Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
ELEKTRO DEJAVNOSTI

S tisoči dotikov vsak dan v prostore vnašajo življenje

06. 05. 2024
Avtor: Anton Šijanec
ELEKTRO DEJAVNOSTI

Sekcija elektro dejavnosti pri OZS je aprila pripravila strokovno ekskurzijo v uspešno podjetje svojih stanovskih kolegov Elektromaterial Lendava d.o.o.. Dogodka so se udeležili tudi člani sekcije elektronikov in mehatronikov ter odbora za znanost in tehnologijo, vsi skupaj pa so doživeli čudovit vpogled v podjetje, ki je uspešno preživelo tranzicijo in na spoštovanju do tradicije nadaljuje visokotehnološko pot v prihodnost.

elektro skupna 2024

Dogodek, ki je bil plod aktivnosti sekcije elektro dejavnosti in njenih prizadevanj za povezovanje v stroki, je potekal v začetku aprila na lokaciji podjetja v Lendavi. Udeležence sta uvodoma sprejela Branko Fijok, direktor podjetja Elektromaterial Lendava, in Radovan Žerjav, direktor razvoja trgov, zbrane člane pa so pozdravili tudi Vladimir Janžekovič, predsednik Sekcije elektro dejavnosti, Branko Veselič, predsednik Sekcije elektronikov in mehatronikov, Marjan Koren, predsednik OOZ Lendava in Joško Rozina, predsednik Odbora za znanost in tehnologijo.

Fotografije z ekskurzije >>>

elektro eksk vtic 2024

elektro eksk logo eml 2024

 

60 let uspešnega razvoja

Gostitelja sta uvodoma predstavila zgodovino podjetja, ki s proizvodnjo električnih stikal in vtičnic sega v leto 1963. Podjetje, ki praznuje 60 let svojega uspešnega razvoja, je uspešno preživelo burne tranzicijske čase, tudi izguba nekdanjih trgov jih ni pretirano prizadela, saj so ob razvoju ves čas stavili še na klasično proizvodnjo vsem znanih stikal in vtičnic iz bakelita. Z njimi so v visokem deležu ohranili balkanske trge, predvsem pa zelo uspešno osvojili nemškega, kjer je danes njihovo glavno področje izvoza. Njihove vtičnice, stikala, svetila in ostali elektromaterial tako krasijo mnoge poslovne objekte in domove, s tisoče dotikov vsak dan pa v prostore vnašajo življenje.

Stavijo največ na izvoz

Ob pojavu trendov modularnih stikal in vtičnic iz novih materialov so bili finančno podhranjeni in so razvoj za slabo desetletje zamudili, saj so raje stavili na stabilno preživetje podjetja, razvoj pa nadoknadili kasneje. To jih je sicer stalo izgube velikega deleža domačega trga, vseeno pa so s klasično ponudbo in razvojem še bolj dodelane ponudbe novih izdelkov uspešno nadaljevali z rastjo izvoza. Danes se podjetje stabilno razvija in raste tako po obsegu dela, kot širini ponudbe in kvalitete proizvodov.

Splet tradicije in novosti

Zbranim kolegom iz stroke, ki so večinoma tudi njihovi kupci, sta gostitelja v nadaljevanju predstavila ponudbo proizvodov podjetja, ki je splet tradicije in novosti. Spoznali so paleto izdelkov njihovih stikal in vtičnic iz termoplastov in duroplastov, njihov koncept prodaje in distribucije, dotaknili pa so se tudi številnih prednosti in slabosti uporabe in montaže posameznih linij izdelkov ob specifičnih namenih uporabe, kar je bilo za družbo samih strokovnjakov iz prakse neprecenljivo.

Vse izdelajo sami

V poslovnem sistemu Elektromaterial Lendava tako danes razvijajo, proizvajajo in tržijo elektroinštalacijski material pod različnimi lastnimi blagovnimi skupinami, te so Elektromaterial s široko paleto inštalacijskih stikal in vtičnic, Luxem svetilke in Smartexx, kjer najdemo elektroinštalacijski pribor. Prodajo na evropskih trgih jim omogoča visoka kakovost izdelkov, široka paleta izdelkov, fleksibilnost in lastna proizvodnja v popolnoma vseh fazah izdelave izdelkov. Poleg skladnosti proizvodov z zahtevami mednarodnih standardov, veliko pozornosti namenjajo tudi ekologiji ter konceptu trajnostne rabe materialnih in energijskih virov.

Stikala in vtičnice

Stikala in vtičnice so njihovi ključni izdelki, od klasičnih do modernih oblik ter številnih barvnih kombinacij, takih za vgradnjo v klasične okrogle in v pravokotne modularne doze ter za nadometno ali podometno montažo.

Ob 60-letnici podjetja so predstavili tudi popolnoma nova elektronska stikala Modys - le na dotik. Enostavna uporaba, preprosta in modularna montaža ter skoraj neslišnost ob preklapljanju je skupaj z vrhunskim oblikovanjem botrovalo tudi nagradi Big See Product Design Award Winner, ki so jo prejeli konec lanskega leta.

Širok in pester pa ja tudi nabor kakovostnih elektroinštalacijskih pripomočkov, ki ga proizvajajo pod imenom Smartexx in obsega vezice, vijačne in brezvijačne sponke, izolirne trakove, termoskrčljive cevi in drugo.

Ogled proizvodnje

Udeleženci so nato obiskali še proizvodne prostore podjetja in se seznanili z vsemi tehnološkimi postopki, ki obsegajo celovito proizvodnjo stikal in vtičnic. Ogledali so si orodjarno, proizvodnjo plastičnih delov s termoplasti in duroplasti, štancanje kovinskih delov, avtomatizirano in ročno montažo sestavnih delov ter pakiranje in moderno skladišče, ob tem pa z vodstvom podjetja in sodelavci iz razvoja spregovorili tudi o posameznih podrobnostih.

Nepozabno srečanje

Udeleženci strokovne ekskurzije so dan nadaljevali s prijetnim medsebojnim strokovnim druženjem in povezovanjem ter oblikovanjem vrste novih sodelovanj, ob tem pa s popularnega lendavskega razglednega stolpa Vinarium doživeli še vrsto čudovitih razgledov v smeri kar štirih sosednjih dežel ter obisk sklenili ob druženju v pravljični Hiši vin Cuk, kjer so se gostitelji in gosti svoji stanovski organizaciji zahvalili za organizacijo res plodnega strokovnega srečanja.

Fotografije z ekskurzije >>>