Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija frizerjev predlaga začetek nudenja frizerskih storitev

14. 04. 2020
Avtor: Vlasta Markoja


Sekcija predlaga, da se čim prej začne opravljati frizerske storitve, skladno s priporočili NIJZ

Obrazložitev:

Od zaprtja frizerskih salonov je minilo že več kot tri tedne, zato se je veliko strank že obrnilo na frizerje po telefonu in e-pošti če bi lahko prišli urejat pričeske na domu, ker je delo v salonih prepovedano. Veliko ljudi hodi v službo – zdravniki, lekarne, trgovine, proizvodnja, … Naše mnenje je, da v kolikor vsi frizerski saloni brez izjeme zaprti do konca aprila se bo veliko strank poslužilo storitev t.i. sive ekonomije – friziranje frizerja na terenu na domu stranke ali sv zaprtih salonih. (Po podatkih s terena se že sedaj veliko storitev opravi po domovih.) S tem bi dosegli kontra učinek in bi se nenadzorovano lahko širil virus, prav tako bi zacvetela siva ekonomija in plačevanje brez računov. Verjetno tudi zato vidimo vsakodnevno po cesti in v medijih urejene pričeske, brez narastkov.

Glede na to, da so frizerski saloni poznani po vzpostavljeni, dobri higienski praksi, že zaradi obstoječe zakonodaje. Potrebno je namreč redno razkuževanje orodja za večkratno uporabo, uporaba čistih brisač, pregrinjal,  ovratnega papirja za enkratno uporabo. Redno čiščenje in razkuževanje delovnih površin. Hkrati imajo frizerski saloni urejeno zračenje tako naravno, kot umetno.

V tem trenutku, lahko potrošniki prosto kupujejo barve za lase v trgovinah (Interspar, Müller, DM), kar pomeni, in si nekako lahko doma pobarvajo narastek. V praksi to pomeni nestrokovno uporabo bolj agresivnih barv, ki povzročajo veliko alergijskih reakcij ter odpadanje las. S tem se že poveča nevarnost za zdravstvena tveganja in se lahko po nepotrebnem obremenjuje zdravstveni sistem.

Vzpostavil bi se sistem naročanja, (v večini salonov je to že do sedaj potekalo na tak način) priporočljive razdalje med strankami v večjih salonih ter upoštevanje ustreznih priporočil NIJZ.

 

 

Prilagamo odgovor NIJZ z dne 5.4.2020 (poslan Česalnicam Ljubljana, na njihovo pobudo za začetek dela v salonih)

Odgovor NIJZ posredovan v nedeljo 05.04.2020 – frizerska dejavnost

1812-596/2020-2 (013)

Spoštovani,

zahvaljujemo se vam za vašo pobudo in se strinjamo, da opravljanje t.i. dela na črno povečuje tveganje za prenos okužbe, vendar je vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji jasen in do preklica ostajajo frizerski saloni zaprti.

Predlagamo, da se obrnete na vašo zbornico in nato skupaj na Vlado RS, ki je pripravila omenjeni odlok in lahko sprejme odločitev o spremembi.

Vsekakor pa se bo ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov in vladnih odlokov epidemiološka situacija sčasoma umirila in bo možno pričeti s postopnim sproščanjem ukrepov.