Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Frizerji in kozmetiki so med prvimi zaprli svoja vrata

02. 04. 2020
Avtor: Vlasta Markoja

 

Frizerji in kozmetičarke v boju z najemninami, bančnimi posojili, pomanjkanju sredstev za nakazila nadomestil zaposlenim na čakanju na domu in neprimernih zahtev strank.

Frizerji in kozmetičarke so med prvimi zaprli vrata svojih salonov, najprej seveda na Primorskem, kjer so čez noč ostali brez Italijanskih strank. Kmalu je promet upadal tudi v salonih po Sloveniji, tako je bilo že pred sprejetjem Odloka o prepovedi opravljanja dejavnosti. Kot mnogi drugi so čez noč ostali brez prihodka. Pravijo, da tako hudo ni bilo še nikoli, pa ima marsikdo salon že več kot 50 let.

Kar nekaj podjetij ima veliko zaposlenih, ki so sedaj večinoma na čakanju na delu doma. Ob tem se vsi sprašujejo kako bodo lahko zagotovili sredstva za nakazila nadomestil zaposlenim, če nimajo prihodkov. Kljub temu, da bi ta nadomestila kasneje povrnila država je osnovni problem pomanjkanje finančnih sredstev.  Marsikdo ima sredstev za kak mesec, nekateri, ki pa so prenavljali salone, pa žal tudi nič. Frizerke in kozmetičarke se soočajo s tem kako plačati fiksne stroške, ki ostajajo, kot so stroški najemnin, vode, elektrike in podobno če so brez prihodkov. Marsikateri najemodajalec se je že dogovoril z lastnikom salona, da plačilo najemnine ni potrebno ampak je le teh malo. OZS zato vztraja, da je z nekim ukrepom potrebno rešiti sofinanciranje plačila najemnin za obdobje, ko je država prepovedala opravljati dejavnost. Če nimaš prihodka tudi fiksnih stroškov ne moreš plačati vztrajata sekciji.

Zagotovo gredo ukrepi za pomoč v pravo smer, za kar se lahko zahvalimo vodstvu OZS, ki je vztrajalo na spremembah, da se med Ukrepe pomoči vključi tudi pomoč samozaposlenim, ter celotno sofinanciranje nadomestil zaposlenih s strani države (ne le delno). Zopet se je pokazalo, kako je pomembno da smo povezani in  združeni v zbornici. Skupaj smo močnejši!

V času zaprtih salonov nekateri že razmišljajo in snujejo ideje za naprej, ko bo konec epidemije. Drugi pa so začeli pomagati svojim strankam tako, da v tem času ponudijo izdelek po pošti hkrati z video vsebinami, kjer jih vodijo skozi postopke. Žal storitve striženja, masaž ..strankam ne morejo poslati po pošti.
V času koronavirusa in stroge karantene je nemalo strank zahtevalo, da kljub prepovedi uredijo nohte, trepalnice ali pobarvajo lase. To je nesprejemljivo in neodgovorno.

Na žalost pa jih tudi v teh težkih časih še veliko dela po domovih, nelegalno. V času epidemije in stroge karantene posebej opozarjamo vse, ki opravljajo storitve na domovih, da s tem ne samo nelegalno opravljajo dejavnost, ampak predvsem ogrožajo svoje zdravje in zdravje drugih. Zato Sekcija frizerjev in sekcija kozmetikov apelirata na vse, da naj ne uporabljajo frizerskih in kozmetičnih storitev na črno in po domovih. Opravljanje kozmetičnih in frizerskih storitev je Vlada RS prepovedala z Odlokom, prav tako gre pri tem za nelegalno opravljanje dejavnosti, kjer zagrožene kazni tudi za soudeleženca in ne le za izvajalca.

Kako se bodo po krizi postavili na noge frizerji in kozmetičarke je težko napovedati. Dejstvo je, da bo za te storitvene dejavnosti tudi po odprtju težki časi, saj bodo tudi ljudje imeli manj denarja. Veliko jih je v tem času namreč ostalo brez dela.

 

Pomembno!

Poskrbite za svoje zdravje ne uporabljajte frizerskih in kozmetičnih storitev na črno in po domovih ker s tem neposredno ogrožate svoje zdravje! Bodite ogovorni, zdravje je na prvem mestu! Vlada je z Odlokom prepovedala opravljati frizerske in kozmetične storitve!