Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija frizejev in sekcija kozmeitkov pozivata pristojne, da se končno zmanjša predpisana kvadratura na stranko v salonih

19. 04. 2021
Avtor: Vlasta Markoja

OZS oziroma Sekcija frizerjev in Sekcija kozmetikov so danes ponovno pozvali Vlado, da zmanjšanja kvadraturo na stranko v frizerskih, kozmetičnih in podobnih salonih ter dovoli hkratni obisk članov istega gospodinjstva. Kot že večkrat smo tudi tokrat opozorili na nesmiselnost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi testi. Ponovno smo tudi predlagali, da se končno zagotovi povračilo stroškov za testiranje zaposlenih vsaj za tiste dejavnosti, za katere je z odlokom predpisano obvezno tedensko testiranje.

Dopis za spremembo Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS so poslali predsedniku Vlade ter pristojnim ministrstvom.

 

Sekcija frizerjev in Sekcija kozmetikov pri OZS predlagata, da se čimprej odpravi pogoj 30 m2 na stranko ter dovoli v salonu hkrati izvajanje storitev za člane istega gospodinjstva. Škoda podjetij zaradi omejitvenih pogojev v teh branžah je namreč ogromna, prav tako stiske ogrožajo že obstoj podjetij in družin. Frizerski saloni so bili od začetka epidemije zaprti več kot 3 mesece, kozmetični in podobni saloni pa celo več kot 5 mesecev. V času, ko so bili saloni odprti, pa ves čas delujejo pod zelo strogimi omejitvami, najprej 2 m med strankami, nato 20 m2 in sedaj veljavnih 30 m2 na stranko, kratek čas celo ena stranka na prostor. Vse to pomeni, da

- velika večina zaposlenih še vedno ostaja na čakanju na delo doma, in delodajalci morajo še vedno plačevati tudi nadomestilo plače Bruto II.

- Ker so zaposleni na čakanju na delo doma, se še vedno v velikem obsegu izvaja delo na črno in siva ekonomija po domovih, kjer ni ustrezne zaščite in ukrepov.

- V manjših salonih, kjer je več različnih s.p.-jev ne morejo normalno opravljati dejavnosti, saj je v salonu le ena stranka, drugi s.p. mora zato ostati doma.

Ob tem ponovno poudarjamo, da je higienska praksa v frizerskih, kozmetičnih in drugih salonih higienske nege že ves čas na visokem nivoju, tudi že pred epidemijo.

 

Zato ponovno predlagamo:

 

a) Zmanjšanje kvadrature na stranko v salonih higienske nege (frizerski, kozmetični in podobni saloni)

Predlagamo, da se za storitve higienske nege kvadratura zniža na 10 m2 na stranko oziroma na 2 m med strankami. Omejitev 30 m2 na stranko je neživljenjska in ni primerljiva s sosednjimi državami. Za primerjavo navajamo pogoje v sosednjih državah in sicer v Avstriji velja omejitev 10 m2 na stranko, na Češkem 15 m2, v Franciji 8 m2 in na Hrvaškem je obvezna ustrezna razdalja 1,5 m med strankami, v Italiji pa razdalja 1m med strankami in 1m med posameznimi delovnimi mesti.

 

Omejitev dela 30 m2 na stranko pomeni, da večina zaposlenih v frizerskih in kozmetičnih salonih in drugih dejavnostih za nego telesa še vedno ostaja doma na čakanju na delo. Prav tako imajo težave tisti, ki imajo v manjšem salonu več s.p. in tako še vedno večji del časa ostajajo na domu in ne morejo izvajati storitev.

 

To posledično pomeni še naprej velik obseg opravljanja storitve na domovih oziroma velik obseg dela na črno. Frizerji in kozmetiki imajo posledično velik upad prometa (na primer: če ima salon velik 55 m2 je lahko v salonu le ena stranka). Tudi narava dela je taka, da na primer v času 40 minut, ko stranka čaka z barvo na laseh, bi lahko frizer postrigel še drugo stranko, kar sedaj ni možno zaradi strogih omejitev. To je bilo možno, ko so veljala priporočila NIJZ spomladi 2020 in je veljala omejitev razdalja najmanj 2 m med timom (frizer, stranka).

 

Zmanjšanje kvadrature za določene storitvene dejavnosti bi v veliki meri pripomoglo, da se lahko na delo vrne večina zaposlenih, ki še vedno ostaja doma na čakanju na delo. Zmanjšal bi se tudi obseg sive ekonomije, ki se zaradi strogih omejitev in tudi sedaj obveznega testiranja še vedno v velikem obsegu opravlja po domovih brez ustrezne zaščite.

 

b) V frizerskih in podobnih salonih naj se dovoli hkratni obisk članov istega gospodinjstva

Predlagamo, da se pri opravljanju nekaterih storitev (frizerske, kozmetične, druge dejavnosti za nego telesa ipd.) v Odlok doda izjema, da omejitev 30 m2 ne velja za člane istega gospodinjstva, podobno, kot to velja pri javnem zbiranju. V frizerski dejavnosti je namreč posebna specifika, ko ima stranka lahko na laseh barvo tudi do 40 minut. V tem času po veljavnem odloku ne more na primer postriči niti člana istega gospodinjstva, ker je lahko v prostoru samo ena stranka na 30 m2. Po pojasnilu MGRT je izjema lahko le starš ali skrbnik, z nesamostojnim otrokom, ali spremstvo v primeru ostarelih ali drugih oseb, ki potrebujejo spremstvo.