Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
KOVINARJI IN PLASTIČARJI

32. Strokovno srečanje kovinarjev in Strokovno srečanje plastičarjev 2024

03. 05. 2024
Avtor: Anton Šijanec
KOVINARJI IN PLASTIČARJI

Strokovni sekciji kovinarjev in plastičarjev sta tudi letos združili moči in pripravili skupno strokovno srečanje. Izobraževanje, povezovanje in druženje med stanovskimi kolegi postavljata na prvo mesto svojih aktivnosti ter s tem sledita eni najpomembnejših vlog naše stanovske organizacije. Letos so se s srečanjem vrnili v Terme Zreče, kjer so se  aprila zbrali številni kolegice in kolegi kovinarji in plastičarji ter njihovi partnerji in pokrovitelji dogodka.

 

Uvodni plenarni del srečanja

Zbrane udeležence sta uvodoma pozdravila Stanislav Malerič, predsednik Sekcije kovinarjev pri OZS, in Milan Škapin, predsednik Sekcije plastičarjev pri OZS. Udeležencem sta se zahvalila za številno udeležbo in izrazila zadovoljstvo, da sta njuni sekciji dobro povezani ter gojita res dolgo tradicijo skupnega strokovnega izobraževanja in medsebojnega povezovanja, ob tem pa jim zaželela obilo novih spoznanj in plodnih poslovnih stikov.

kip24 04

Častni gost in slavnostni govornik strokovnega srečanja je bil Blaž Cvar, predsednik OZS, ki je zbrane prisrčno pozdravil in izrazil zadovoljstvo, da je lahko priča res dobro pripravljenemu strokovnemu dogodku. V nadaljevanju je predstavil najbolj aktualna prizadevanja krovne stanovske organizacije v podporo obrtnikom in podjetnikom, se vsem zahvalil za podporo in plodno sodelovanje pri aktivnostih strokovnih sekcij in prizadevanjih zbornice za oblikovanje čim boljšega poslovnega okolja, ter jih ob tem tudi pozval, da njeno široko podporo pri svojem delu tudi čim bolje izkoristijo.

kip24 4a

Udeležence je nagovoril tudi Joško Rozina, predsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, ki je izpostavil velik pomen sodelovanja obrtnikov in podjetnikov z znanstveniki in raziskovalci ter opozoril na možnosti povezovanja industrije s centri znanj, ki se lahko odprejo ob podpori in povezovanju našega odbora.

Zbranim je za konec spregovoril še Danijel Lamperger, generalni direktor OZS, in zbranim predstavil celovit poslovni servis, ki jim ga na vsakem koraku lahko zagotovijo svetovalci in strokovni sodelavci krovne stanovske organizacije.

 

Partnerji srečanja

Udeležence srečanja so s svojimi stojnicami v preddverju sprejeli tudi partnerji srečanja, sodelovali so zlati pokrovitelji srečanja ABC maziva d.o.o. - Castrol, NetBid, dražbe rabljenih strojev in stečajev ter IB-CADDY informacijske tehnologije d.o.o., pokrovitelji srečanja SIC Gorizia s.r.l., Primakem d.o.o., Kostroj strojegradnja d.o.o. in GKN Driveline Slovenija, razstavljavci Makom trgovina d.o.o. in Solid World d.o.o. ter medijski pokrovitelj Revija IRT 3000.

kip24 05

pok kip24

 

Skupne poslovno podjetniške teme

Strokovno srečanje se je nadaljevalo s predavanjem Jasmine Malnar Molek, davčne svetovalke SC OZS, na temo Novosti na področju davčne zakonodaje, v nadaljevanju pa je Tomaž Podkoritnik, IB-CADDY d.o.o., zbranim predstavil Vpliv ERP sistema na učinkovitost proizvodnje v kovinarski in plastični industriji. Po odmoru za prijetno medsebojno druženje je sledilo še zaključno predavanje plenarnega dela strokovnega srečanja, kjer je Aleš Weiksler, NetBid Industrie-Auktionen AG, spregovoril o skritih priložnostih in prihrankih v kovinarski in plastičarski industriji z optimizacijo stroškov in povečanjem likvidnosti v podjetju.

kip24 07

Po kosilu so se udeleženci odpravili na obisk in ogled podjetja GKN Driveline Slovenija, člana GKN Automotive, mednarodnega podjetja avtomobilske industrije. V visoko organiziranem tehnološko naprednem industrijskem obratu dnevno izdelajo okrog 10.000 pogonskih gredi, kar je po ogledu pustilo močan vtis. Naporen dan so udeleženci popoldan sklenili še s sproščujočim ogledom Hiše vina Andrejc, večer pa zaključili na družabnem srečanju z večerjo in plesom ob prijetni glasbi.

 

Strokovni program po sekcijah

Kovinarji so drugi dan začeli s predavanjem Valentina Goloba, ABC Maziva d.o.o., Trendi na področju maziv in hladilnih sredstev, sledila sta mu Emilija Bratož, Gomont svetovanje, s temo Novosti uredbe o varnosti strojev in delno dokončanih strojev ter zakona o varstvu potrošnikov in prof. dr. Miha Čekada, Institut "Jožef Stefan", s predavanjem Priprava orodij za nanos trdih zaščitnih prevlek, sklop predavanj pa sta po opoldanskem odmoru zaključila prof. dr. Franci Pušavec in asist. Matjaž Kern, LABOD, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, s predavanjem Frezanje težko obdelovalnih zlitin s keramičnimi orodji.

Plastičarji so vzporedno poslušali predavanje Janeza Navodnika, Navodnik d.o.o., na temo Nove priložnosti plastike v prihajajoči recesiji, ki mu je sledil mag. Silvester Bolka, predstojnik Centra za sodelovanje, VŠTP Slovenj Gradec, s temo Uporaba recikliranih steklenih in ogljikovih vlaken ter možnosti za EU, po odmoru pa je sklop strokovnih predavanj za plastičarje zaključil mag. Boštjan Šmuc, ABC Brizganja d.o.o., ki je zbranim predstavil še temo Kalkulacije plastičnih izdelkov.

 

Nepogrešljiv program za spremljevalke

V obrtnih podjetjih so gospe žene nepogrešljive, žal pa je vedno tako, da je za lepe stvari zmanjka časa. Organizatorji srečanj zato vztrajajo, da nanje vedno povabijo tudi svoje žene. Letos so spremljevalke obiskale znamenito Pot med krošnjami, kjer so med aktivnim druženjem spoznale tudi skrivnosti mešanja in priprave koktejlov.

kip24 10

Po odmoru za kosilo so se vsi ponovno zbrali skupaj ter prisluhnili še zaključnemu gostu in predavatelju mag. Juretu Tomcu, Cresco innovation d.o.o., ki je predstavil vse o tem, kako pridobiti 100% financiranje EU za razvojne projekte in internacinalizacijo v gospodarstvu ter proizvodnji.

 

Prihodnje leto čim več novosti

Sekciji tudi letos načrtujeta več skupnih predstavitev na strokovnih sejmih, po potrebi tudi strokovnih predavanj in zaključek leta z jesensko večdnevno strokovno ekskurzijo v tujino na ogled tehnološko naprednega podjetja.

Udeleženci so se razšli zadovoljni in polni novih spoznanj, lepih vtisov, svežih poznanstev in smelih načrtov, predvsem pa s trdno odločenostjo, da se prihodnje leto srečajo ponovno in morda medse sprejmejo še kolege iz kakšne druge sorodne sekcije.