Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Frizerji, kozmetiki in maserji začeli z delom – pogoje in zahteve NIJZ je potrebno spremeniti

04. 05. 2020
Avtor: Vlasta Markoja

V Sekciji kozmetikov in Sekciji frizerjev pri OZS sprejemamo številne pripombe na sprejeta Higienska priporočila za izvajanje kozmetičnih storitev in Higienska priporočila za opravljanje frizerskih storitev med epidemijo COVID-19.

Ob tem smo danes ponovno pozvali pristojne, da imajo pri postavljanju zahtev za odprtje salonov v mislih predvsem to, da se že ves čas stroge karantene te storitve opravljajo po domovih in se bodo ob zelo strogih pogojih ob odprtju salonov po domovih tudi nadaljevale. Ni pošteno, da morajo sedaj tisti, ki bodo odpirali uradno, izdajali račune, delali v neživljenjskih pogojih z masko in vizirjem (zaščitnimi očali) medtem, ko se bo delo po zasebnih domovih  nadaljevalo brez zaščite, razkuževanja in podobno.

1. Za zaposlene pri frizerjih in kozmetikih naj bo obvezna le maska, črta se vizir in zaščitna očala

Sekcija kozmetikov in Sekcija frizerjev ponovno predlagata, da naj bosta vizir in zaščitna očala le kot priporočilo, tako kot v drugih državah, ki začenjajo z opravljanjem teh dejavnosti.

Frizerji opozarjajo, da je delo z vizirjem in masko ali zaščitnimi očali in kirurško masko nemogoče izvajati, saj se očala in vizir rosijo. Prav tako je pod vizirjem in zaščitnimi očali zelo vroče, pri tem, da na primer vonj od barvanja las neposredno pod masko in očala, kar škoduje očem.

Veliko frizerjev in kozmetikov ima dodatno tudi očala z dioptrijo, pri katerih se težave samo še stopnjujejo. Tako menimo, da je, pri očalih z dioptrijo, dovolj če ima frizer/kozmetik še masko. Frizerji in kozmetiki delajo v salonih po več kot 8 ur in se žal kljub odmorom, pod takimi nemogočimi pogoji ne da delati. Delo je namreč natančno (frizerji imajo škarje, kozmetiki delajo pedikure, …), zato je pri delu zelo pomembna vidljivost.

Sekcija frizerjev in Sekcija kozmetikov predlagata, da sta vizir in zaščitna očala lahko le priporočilo in naj se sami potem odločijo za morebitno dodatno zaščito.

Večina držav članic EU (Hrvaška, Nemčija, Avstrija, Danska) za frizerje nima obveznega vizirja niti zaščitnih očal. Prav tako je v Švici, kjer so kozmetiki začeli z delom že 27.4. in tudi vizirji niso obvezni. Na primer v Avstriji so vizirji obvezni le za oblikovanje obrvi in prirezovanje brade (le to se v priporočilih NIJZ odsvetuje), frizerji pa lahko v Avstriji brez vizirja strižejo, barvajo in opravljajo ostale frizerske storitve.

 

2. Pleksi steklo pri pedikuri in manikiri naj bo priporočilo in ne kot obveza

Neizvedljivo je zagotavljanje ukrepa, da se lahko storitev manikire in pedikure izvaja skozi odprtino v pleksi steklu ob tem, da bi morala imeti kozmetičarka hkrati vizir in masko.

Dejstvo je, da je delo pri manikiri in pedikuri zelo natančno in ga skozi toliko plastičnih zaslonov ni možno izvajati. Veliko kozmetičark nosi tudi očala z dioptrijo in ni možno čez nositi še vizirja in delati skozi odprtino pleksi pregrade. Veliko pedikerk uporablja pri svojem delu zaščitna očala zaradi svoje varnosti (so imele že pred epidemijo COVID-19), zato ne vidimo smisla, za dodaten vizir in pregrado. V Švici imajo na primer izbiro.

 

3. Vizir naj se črta tudi iz higienskih priporočil za masaže

Tudi pri izvajanju masaž je vizir moteč zaradi že zgoraj navedenih razlogov. Tudi v drugih državah pri teh dejavnostih, kot na primer v Hrvaški, ni obvezen.

 

4. Problem nakupa ustrezne zaščitne opreme

Že pred sprejetjem ukrepov smo vam sporočili, da pozno sprejetje priporočil v praksi pomeni, da si vsi saloni ne morejo pravočasno zagotoviti ustrezne zaščitne tudi zaradi praznikov in zato, ker na trgu ni zadostne ponudbe. Dodatno so se priporočila spreminjala med prazniki in dopolnjevala. Tako so vsi člani sekcije kozmetikov prejeli priporočila, v katerih je bila pleksi pregrada črtana za manikiro.

 

5. Spreminjanje priporočil in težka sledljivost sprememb

Ob tem poudarjamo, da smo vse člane zbornice, ki opravljajo frizersko ali kozmetično dejavnost, o pripravi smernic obvestili po e-pošti. Žal pa je bilo več sprememb in dopolnitev celo v času praznikov, in ni mogoče slediti spremembam, zato predlagamo, da v kolikor dopolnite in objavite novo verzijo priporočil, da v smernicah označite dopolnjeno.

Kar nekaj ukrepov je težko ali pa nemogoče izpolnjevati, zato so člani izpostavljeni morebitnim kršitvam in s tem povezanimi sankcijami.

Dodatna obrazložitev:

V kozmetičnih in frizerskih salonih so morali že do sedaj zagotavljati dobro higiensko prakso, že zaradi obstoječe zakonodaje. V obeh dejavnostih so vrsto ukrepov že izvajali pred epidemijo COVID-19, da so zaščitili zaposlene in stranke, o pravilnih postopkih čiščenja, razkuževanja, steriliziranja se učijo že vrsto let.

 

Potrebno je namreč redno čiščenje in razkuževanje orodja za večkratno uporabo, uporaba čistih brisač, pregrinjal, ipd. ter redno čiščenje in razkuževanje delovnih površin. Hkrati imajo saloni urejeno zračenje tako naravno, kot umetno.

Zato predlagamo, da NIJZ nujno popravi ukrep glede obvezne uporabe vizirja in zaščitnih očal pri frizerjih, kozmetikih in masažah ter naj bo to le priporočilo. Dodatno naj bo pleksi steklo pri manikiri in pedikuri le kot priporočilo ali naj se črta.