Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcija elektronikov in mehatronikov - prva stran

sekcija-elektronikov-in-mehatronikov
BALKONSKE ELEKTRARNE

Pojasnila glede zakonodaje in nakupa balkonskih sončnih elektrarn

19. 06. 2023
Avtor: Anton Šijanec
BALKONSKE ELEKTRARNE

Prva tako imenovana balkonska sončna elektrarna je bila v Sloveniji priklopljena na omrežje pred več kot šestimi leti. Tehnična smernica TSG-N-002: 2021, ki jo je 1. septembra 2021 izdal takratni minister za okolje in prostor, dovoljuje njihovo uporabo in predpisuje način priključitve.

Pravilnik v javni obravnavi

Ministrstvo je 7. novembra 2022 v javno obravnavo predložilo Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, ki je priključena na distribucijsko omrežje električne energije, v katerem je predlagalo ureditev določenih vprašanj v povezavi s temi elektrarnami z namenom, da se zaščiti ljudi, ki se za to odločajo, in uredi pravne in tehnične nejasnosti za deležnike, ki se s tem srečujejo v okviru svojih pristojnosti. Predlog pravilnika na šestih straneh pojasnjuje strokovno-tehnične razloge za tak ukrep. Naj povzamemo ključne.

Ključni strokovno-tehnični razlogi

Izjemen porast interesa državljanov za samooskrbo v luči naraščajočih cen je pokazal potrebo po ureditvi manjkajočih ali pomanjkljivih ali nasprotujočih si določb v nekaterih podzakonskih aktih, ki to področje urejajo.

Vtične proizvodne naprave, ki omogočajo samooskrbo, so pred sprejetjem pravilnika urejali trije podzakonski predpisi na način, ki medsebojno ni bil usklajen. Ministrstvo je s pravilnikom želelo urediti področje tako, da bi bilo le-to skladno s tehničnimi predpisi in standardizacijo ter tudi z vidika sorazmernosti z vidika administrativnih ovir za končnega odjemalca, ki se želi samooskrbovati z vtično proizvodno napravo (v primerjavi s proizvodno napravo, ki se priklaplja na omrežje skozi neto-merjenje omrežnine).

Ministrstvo je pri tem sledilo tudi zgledu pravne ureditve za te naprave v Nemčiji.

Praktična dostopnost

Vtične proizvodne naprave je mogoče danes kupiti v številnih specializiranih trgovinah in spletnih trgovinah, tujih in slovenskih, za priklop na notranje inštalacije ni potrebna storitev kakršnegakoli podjetja ali pooblaščenih strokovnjakov.

Uporabna alternativa

Vtične proizvodne naprave lahko v času energetske draginje predstavljajo pomembno alternativo investiciji v sončno proizvodno napravo na strehah, posebej za ljudi, ki živijo v večstanovanjskih stavbah in se srečujejo z omejitvami pri naložbah na streho.

 

Vir: MOPE