Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Projekt - Decent work for all

Dostojno delo za vse – Decent work for all

 

Uspešen zaključek projekta Dostojno delo za vse

V torek, 14.6.2022 se je, z zaključno konferenco sklenil projekt Dostojno delo za vse, ki je trajal vse od marca 2020. Navdušujoči rezultati vseh aktivnosti in zanimiva debata na okrogli mizi so pokazali, da si kot skupnost prizadevamo za še večje uveljavljanje dostojnega dela v praksi. 

S pomočjo projekta je bila širša javnost seznanjena o standardih dostojnega dela, nove priložnosti pa so dobili tako delodajalci kot zaposleni.

Glavni nosilec projekta je bil Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, vodil pa ga je v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, IRDO – Inštitutom za razvoj družbene odgovornosti in norveškim zavodom za zaposlovanje NAV. Sofinancirala ga je Norveška (82,1 %) preko Innovation Norway v okviru Norway Grants 2014-2020, program Socialni dialog — Dostojno delo. 

 

Delodajalcem in brezposelnim smo odprli vrata do novih priložnosti


V dobrih dveh letih so se v okviru projekta zvrstile naslednje aktivnosti in izobraževalni dogodki:

- dva dneva za dvojnika (prvi v oktobru 2021 in drugi v februarju 2022);
- usposabljanja na temo dostojnega dela za delodajalce in javne uslužbence;
- oglaševanje in promocija dostojnega dela in
- zaključna konferenca z okroglo mizo o dostojnem delu v Sloveniji in globalnih usmeritvah na področju dostojnega dela.


Ponosni smo, da so bili v okviru projekta doseženi vsi rezultati, ki smo si jih zadali. Cilj je bil usposobiti javne uslužbence in delodajalce za zagotavljanje pogojev dostojnega dela, okrepiti sodelovanje med vključenimi socialnimi partnerji, deležniki in drugimi udeleženci projekta, uvesti in uveljaviti koncept Dan za dvojnika in splošno izboljšati ozaveščenost o dostojnem delu med najširšim prebivalstvom.  

Organizatorji so z odzivom na aktivnosti, ki so bile organizirane v okviru dogodki, zadovoljni. Živa Štiglic, članica Zavoda RS za zaposlovanje, ob zaključku projekta dodaja: “Projekt doživljam kot priložnost za spremembo. Spremembo v razumevanju dostojnega dela, spremembo v samih pogojih dela, spremembo v politikah in spremembo v praksi. Menim, da smo priložnost dobro izkoristili. Dostojno delo je mozaik v nastajanju in projekt Dostojno delo za vse je poskrbel za svoj košček.”

Dveh Dnevov za dvojnika, s pomočjo katerih so brezposelni dobili priložnost, da postanejo dvojniki zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želijo opravljati, ali v podjetju, ki ga želijo spoznati, se je udeležilo skupno 20 delodajalcev in 20 brezposelnih. “Rezultat so uspešne zgodbe vseh vpletenih,” povzema predstavnica Zavoda RS za zaposlovanje, Nataša Baloh, “nekateri so se zaposlili, drugi so dobili pravo predstavo o poklicu, prav vsi pa so pridobili novo izkušnjo, ki jih je obogatila.”

Usposabljanj na Zavodu se je udeležilo 250 zaposlenih na Zavodu RS za zaposlovanje, medtem ko se je usposabljanj v okviru Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije udeležilo skoraj 300 delodajalcev. 

Predsednik OZS, Branko Meh ob tem dodaja, da so tudi delodajalci tisti, ki imajo pravico do dostojnega dela: “Obrtniki in podjetniki se zavedamo pomena zagotavljanja varnega in dostojnega dela v naših podjetjih. Treba pa je poudariti, da je dostojno delo pomembno tudi za delodajalce – tudi mi smo namreč delavci. Stopiti moramo skupaj in poskrbeti, da bo delo v Sloveniji dostojno tako za podjetnike kot za delavce.”

branko meh

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

 

Ob pozitivnem odzivu na aktivnosti v okviru projekta sta Maja Rigač in Nina Kotar, članici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, povedali: “Z vsemi izvedenimi aktivnostmi smo korak bližje dostojnemu delu za vse. Veseli nas, da smo imeli priložnost sodelovati pri projektu in prispevati k ozaveščanju splošne in strokovne javnosti o dostojnem delu v Sloveniji.” 


Projekt je sklenila zaključna konferenca z okroglo mizo


Zadnje dejanje projekta je bila zaključna konferenca, ki se je odvila v torek, 14. junija. Poleg delodajalcev in zaposlenih so se dogodka udeležili tudi predstavniki Zavoda RS za zaposlovanje in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije ter državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac, ki projekt povzema z besedami: “Dostojno delo v Sloveniji žal ni samo samoumevno. Občasno smo še vedno priča neprimernim delovnim pogojem, kar je nesprejemljivo. Varnost, prožnost in predvidljivost so pomembni elementi dostojnega dela, ki se jih moramo zavedati vsi deležniki. Partnerji projekta so z aktivnostmi prispevali k boljšemu zavedanju, kaj dostojno delo sploh je, prav tako pa k njegovi realizaciji. ”

Na konferenci smo povzeli dogajanje, ki se je odvijalo med  projektom, spregovorili smo o standardih dostojnega dela, izvedenih Dnevih za dvojnika in o usposabljanjih za delodajalce in javne uslužbence na temo standardov dostojnega dela.

V okviru dogodka je potekala tudi okrogla miza, na kateri smo govorili o dostojnem delu v Sloveniji in spoznali globalne usmeritve na tem področju. Namestnik generalnega direktorja ZRSZ, Marko Bošnjak, poudarja, da je dostojno delo temeljna človekova pravica: “Projekt ne prinaša dobrobiti le za sodelujoče. Prepričan sem, da smo odigrali ključno vlogo pri prepoznavanju termina dostojno delo, ki je kot strateški cilj prepoznan tudi na evropski ravni.”

okrogla miza

Okrogla miza: Dostojno delo v Sloveniji in globalne usmeritve


Na zaključni konferenci se je zbralo približno 40 udeležencev, vsak pa je prispeval svoj košček k ozaveščanju in promociji dostojnega dela v Sloveniji. Vodja projekta, Sabrina Urnaut, zaključuje, da je bil projekt več kot uspešen: “Verjamem, da smo s projektom spodbudili razmišljanje širše javnosti o tem,  kaj vse dostojno delo je in kaj ni. Najpomembnejša se mi zdita ozaveščenost in zavedanje, da lahko vsak posameznik prispeva k uveljavljanju dostojnega dela v skladu s svojimi zmožnostmi.”

Vabilo na Zaključno konferenco projekta Dostojno delo za vse (14.6.2022, Hotel Plaza, Ljubljana)

Na konferenci bomo spregovorili o standardih dostojnega dela, izvedenih dogodkih Dan za dvojnika, o usposabljanju za delodajalce in javne uslužbence na temo standardov dostojnega dela ter predstavili projekt. V okviru konference bo potekala tudi okrogla miza, na kateri bomo govorili o dostojnem delu v Sloveniji in predstavili globalne usmeritve na tem področju.

Vabimo vas, da k temu prispevate tudi vi k promociji dostojnega dela,  z vašo udeležbo na konferenci.

PROGRAM IN PRIJAVA 

 

Uspešno izvedena usposabljanja na temo dostojnega dela za 550 udeležencev

 

Brezplačna usposabljanja - Standardi dostojnega dela

V aprilu, maju in juniju organiziramo brezplačna usposabljanja na temo standardov dostojnega dela. Namen usposabljanja je promocija dostojnega dela in standardov dostojnega dela, ozaveščanje o vidikih dostojnega dela in kot podpora zagotavljanju dostojnega dela.

Brezplačna usposabljanja bodo potekala  22.4.10.5., 23.5. 2022 (od 9.00-10.30). Vljudno vabljeni k prijavi!

Gradivo za usposabljanje

 

Uspešna druga izvedba Dneva za dvojnika

 

V okviru projekta Dostojno delo za vse, smo 3. in 4. februarja 2022, skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje, izvedli že drugi Dan za dvojnika.

Z dogodkom smo želeli predvsem zagotoviti nove priložnosti za delodajalce in brezposelne, vzpodbuditi k bolj premišljenim kariernim odločitvam ter prispevati k večji družbeni odgovornosti in promociji dostojnega dela v Sloveniji.

Dan za dvojnika je dan, ki ga je brezposelni preživel kot dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želi opravljati, ali v podjetju, kjer se želi zaposliti. Brezposelni je tako lahko spremljal potek dela v podjetju, spoznaval zahteve delovnega mesta in s tem preveril ustreznost svojih predstav o želeni zaposlitvi.

Podjetja so zagotovila mentorje, ki so dvojnikom predstavila delovno mesto in podjetje. S tem so podjetja dobila priložnost, da spoznajo nove potencialne kandidate za zaposlitev, in so hkrati dokazala, da je zanje družbena odgovornost visoko na prednostni lestvici.

Podjetja so bila k sodelovanju povabljena s strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in preko oglaševanja dogodka, medtem ko so brezposelne, ki so dobili priložnost za vlogo dvojnika v omenjenih podjetjih, izbrali na Zavodu, s sodelovanjem Območnih služb Ljubljana, Kranj, Novo mesto, Koper in Maribor.

Dan za dvojnika je potekal v 12 podjetjih in organizacijah:

Člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije:

· PIMENT R, gostinstvo in storitve d.o.o., Kamnica,  PE Fudo, Maribor,

· MEDULA, trgovina, svetovanje in druge storitve, d.o.o., Maribor,

· OPTIKA SEVER, d.o.o., Ljubljana,

· DIPEX, podjetje za storitve, gradbeništvo in inženiring, d.o.o., Ljubljana,

· SOUVENIR, družba za kulinarični turizem d.o.o., Radovljica,

· Unikatni leseni izdelki Matija Hiršenfelder, s.p., Škofja Loka,

· ČEBELICA d.o.o., Novo mesto,

· Kamnoseški izdelki umetnostne obrti Jernej Bortolato, s.p., Dutovlje,

· Skupina Počivavšek, proizvodno in trgovsko podjetje, d.o.o., Domžale

in

· Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ljubljana,

· Gospodarska zbornica Slovenije, Ljubljana,

· VRTEC Otona Župančiča, Slovenska Bistrica,

· FRACTALS, Zavod za družbene inovacije, Cerknica.

Mentorji in dvojniki so pred dogodkom prejeli majice (mentor črno, dvojnik belo), ki so jih nosili tekom dogodka, po zaključku pa smo jim podelili certifikate.

 

Odzivi sodelujočih

Odzivi vseh sodelujočih na dogodku so bili izredno pozitivni, kar dokazuje, da je bil dogodek odlično izveden in predvsem, da bi bilo takšne dogodke smiselno izvajati tudi v prihodnje.

Predsednik OZS, Branko Meh je izpostavil, da v Sloveniji še vedno primanjkuje dobro kvalificiranih delavcev, zato je tak projekt pomemben za promocijo podjetij in dostojnega dela.  

Minister, Janez Cigler Kralj, je poudaril, da projekt zelo podpira in meni, da izkušnje pridobivajo tako delodajalci, ki lahko spoznajo potencialne kandidate za zaposlitev, kot tudi iskalci zaposlitve, ki pridobivajo nove izkušnje.
 

 

PIMENT R, gostinstvo in storitve d.o.o., Kamnica,  PE Fudo, Maribor

Dvojniku je bilo predstavljeno delovno mesto kuharja, ki ga je predstavil mentor Robi Breznik.

fudo

Dvojnik in lastnica lokala sta bila z dogodkom zelo zadovoljna, prav tako njegov mentor.

 

OPTIKA SEVER, d.o.o., Ljubljana

Mentorica Anja Sever je na dogodku svoji dvojnici predstavila delo optika.

Tako dvojnica kot mentorica sta s sodelovanjem na dogodku preživeli zelo zanimiv dan.

anja sever
 

SOUVENIR, družba za kulinarični turizem d.o.o., Radovljica (Hiša Linhart)

Dvojniku je mentor Nejc Jakopič predstavil delovno mesto natakarja.

hisa linhart

 

MEDULA, trgovina, svetovanje in druge storitve, d.o.o., Maribor (frizerski salon predsednika Sekcije frizerjev pri OZS, Smiljana Škarice)


V podjetju Medula d.o.o., je mentorica Neli Cehtl svoji dvojnica predstavila delo frizerja.

medula

Kamnoseški izdelki umetnostne obrti Jernej Bortolato s.p., Dutovlje

 

Mentor Jernej Bortolato je dvojniku predstavil delovno mesto kamnoseka in s tem želel prispevati k promociji poklica.

 

bortolato

 

ČEBELICA d.o.o., Novo mesto

Dogodka se je udeležila nadomestna dvojnica, kateri je mentor David Fink predstavil delovno mesto zlatarja.

 

david fink

 

DIPEX, podjetje za storitve, gradbeništvo in inženiring, d.o.o., Ljubljana

Mentor Dušan Presetnik je na dogodku predstavil delo slikopleskarja. Za ta namen je prepleskal sejno dvorano na OOZ Ljubljana Bežigrad.

 

Zaradi spleta okoliščin se je dogodka, poleg dvojnika, udeležila tudi rezerva - dvojnica. Dejstvo, da je bila rezerva ženskega spola, je delodajalec sprejel z velikim navdušenjem, saj je mnenja, da bi bilo potrebno poklic slikopleskarja aktivneje promovirati tudi ženskemu spolu.

Dogodek je bil pozitivno sprejet s strani vseh sodelujočih in je dodatno okrepil sodelovanje in partnerski odnos delodajalca z Zavodom. Poleg tega je delodajalec zainteresiran za vključitev dvojnika v Usposabljanje na delovnem mestu. Pripravljen je tudi izvesti nadaljnje izobraževanje stenskih-butičnih poslikav, kot nagrado za oba udeležena kandidata.

dipex

 

Unikatni leseni izdelki Matija Hiršenfelder, s.p., Škofja Loka

Na dogodku je dvojnik spremljal poklic mizarja, ki ga je predstavil mentor Matija Hiršenfelder.

matija hirsenfelder

Skupina Počivavšek, proizvodno in trgovsko podjetje, d.o.o., Domžale

Dvojnik je spremljal poklic električarja, ki ga je predstavil Andrej Počivavšek.

 

andrej pocivavsek

 

 

 

Tudi drugi Dan za dvojnika (prvi Dan za dvojnika je potekal v oktobru 2021) se je odvil v skladu z našimi pričakovanji in je bil deležen velike medijske pozornosti. S tem je bil namen dogodka dosežen, z njim pa smo prispevali k družbeni odgovornosti in ozaveščanju dostojnega dela v Sloveniji.

 

 

 

 

Drugi Dan za dvojnika bo potekal  3. in 4. februarja 2022.

V okviru projekta Dostojno delo in v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje bomo izvedli že drugi Dan za dvojnika v Sloveniji (3. in 4.2.2022). Potekal bo pri 9 naših članih:

· PIMENT R, gostinstvo in storitve d.o.o., Kamnica,

· MEDULA, trgovina, svetovanje in druge storitve, d.o.o., Maribor,

· OPTIKA SEVER, d.o.o., Ljubljana,

· DIPEX, podjetje za storitve, gradbeništvo in inženiring, d.o.o., Ljubljana,

· SOUVENIR, družba za kulinarični turizem d.o.o., Radovljica,

· Unikatni leseni izdelki Matija Hiršenfelder, s.p., Škofja Loka,

· ČEBELICA d.o.o., Novo mesto,

· Kamnoseški izdelki umetnostne obrti Jernej Bortolato, s.p., Dutovlje,

· Skupina Počivavšek, proizvodno in trgovsko podjetje, d.o.o., Domžale

 

Na tokratnem dogodku bo kot mentor sodeloval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Janez Cigler Kralj.

Dan za dvojnika je dan, ki ga brezposelni preživi kot dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želi opravljati, ali v podjetju, kjer se želi zaposliti. To pomeni, da brezposelni spremlja potek dela v podjetju, spoznava zahteve delovnega mesta in s tem preveri ustreznost svojih predstav o želeni zaposlitvi. 

 

Na tak način skupaj zagotavljamo nove priložnosti za brezposelne in delodajalce ter prispevamo k večji družbeni odgovornosti in k bolj premišljenim kariernim odločitvam.

 

Dan za dvojnika namreč ni pomemben samo za brezposelnega, ki pridobi dejansko  izkušnjo, kako poteka delo na določenem delovnem mestu. Podobno je lahko pozitivna izkušnja tudi za delodajalca in zaposlene v podjetju, ki spoznajo nove ljudi in postanejo bolj odprti do brezposelnih.  

 

Sodelovali bodo tudi:

 

- Gospodarska zbornica Slovenije, Ljubljana

- VRTEC Otona Župančiča, Slovenska Bistrica,

- FRACTALS, Zavod za družbene inovacije, Cerknica.

 

Podjetja so zagotovila mentorje, ki bodo dvojnikom predstavili delovno mesto in podjetje. Brezposelne, ki bodo ta dan dobili priložnost za vlogo dvojnika v omenjenih podjetjih, so izbrali na Zavodu.
 

Dostojno delo za vse

Sicer pa bo Dan za dvojnika potekal pod okriljem projekta Dostojno delo za vse, ki širšo javnost ozavešča o standardih dostojnega dela in predstavlja odlično priložnost tako za brezposelne kot za delodajalce.

 

Za več informacij kontaktirajte vodjo projekta pri OZS, mag. Majo Rigač, na e-naslov: maja.rigac@ozs.si ali telefon: 01 58 30 807. 

S projektom si prizadevamo predvsem dvigniti ozaveščenost o dostojnem delu v strokovni in splošni javnosti in med deležniki na trgu dela.

Uspešno smo izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji (oktober 2021)

 

Nove priložnosti za delodajalce in brezposelne

V začetku oktobra smo izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji in s tem odprli vrata v svet novih priložnosti za brezposelne in delodajalce. Koncept Dneva za dvojnika smo lahko v preteklosti sicer že spoznali v drugih državah po svetu, a vendar gre za prvi tovrstni dogodek pri nas. Odvil se je 7. in 8. oktobra, njegov začetek pa sovpada s svetovnim dnevom dostojnega dela.

 

Dan za dvojnika se je odvil v okviru projekta Dostojno delo za vse, ki širšo javnost ozavešča o standardih dostojnega dela in predstavlja odlično priložnost tako za brezposelne kot za delodajalce. Vodilni partner projekta je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, ki projekt vodi v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, IRDO Inštitutom za razvoj družbene odgovornosti in norveškim zavodom za zaposlovanje NAV. Sofinancira ga Norveška (82,1 %) preko Innovation Norway v okviru Norway Grants 2014-2020,  program Socialni dialog — Dostojno delo.

 

dvojnik

Danijel Lamperger, direktor Obrtno-podjetniške zbornice in njegova dvojnica Neža Čop

 

 

S pravo predstavo o poklicu do pravih kariernih odločitev!

 

Dan za dvojnika je dan, ko brezposelni dobi priložnost, da postane dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želi opravljati, ali v podjetju, ki ga želi spoznati. Kot pravi vodja projekta Dostojno delo za vse, Sabrina Urnaut, lahko brezposelni s pomočjo dogodka preverijo, ali imajo pravo predstavo o želenem delovnem mestu. Hkrati lahko ob Dnevu za dvojnika delodajalci spoznajo nove potencialne kandidate za zaposlitev.

 

Slovenski delodajalci so ob prvem tovrstnem dogodku s svojim odzivom dokazali, da je družbena odgovornost zanje visoko na prednostni lestvici. Tako se je za sodelovanje odločilo kar 7 podjetij:

 

Agrokovina, Begunje, d. o. o.,

Frizerstvo Brigita Ptuj, Pušnik Brigita s. p.,

Avtomojster d. o. o., trgovina in storitve Ljubljana,

Tiskarna knjigoveznica Radovljica, d. o. o.,

Bizjan orodjarstvo d.o.o, Dobrova,

Obrtno - podjetniška zbornica Slovenije in

Zavod RS za zaposlovanje.

 

Sodelujoča podjetja so dvojnikom zagotovila mentorje, ki so bili brezposelnim med dogodkom v oporo, poleg tega so jim predstavili delovno mesto in delovanje samega podjetja.

 

Dvojnika sta na svojem delovnem mestu sprejela tudi Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Mitja Bobnar, generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje. Ta je ob dogodku povedal, da živimo v času, ko delodajalci težko dobijo sodelavce za delo v podjetju, zato se trudijo sodelovati predvsem s podjetji, ki so pri svojem poslovanju družbeno odgovorna: “Pozitiven sloves podjetij, ki delujejo družbeno odgovorno in skrbijo za svoje delavce, pripomore k temu, da ta lažje pridobijo zaposlene in te tudi obdržijo. Kot Zavod RS za zaposlovanje si seveda želimo, da se zadeve odvijajo točno v tej smeri.”

 

bobnar

Mitja Bobnar, generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje

 

Z odzivom na dogodek je zadovoljen tudi generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Danijel Lamperger, ki dodaja: “Na zbornici se ves čas zavzemamo za dostojno delo in dostojne plače za dostojno življenje. Z veseljem smo sodelovali pri dogodku Dan za dvojnika in s tem brezposelni osebi poskušali približati in orisati delovno mesto direktorja. Odzivi podjetij in naših članov so bili zelo pozitivni, zato verjamem, da ima dogodek pred seboj svetlo prihodnost.”

 

dl

Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

 

S pravo predstavo o poklicu do pravih kariernih odločitev

 

Čeprav je bil za slovenska podjetja Dan za dvojnika prva tovrstna izkušnja, se je ta izkazala kot učinkovita pri premagovanju dvojnih predstav o delodajalcih in brezposelnih. Maja Rigač, predstavnica projekta z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, pojasnjuje, da brezposelne osebe kot dvojniki zaposlenih lahko podrobneje spoznajo klimo v podjetju in lastne interese, podjetja pa tako poskrbijo za lastno družbeno odgovornost, promocijo in nenazadnje pridobijo povratno informacijo o delovanju podjetja s strani brezposelne osebe. “Med podjetjem in brezposelnim se lahko s pomočjo takega dogodka vzpostavi nova vez, odnos med delodajalci in iskalci zaposlitve pa postane bolj odprt, dodaja Maja Rigač.

 

Kot je povedal eden izmed dvojnikov, se je dogodek izkazal kot poučen in je udeležencem omogočil, da delodajalce spoznajo tudi z drugega zornega kota: “Izkušnja je bila dobra. Mentor je bil zanimiv, komunikativen in mi je bil v pomoč pri tem, da se na delovnem mestu nisem lovil. Udeležbo na dogodku bi priporočil vsakemu, ki išče novo zaposlitev, saj na ta način lahko posameznik spozna delo, s tem pa tudi ekipo na delovnem mestu, ekipa pa uspe spoznati njega.”

 

tr

Tiskarna in knjigoveznica Radovljica d.o.o.

 

pušnik

Frizerstvo Brigita Pušnik s.p., Ptuj

 

avtomojster

Igor Škarabot, dvojnik v podjetju Avtomojster d. o. o.

 

Z Dnevom za dvojnika tako s skupnimi močmi zagotavljamo nove priložnosti za delodajalce in brezposelne ter prispevamo k družbeni odgovornosti in pravim kariernim odločitvam.

 

NOVA PRILOŽNOST V FEBRUARJU 2022

 

Bi se radi tudi sami preizkusili v vlogi ambasadorja Dneva za dvojnika ali pa želite postati dvojnik za en dan? Kmalu vas čaka nova priložnost, saj bomo drugi Dan za dvojnika izvedli že v februarju 2022. S sodelovanjem v projektu lahko tudi vi prispevate k ozaveščanju širše javnosti o standardih dostojnega dela in izkoristite nove priložnosti.


 

Prvi Dan za dvojnika v Sloveniji

V začetku oktobra bomo v okviru projekta Dostojno delo v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje izvedli prvi Dan za dvojnika v Sloveniji. Dogodek bo potekal 7. in 8. oktobra, njegov pričetek pa sovpada s svetovnim dnevom dostojnega dela.

Dan za dvojnika je dan, ki ga brezposelni preživi kot dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki ga želi opravljati, ali v podjetju, kjer se želi zaposliti. To pomeni, da brezposelni spremlja potek dela v podjetju, spoznava zahteve delovnega mesta in s tem preveri ustreznost svojih predstav o želeni zaposlitvi. 

Z Dnevom za dvojnika skupaj zagotavljamo nove priložnosti za brezposelne in delodajalce ter prispevamo k večji družbeni odgovornosti. Dan za dvojnika namreč ni pomemben samo za brezposelnega, ki pridobi realno izkušnjo, kako poteka delo na določenem delovnem mestu. Podobno je lahko pozitivna izkušnja za delodajalca in zaposlene v podjetju, ki spoznajo nove ljudi in postanejo bolj odprti do brezposelnih.  

 

Dvojnika na svojem delovnem mestu bosta sprejela tudi:

· Danijel Lamperger, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in

· Mitja Bobnar, generalni direktor Zavoda RS za zaposlovanje

 

Projektni partner je tudi IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti.

 

V prvem Dnevu za dvojnika bodo sodelovali naslednji delodajalci - naši člani:

· Agrokovina d.o.o., Begunje,

· Bizjan orodjarstvo d.o.o, Dobrova,

· Frizerstvo Brigita, Brigita Pušnik s.p., Ptuj,

· Avtomojster d.o.o., Ljubljana,

· Tiskarna knjigoveznica Radovljica d.o.o.

 

Podjetja bodo zagotovila mentorje, ki bodo dvojnikom predstavili delovno mesto in podjetje. Brezposelne, ki bodo ta dan dobili priložnost za vlogo dvojnika v omenjenih podjetjih, so izbrali na Zavodu, s sodelovanjem Območnih služb Ljubljana, Kranj in Ptuj.

Letak dan za dvojnika

Letak dostojno delo

_______________________________________________________________________________________________

K sodelovanju vabimo vse delodajalce, ki želijo biti vključeni pri aktivnosti Dan za dvojnika. Za več informacij kontaktirajte vodjo projekta pri OZS, mag. Majo Rigač, na e-naslov: maja.rigac@ozs.si ali telefon: 01 58 30 807. Prosimo, da vašo pripravljenost za sodelovanje sporočite do ponedeljka, 12.7.2021.

Ključne aktivnosti projekta:

· Dan za dvojnika: je dan, ki ga brezposelna, težje zaposljiva oseba preživi kot dvojnik zaposlenega na delovnem mestu, ki si ga želi opravljati ali v podjetju, kjer se želi zaposliti. Brezposelna oseba je tako »dvojnik« zaposlenega – mentorja, katerega določi delodajalec in mu ves dan sledi in ga spremlja pri delu. Brezposelna oseba opazuje potek dela v podjetju, spozna zahteve delovnega mesta, začuti klimo v podjetju. Na ta način lahko preveri ustreznost lastnih predstav o zaposlitvi, ki si jo želi, preveri svoje kompetence za tako delovno mesto in pridobi realno izkušnjo o poteku delovnega dne v podjetju. Delodajalec in zaposleni v podjetju spoznajo osebo, njene prednosti in na ta način postanejo bolj sprejemljivi in odprti do brezposelnih iz ranljivih skupin.

 

· Treningi za usposabljanje na temo dostojnega dela: za delodajalce in javne uslužbence bomo pripravili treninge na temo dostojnega dela, z namenom promocije dostojnega dela, ozaveščanja o vidikih dostojnega dela in kot podpora zagotavljanju dostojnega dela.

 

· Zaključna konferenca na temo dostojnega dela: je namenjena predstavitvi rezultatov projekta ter izvedbi strokovnih predavanj na temo dostojnega dela.

 

ZAKAJ SODELOVATI NA DNEVU ZA DVOJNIKA?

Prednosti za delodajalca:

- Promocija delodajalca v različnih medijih, kot del obširne medijske kampanje.

- Izpostavitev delodajalca kot družbeno odgovornega delodajalca, ki prispeva k promociji dostojnega dela v Sloveniji.

- Sodelovanje v prvi izvedbi Dneva za dvojnika in možnost pridobitve naziva »Ambasador Dneva za dvojnika« v naslednjih izvedbah te akcije.

- Možnost predstavitve delodajalca na zaključni konferenci projekta Dostojno delo za vse.

- Možnost prejema zanimive povratne informacije zunanjega opazovalca o tem, kako vidi njihove delo in podjetje.

 

Prednosti za »dvojnika«:

- Izkušnja dela v poklicu, ki si ga želi opravljati.

- Možnost spoznati, kako poteka celoten delovni proces in delovni dan v podjetju.

- Večja možnost ponovne integracije na trg dela.

- Možnost predstavitve svojega interesa, znanja in izkušenj.

- Možnost prejema povratne informacije o tem, kako ga vidi mentor.

 

Dan za dvojnika bo izveden v terminu od 4. do 8. oktobra 2021.

 

Cilji projekta

Izvedene bodo naslednje projektne aktivnosti z namenom doseganja zastavljenih ciljev:

 • Prenos in uporaba znanj in dobrih praks iz Norveške.
 • Priprava koncepta Dan za dvojnika (Duo day) kot podpora zaposlovanju dolgotrajno brezposelnih in dve izvedeni aktivnosti v praksi.
 • Priprava in izvedba vsebine usposabljanj o dostojnem delu.
 • Izdelava promocijskega materiala in izdelkov za ozaveščanje o dostojnem delu v Sloveniji.
 • Organizacija usposabljanja o dostojnem delu za 250 javnih uslužbencev in 250 delodajalcev.
 • Organizacija konference za ozaveščanje o dostojnem delu.
 • Načrtovanje in vodenje medijskih kampanj za spodbujanje dostojnega dela v Sloveniji.
   

Pričakovani rezultati

 • Usposobljeni javni uslužbenci in delodajalci za zagotavljanje pogojev dostojnega dela.
 • Okrepljeno sodelovanje med vključenimi socialnimi partnerji, deležniki in drugimi udeleženci projekta. 
 • Uvedba in uveljavitev koncepta Dan za dvojnika.
 • Izboljšana ozaveščenost o dostojnem delu med najširšim prebivalstvom (splošna javnost).
   

Ciljna skupina projekta

 • Delodajalci,
 • javni uslužbenci,
 • brezposelni,
 • socialni partnerji,
 • odločevalci,
 • nevladne organizacije in
 • splošna javnost.
   

Trajanje projekta

Od 1. 3. 2020 do 31. 8. 2022.
 

Projektni partnerji


logo zavod     logotip ozs       logotip irdo   logotip nav

 

Vrednost in financiranje projekta

Projekt je vreden 105.070,00 EUR.  Financiranje zagotavlja EEA and Norway Grants preko Innovation Norway v višini 82,1 %. 

     innovation norway     

Kontaktna oseba 

Vodja projekta: Sabrina Urnaut, sabrina.urnaut@ess.gov.si

Vodja projekta pri OZS: Maja Rigač, maja.rigac@ozs.si 

 

Decent work for all

The purpose of the project is raising awareness on decent work issues in expert and general public as well as among labour market stakeholders.

Project objectives

In order to achieve project objectives, the following project activities will be carried out:

 • Transfer and implementation of expertise and good practices from Norway.
 • Development of the Duo day concept to support employment of the long-term unemployed and two executions of Duo day.
 • Preparation of decent work trainings.
 • Organisation of decent work trainings for civil servants and employers to help ensure decent work conditions.
 • Planning and implementation of media campaigns for promotion of decent work in Slovenia.
 • Organisation of final conference on decent work. 
 • Provision of promotional and awareness-raising material on decent work in Slovenia. 
   

Expected outcomes

 • Empowered civil servants and employers for ensuring decent work conditions.
 • Enhanced cooperation between social partners, stakeholders and other entities taking part in the project. 
 • Raised public awareness on decent work issues.
 • Implementation of Duo day concept.
   

Target group of the project

 • Employers,
 • civil servants,
 • unemployed,
 • social partners,
 • decision makers,
 • NGOs and  
 • general public. 
   

Project duration

From 1 March 2020 to 31 August 2022.
 

Project partners


logo zavod  logotip ozs a       logotip irdo a   logotip nav a

 

Budget and funding of the project

Budget of the project is 105.070,00 EUR. 

Project is financed by EEA and Norway Grants, operated by Innovation Norway. 

 

    innovation norway

 

Contact person 

Project leader: Sabrina Urnaut, sabrina.urnaut@ess.gov.si

Project leader (OZS): Maja Rigač, maja.rigac@ozs.si