Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcija elektronikov in mehatronikov - prva stran

sekcija-elektronikov-in-mehatronikov
ELEKTRONIKI

Prihodnost sektorja elektronskih komunikacij in njegove infrastrukture

20. 04. 2023
Avtor: Anton Šijanec
 ELEKTRONIKI

Ministrstvo za digitalno preobrazbo obvešča strokovno in zainteresirano javnost, da je Evropska komisija objavila raziskovalno posvetovanje z naslovom Prihodnost sektorja elektronskih komunikacij in njegove infrastrukture, s čimer želi zbrati mnenja o razvoju sektorja povezljivosti. Posvetovanje se je začelo 23. februarja 2023 in bo potekalo do 19. maja 2023.

 

Evropska komisija bo na podlagi rezultatov posvetovanja preučila najprimernejše ukrepe za prihodnost sektorja elektronskih komunikacij in njegove infrastrukture. Vsa zainteresirana podjetja, organizacije ali posamezniki so vabljeni, da izpolnijo vprašalnik.

Podrobnosti in vprašalnik

Vse podrobnosti in vprašalnik so dostopni na spletni strani Evropske komisije Prihodnost sektorja elektronskih komunikacij in njegove infrastrukture | Shaping Europe’s digital future (europa.eu) >>>

Digitalni trgi in zlasti trgi povezljivosti se soočajo s transformativnim tehnološkim in tržnim razvojem. Med njimi so tudi shranjevanje podatkov v oblaku, prehod na računalništvo na robu, umetna inteligenca in virtualna resničnost. Poleg tega tak razvoj ni izoliran od zahtevnih geopolitičnih in širših gospodarskih razmer.

Zato je zdaj pravi trenutek, da se sektor elektronskih komunikacij preuči in da se zbere stališča deležnikov o tem, kje se sektor nahaja ter kje bo in bi moral biti v prihodnosti.

Predhodno raziskovalno posvetovanje je del odprtega dialoga z vsemi deležniki o morebitni potrebi, da bi vsi akterji, ki imajo koristi od digitalne preobrazbe, pravično prispevali k potrebnim naložbam.

Cilj je zbrati mnenja o spreminjajočem se tehnološkem in tržnem okolju ter o tem, kako lahko to okolje vpliva na sektor elektronskih komunikacij. Posvetovanje se nanaša tudi na vrste infrastrukture in obseg naložb, ki jih Evropska unija potrebuje za vodilno vlogo pri digitalni preobrazbi v prihodnjih letih.

Vprašalnik Evropske komisije je strukturiran v naslednje sklope:

  • Tehnološki in tržni razvoj: vplivi na prihodnja omrežja in na poslovne modele za elektronske komunikacije
  • Pravičnost za potrošnike
  • Ovire na enotnem trgu
  • Pošten prispevek vseh digitalnih deležnikov

 

Vir: MDP