Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

V EU od 4.1.2022 prepoved uporabe nevarnih snovi v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje

05. 01. 2022
Avtor: Vlasta Markoja

· V EU od 4.1.2022 prepoved uporabe nevarnih snovi v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje


V Evropski unijije od 4.1.2022 stopajo v veljavo pravila o prepovedi uporabe več kot 4000 nevarnih kemikalij, ki se uporabljajo v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje. Omejitev prinaša uskladitev ukrepov o nevarnih kemikalijah na ravni EU in zagotavlja enako zaščito pred njimi za vse državljane unije.

IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2020/2081  z dne 14. decembra 2020 o spremembi Priloge XVII k Uredbi (ES) št. 1907/2006 Evropskega parlamenta in Sveta o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH) glede snovi v črnilih za tetoviranje ali trajnih ličilih najdete na povezavi.

 

Novica:

STA novice / V EU od 4.1.2022 prepoved uporabe nevarnih snovi v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje

torek, 4.1.2022

Bruselj, 04. januarja (STA) - V Evropski uniji 4.1.2022 dnem stopajo v veljavo pravila o prepovedi uporabe več kot 4000 nevarnih kemikalij, ki se uporabljajo v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje. Omejitev prinaša uskladitev ukrepov o nevarnih kemikalijah na ravni EU in zagotavlja enako zaščito pred njimi za vse državljane unije.

Evropska komisija je decembra 2020 sprejela omejitve s ciljem zaščite zdravja državljanov EU pred nevarnimi kemikalijami, ki jih vsebujejo mešanice za črnila za tetovažo in trajna ličila. Z njimi želi zagotoviti, da bodo državljani enako zaščiteni ne glede na to, v kateri državi se tetovirajo in, ali je črnilo proizvedeno v EU ali ne.

Nova pravila določajo, da se črnila za tetoviranje in trajna ličila, ki vsebujejo nevarne snovi v količinah, ki presegajo določene mejne vrednosti, ne smejo več dajati na trg in uporabljati v EU.

Omejitev zajema kemikalije, ki povzročajo raka ali genske mutacije, in kemikalije, ki so strupene za razmnoževanje in povzročajo preobčutljivost in draženje kože, so pojasnili pri Evropski agenciji za kemikalije (Echa), ki je na prošnjo Evropske komisije opravila oceno tveganja za zdravje za omenjene snovi.

Med sestavinami, katerih uporaba bo odslej prepovedana, je tudi izopropanol, ki se pojavlja v večini črnil za tetoviranje in ki lahko draži oči ali izsuši kožo.

Nova pravila stopajo v veljavo po 12-mesečnem prehodnem obdobju, v katerem so pristojni akterji po mnenju predlagatelja imeli dovolj časa za prilagoditev svoje dejavnosti. Izjemi sta modro in zeleno barvilo, za kateri velja dveletno prehodno obdobje, saj zanju za zdaj ni nobene varnejše in tehnološko ustrezne nadomestne možnosti.

Pri Echi so pri tem še poudarili, da namen omejitve ni prepovedati tetoviranje, temveč zagotoviti varnejšo uporabo barvil v črnilih za tetoviranje in trajno ličenje.

Kljub temu pa nova pravila skrbijo umetnike tetoviranja po Evropi, saj bi po njihovem prepričanju lahko škodila njihovi dejavnosti. Na spletu se je tako pojavila peticija z naslovom Rešimo barvila ("Save the Pigments"), ki je doslej po vsej EU zbrala okoli 170.000 podpisov.

V peticiji so pobudniki med drugim spomnili, da je pandemija covida-19 močno prizadela tudi njihovo dejavnost, in pri tem opozorili, da prehodno obdobje za prilagoditev na nova pravila glede uporabe črnil za tetovaže ne zadostuje. Menijo namreč, da bi morala Evropska komisija približno 200.000 umetnikom tetoviranja in dobaviteljem v tej mladi industriji dati na voljo več časa.

Vir: spletna stran tax-fin-lex

https://www.tax-fin-lex.si/Home/Novica/22155

 

 

· Več informacij o kozmetičnih izdelkih najdete tudi na spletni strani Urada za kemikalije RS

https://www.gov.si/teme/kozmeticni-izdelki/

Urad Republike Slovenije za kemikalije

Ministrstvo za zdravje
Ajdovščina 4
1000 Ljubljana

Pomoč uporabnikom (Nacionalna služba za pomoč uporabnikom za izvajanje Uredbe (EU) št. 1223/2009 v Republiki Sloveniji je Urad za kemikalije)

Svoja vprašanja lahko posredujete po:

  1. telefonu: 01 400 60 51 (sprejemna pisarna – v času uradnih ur)
  2. elektronski pošti: kozmetika.mz@gov.si
  3. običajni pošti: Ajdovščina 4, 1000 Ljubljana.

Podrobnejše informacije o storitvah in upravnih postopkih so na voljo na portalu SPOT (glejte Storitve Urada za kemikalije).