Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Na Ulici obrti letos več kot 2000 osnovnošolcev iz 40 šol

15. 09. 2022
Avtor: Mira Črešnar

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je tudi na letošnjem MOS v Celju postavila Ulico obrti, kjer si lahko obiskovalci v živo ogledajo kar enajst obrtnih poklicev - mizar, elektrikar, kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar-krovec, voznik in rokodelec. Zanimanje med mladimi je ogromno, letos si bo tako Ulico obrti ogledalo več kot 2000 osnovnošolcev iz 40 osnovnih šol.

 

ulica obrti splet 01

OZS tudi na letošnjem sejmu posebno pozornost namenja promociji obrtnih poklicev. Na Ulici obrti v dvorani L1 so tako predstavljeni deficitarni obrtni poklici. Sekcija domače in umetnosti obrti pri OZS pa na sejmu predstavlja posamezne rokodelske dejavnosti, kot so slamnikarstvo, lončarstvo, klekljanje idrijske čipke, izdelava godal, kostumov itd. Številni rokodelski poklici so izumirajoči, v Sloveniji imamo tako le še tri slamnikarje. Osrednja točka ulice obrti je »Vajeniška pisarna«, kjer lahko obiskovalci, predvsem mladi, prejmejo vse informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja. Mladim pa se zdi še posebej zanimivo to, da se lahko tudi sami aktivno vključijo v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusijo v posameznem poklicu.

ulica obrti splet 02

Prvič doslej na MOS poteka tudi Državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022, kjer se bodo v teh dneh tekmovalci pomerili v 11 poklicih - frizerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, cvetličarstvu, aranžerstvu, kamnoseštvu, mehatroniki, IKT, pohištvenem in stavbnem mizarstvu. Tekmovanje organizira Center za poklicno izobraževanje ob podpori sekcij pri OZS.