Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obrtniki: Zaradi priporočil NIJZ naši zaposleni ne morejo na delovna mesta

27. 05. 2020
Avtor: Mira Črešnar

Frizerji, kozmetiki in gostinci, združeni v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, opozarjajo, da so ukrepi NIJZ neživljenjski in da je ob doslednem upoštevanju teh priporočil nemogoče ponovno zaposliti vse delavce. Ukrep čakanja na delo se za številne panoge z junijem ukinja, zato v OZS pričakujemo, da bo NIJZ priporočila ustrezno spremenil, da bodo lahko na delo prišli vsi delavci. 

V sekciji kozmetikov in sekciji frizerjev pri OZS opozarjajo, da so priporočila NIJZ neživljenjska, obenem pa se sprašujejo, ali so tako stroga priporočila res še potrebna, če je epidemija preklicana.  Zaposleni v frizerskih in kozmetičnih salonih se pod takšnimi pogoji, kot jih določa NIJZ, ne morejo vrniti na svoja delovna mesta. Saloni svojih kapacitet ne morejo zapolniti v celoti, saj je določen dvometrski razmik med delovnimi pari. Prav tako v salonu ne sme biti čakajočih strank, kar je še dodatna omejitev.

Zaradi nošenja mask težave z dihali

Zaradi vsesplošne uporabe mask v zaprtih prostorih pa frizerje in kozmetike trenutno najbolj skrbi zdravje zaposlenih, saj obvezno 8-urno nošenje mask nekaterim že povzroča zdravstvene težave, predvsem dihalnih poti.  Zato frizerji in kozmetiki zahtevajo, da se ukrepi v priporočilih NIJZ odpravijo do te mere, da bo možno normalno izvajanje storitev. Sekciji kozmetikov in frizerjev predlagata, da se vizir, zaščitna očala in maske pri delu odpravijo. Frizerji opozarjajo, da je delo z vizirjem in masko ali zaščitnimi očali in kirurško masko težko izvedljivo, saj se očala in vizir rosijo. Veliko frizerjev in kozmetikov ima tudi očala z dioptrijo, pri njih so težave še večje. Delo frizerjev in kozmetikov zahteva natančnost, zato je zelo pomembna dobra vidljivost. Večina držav članic EU (Hrvaška, Nemčija, Avstrija, Danska) v času epidemije za frizerje nima obveznega niti vizirja niti zaščitnih očal. Podobno je v Švici, kjer vizirji niso obvezni. Na primer v Avstriji so vizirji obvezni le pri oblikovanju obrvi in prirezovanju brade (slednje se v Sloveniji po priporočilih NIJZ odsvetuje). Pleksi steklo pri manikiri in pedikuri, ki je obvezno, naj se črta ali naj bo le kot priporočilo, predlagata sekciji. Tudi pri izvajanju masaž je vizir moteč zaradi že zgoraj navedenih razlogov.

»Ni pošteno, da moramo sedaj tisti, ki smo svojo dejavnost uradno odprli, delati v neživljenjskih pogojih z masko in vizirjem, medtem ko se bo delo po zasebnih domovih nadaljevalo brez zaščite. Frizerji in kozmetiki pa smo morali že pred epidemijo zagotavljati stroge higienske standarde zaradi obstoječe zakonodaje,« še opozarjata sekciji.

Z ukrepi NIJZ nezadovoljni tudi gostinci

Gostinci opozarjajo, da je kar nekaj priporočil NIJZ neživljenjskih, zato jih je težko ali nemogoče izpolnjevati, s tem pa so izpostavljeni morebitnim kršitvam in s tem povezanimi sankcijami. Najbolj neizvedljivo je zagotavljanje ukrepa, da je treba med gosti zagotavljati razdaljo 1,5 m. V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS predlagajo, da NIJZ popravi ukrep varnostne razdalje na zgolj meter med mizami, čiščenje sanitarij pa naj bo po potrebi in glede na število gostov. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS obenem poudarja, da v Avstriji ne predpisujejo ukrepov pakiranja pribora, čiščenja sanitarij vsako uro in drugih ukrepov, ki jih gostinci ne morejo zagotavljati, saj so odvisni od volje in discipline gostov. Da so ukrepi neživljenjski, pa menijo tudi gostje, ki prihajajo v restavracije z masko. Ob mizi jo lahko snamejo, do toaletnih prostorov pa morajo ponovno z masko. Tudi zato se marsikdo še ne odloči za obisk restavracije, kar je za gostinstvo slabo. Sicer pa tudi gostinci, tako kot frizerji in kozmetiki, opozarjajo, da je delo z masko za zaposlene izjemno težko, še posebej tistih, ki delajo v kuhinjah.

Predsednik OZS Branko Meh bo vodstvu NIJZ, predvidoma še ta teden, predstavil problematiko obrtnikov in se zavzel za čimprejšnje omilitve ukrepov.

Preberite tudi