimi deležniki in premostitvijo vrzeli med podjetji in financerji in s spodbujanjem in aktivnim podpiranjem prilagodljivosti krepiti finančne zmogljivosti zelenih sektorjev.
  •  Prispevati k oblikovanju ustreznega položaja o prihodnosti financiranja inovacij zelenih sektorjev v programskem obdobju 2021-2028 na področju MED in EU.

2. Pregled finančnih instrumentov

Seznam finančnih instrumentov

3. Aktualni mednarodni razpisi za podporo  inovativnim in zelenim podjetjem

Pričakuje se zeleni razpis  EIC Accelator za start -upe

EIC Accelerator (European Innovation Council )  iz naslova »zelenega načrta – green deal«, ki ga je zastavila nova EK,  že pripravlja razpis za start up, ki naj bi bil objavljen v marcu . Več na spletni strani.

EUROSTARS razpis, rok 03.09.2020

4. Video predstavitve o finančnih instrumentih

Institucije kot so ministrstva, javne agencije, institucije kohezijske politike (organ upravljanja, posredniška telesa), ki delujejo na področja podjetništva, raziskovanja in inovativnosti, ter oblikovalcem in izvajalcem finančnih instrumentov in mehanizmov vabimo, da si ogledate  pripravljene video prestavitve in posredujete vaša opažanja (vprašalnik).

 

·  Video 1: https://youtu.be/BI8ujMNwI8E

·  Video 2: https://youtu.be/mA9kbZy4flg

·  Video 3: https://youtu.be/5-Ykq1T-x4E

·  Video 4: https://youtu.be/X28fwIdPa8s

·  Video 5a: https://youtu.be/Fn3k-f-rY3A

·  Video 5b: https://youtu.be/Tncl14ILS0w

·  Video 6: https://youtu.be/t0wn_-zHQxg

·  Video 7: https://youtu.be/vW877F3ROeE
 

5. Javno povabilo za brezplačno testiranje orodja za MSP z arazlične oblike finančne podpore

Objava javnega povabila

Sporočila za javnost

1. Sporočilo za javnost
2. Sporočilo za javnost
3. Sporočilo za javnost
4. Sporočilo za javnost

5. Sporočilo za javnost

Spletna stran projekta: https://finmed.interreg-med.eu/

Projekt je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.