Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Podelitev mojstrskih diplom

novica Dobili smo 215 novih mojstric in mojstrov

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je po dveh letih premora v Celju podelila mojstrske diplome 215 novim mojstricam in mojstrom kar treh generacij. Zbornica že od leta 2000 vzorno skrbi, da mojstrstvo ne zamre ter da se vez med tradicijo in prihodnostjo ne pretrga. Novodobne mojstrice in mojstri namreč združujejo tradicionalne veščine in znanja s sodobnimi tehnologijami in pristopi v obrtnih dejavnostih, kar jim zagotavlja boljše priložnosti za zaposljivost v izbranem poklicu, podjetjem pa konkurenčno prednost v posamezni dejavnosti.

mojstri 2020 2021 2022

»Skrb za razvoj ter dvig konkurenčnosti obrtništva in podjetništva je ena ključnih nalog Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Trdno verjamem, da to nalogo izredno dobro opravljamo tudi s tem, da skrbimo za nove generacije mojstrov in mojstric obrtnih poklicev. Pridobiti naziv mojster je resda osebni uspeh posameznika in izpolnitev pomembnega življenjskega cilja, a je mojstrstvo hkrati izjemno pomembno tudi za celotno obrt in podjetništvo ter slovenski izobraževalni sistem,« je na nocojšnji slavnostni podelitvi mojstrskih diplom med drugim poudaril predsednik OZS Branko Meh ter novim mojstricam in mojstrom zaželel obilo poguma, vztrajnosti in uspeha na njihovi poslovni poti.

Novim mojstricam in mojstrom sta čestitala tudi predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Matevž Frangež.

Alojz Kovšca je nove mojstrice in mojstre nagovoril z besedami: »Danes besedi mojstrstvo vračamo staro slavo in veljavo. Biti mojster ni dano vsakemu. Mojstrstvo je življenjska odličnost, ki jo moramo spoštovati in vrednotiti. Ostanite zvesti visokim merilom in bodite ponosni, da ste dosegli tisto, kar mnogim ni dano. Bodite delavni in uspešni ter soustvarjajte skupen razvoj družbe, v kateri živite. Ponosno obesite svoje diplome v obratovalnice in delavnice ter jih vsak dan opravičujte s kakovostjo svojih izdelkov in storitev.«

Državni sekretar pa je mojstricam in mojstrom čestital in jim zaželel, da uspejo doseči ideal mojstrstva – biti najboljši, vsem obrtnikom in podjetnikom pa je zagotovil tvoren dialog pri sprejemanju vladnih odločitev, ki zadevajo slovensko gospodarstvo. »Z dialogom mislimo resno. Nobene odločitve ne bomo sprejeli brez vas. To je še posebej pomembno v časih, ki prinašajo številne izzive, pa tudi priložnosti. Če se bomo izzivov lotili prav in v sodelovanju, bomo prispevali k razvoju celotne družbe, razvoju obrti in podjetništva, višji dodani vrednosti in posledično blaginji vseh nas,« je še dejal Frangež.

Mojstrske diplome sta podelila predsednik OZS Branko Meh in generalni direktor OZS Danijel Lamperger. Prejelo jih je 215 mojstric in mojstrov, ki so izpit uspešno opravili v letih 2020, 2021 in 2022. Med novimi mojstri je daleč največ mojstrov strojnih instalacij, kar 80, sledijo jim mojstri avtomehaniki in elektroinštalaterski mojstri z nekaj več kot 20 predstavniki, tesarski mojstri, zidarski mojstri, mojstri kleparji-krovci, frizerske mojstrice, slikopleskarski mojstri in čebelarski mojstri z okrog 10 predstavniki, po nekaj predstavnikov je avtokleparskih mojstrov, mojstrov preoblikovalcev kovin, pekovskih mojstrov, avtoličarskih mojstrov in pečarskih mojstrov, diplome pa so prejeli tudi mojster elektronik, mojster oblikovalec kovin, mojster telekomunikacij, fotografski mojster, kamnoseški mojster, mojster polagalec keramičnih oblog, vrtnarski mojster in  kuharski mojster.

novica Slavnostna podelitev mojstrskih diplom 2017

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je letos podelila mojstrske diplome že sedemnajsti generaciji slovenskih obrtnih mojstric in mojstrov. Pridobitev mojstrskega naziva predstavlja vrh v poklicnem izobraževanju v obrti, zato je uspeh mojstric in mojstrov zaokrožen s podelitvijo mojstrskih diplom na svečani prireditvi. Letošnja prireditev je potekala 14. novembra, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju.

Podelitev mojstrskih diplom

Podelitev diplomObrtno-podjetniška zbornica Slovenije podeljuje mojstrske diplome vse od leta 2000. Z vsako generacijo mojstrov pridobiva naziv mojstra na veljavi. Pa ne samo to, sistem mojstrskih izpitov prispeva veliko tudi k ohranitvi določenih poklicev, ki bi sicer sčasoma izumrli. Tega se bržkone zavedajo tudi visoki gostje, ki svojo pozornost izkažejo s svojo prisotnostjo na prireditvi.

Postati mojstrica oziroma mojster je zelo težka naloga, saj je pridobitev mojstrskega naziva povezana z osvojitvijo različnih znanj. Poleg poznavanja stroke in kvalitetnega opravljanja obrtne dejavnosti, morajo mojstrice in mojstri poznati zakonodajo in pasti različnih birokratskih predpisov, znati morajo organizirati delo v svoji obratovalnici ter na svoje sodelavce in učence uspešno prenašati svoje znanje, spretnosti in veščine. Poleg tega, da mojstrski izpiti dvigujejo strokovnost in kakovost na posameznih poklicnih področjih, sistem mojstrstva daje tudi možnost, da določeni poklici, ki danes »izumirajo« (npr. sodar, čevljar, usnjar, tapetnik ...) in se ne izvajajo več v rednem izobraževalnem programu, dolgoročno ostanejo »živi«.

Obrtni mojster mora biti vzor strokovnosti stanovskim kolegom, predvsem pa kupcem njegovih izdelkov ali storitev. Mojstrski izpit pomeni, da je posameznik pripravljen na samostojno podjetniško pot, z njim pa tudi pridobi srednjo strokovno izobrazbo. Zavedanje o nenehnem izboljševanju, razvoju, rasti je vedno bolj prisotno tudi na področju obrti, kar potrjuje preko 2700 obrtnih mojstrov. Ne glede na družbeno priznanje je mojstrstvo del naše kulture in nacionalne samozavesti. Pridobiti naziv mojster je osebni uspeh posameznika, je izpolnitev pomembnega življenjskega cilja in hkrati kamenček v mozaiku uspešnega procesa nacionalno pomembnega izobraževanja.

Pišite nam