Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Svetovanje in nadzor nad praktičnim usposabljanjem z delom

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije na podlagi 19. člena Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju (Uradni list št. 79/06) organizira in izvaja strokovni nadzor nad izvajanjem praktičnega usposabljanja z delom.

Nadzor je predvsem svetovalne narave in je priložnost, da delodajalci izrazijo svoje mnenje, podajo predloge in želje glede izvajanja praktičnega usposabljanja z delom in s tem direktno vplivajo na izobraževanje, strokovne vsebine in nivo znana svojega bodočega kadra. Z nadzorom  se prav tako preverja stanje dijaka na učnem mestu in doseganje njegovih kompetenc, glede na izobraževalni program.

Nadzor nad praktičnim usposabljanjem z delom je direktno povezan z vmesnim preizkusom, ki ga morajo dijaki s sklenjenimi individualnimi učnimi pogodbami, opraviti praviloma v 2. letniku.

Strokovni nadzornik/svetovalec predvsem svetuje in ugotavlja:

  • ali ima delodajalec izdelan učni načrt napodlagi izobraževalnega programa, po katerem mora potekati praktično usposabljanje z delom,

  • ali je z dijakom mogoče izvesti vse naloge, ki so predvidene po izobraževalnem programu,

  • ali je delodajalec zadovoljen z delom dijaka, prihajanjem na praktično usposabljanje z delom, kakšen odnos imata dijakin delodajalec in kakšen odnos ima dijak z zaposlenimi, itd.,

  • ali ima delodajalec urejeno vso dokumentacijo vzvezi s praktičnim usposabljanjem z delom (obvezna nagrada dijaku, plačilo pavšalnega prispevka za primer nezgode pri delu in poklicno bolezen, varnostni predpisi),

  • ali ima dijak na učnem mestu dnevnik, kako ga vodi in kako je urejen,

  • ali delodajalec oziroma mentor redno pregleduje dijakov dnevnik,

  • mnenje dijaka o praktičnem usposabljanju z delom, o izbiri poklica in počutju v obratovalnici, itd. 

Ob obisku strokovni nadzornik izpolni zapisnik. Po en izvod zapisnika (kopijo) prejmeta delodajalec in dijak.

V izogib neprijetnostim, ki lahko izhajajo iz neupoštevanja pogodbenih določil, delodajalcem in dijakom svetujemo, da vse morebitne težave rešujejo sproti in da se v primeru nejasnosti obrnejo na strokovno službo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

 

Kontakt:

Mitja Korunovski
Telefon: +386 1 583 05 00, e-naslov: mitja.korunovski@ozs.si