Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Podelitev mojstrskih diplom

Podelitev mojstrskih diplom

Podelitev diplomObrtno-podjetniška zbornica Slovenije podeljuje mojstrske diplome vse od leta 2000. Z vsako generacijo mojstrov pridobiva naziv mojstra na veljavi. Pa ne samo to, sistem mojstrskih izpitov prispeva veliko tudi k ohranitvi določenih poklicev, ki bi sicer sčasoma izumrli. Tega se bržkone zavedajo tudi visoki gostje, ki svojo pozornost izkažejo s svojo prisotnostjo na prireditvi.

Postati mojstrica oziroma mojster je zelo težka naloga, saj je pridobitev mojstrskega naziva povezana z osvojitvijo različnih znanj. Poleg poznavanja stroke in kvalitetnega opravljanja obrtne dejavnosti, morajo mojstrice in mojstri poznati zakonodajo in pasti različnih birokratskih predpisov, znati morajo organizirati delo v svoji obratovalnici ter na svoje sodelavce in učence uspešno prenašati svoje znanje, spretnosti in veščine. Poleg tega, da mojstrski izpiti dvigujejo strokovnost in kakovost na posameznih poklicnih področjih, sistem mojstrstva daje tudi možnost, da določeni poklici, ki danes »izumirajo« (npr. sodar, čevljar, usnjar, tapetnik ...) in se ne izvajajo več v rednem izobraževalnem programu, dolgoročno ostanejo »živi«.

Obrtni mojster mora biti vzor strokovnosti stanovskim kolegom, predvsem pa kupcem njegovih izdelkov ali storitev. Mojstrski izpit pomeni, da je posameznik pripravljen na samostojno podjetniško pot, z njim pa tudi pridobi srednjo strokovno izobrazbo. Zavedanje o nenehnem izboljševanju, razvoju, rasti je vedno bolj prisotno tudi na področju obrti, kar potrjuje preko 2700 obrtnih mojstrov. Ne glede na družbeno priznanje je mojstrstvo del naše kulture in nacionalne samozavesti. Pridobiti naziv mojster je osebni uspeh posameznika, je izpolnitev pomembnega življenjskega cilja in hkrati kamenček v mozaiku uspešnega procesa nacionalno pomembnega izobraževanja.