Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
sekcija-steklarjev

Predstavitev Sekcije steklarjev

Sekcija obdelovalcev stekla je bila ustanovljena 21. aprila 1988. Ta je združevala dejavnosti: brušenje in graviranje stekla, pihanje stekla, izdelovanje predmetov iz stekla, rezanje stekla.

V program dela si je leta 1988 sekcija zapisala, da bo skrbela za izvajanje programov dela, za razvoj dejavnosti, sodelovala pri spreminjanju zakonodaje, sodelovala na mednarodnem področju, pospeševala napredek stroke, posvetila skrb pri nabavi kvalitetnega repromateriala, sodelovala pri pomoči pri najemanju kreditov, pri izobraževanju, sodelovanje na sejmih...


Kar široko področje nalog si je začrtala sekcija, ki je bila sprva le sekcija obdelovalcev stekla. Potrebe so narekovale, da se je leta 1991 sekcija preimenovala v sekcijo obdelovalcev stekla in optikov. Leta 1991 je namreč steklo na Steklarski šoli v Rogaški Slatini izobraževanje za poklic optik, kar pomeni, da se je izobraževanje preneslo iz Celja. Tedaj je bilo v registru 173 steklarjev in 89 optikov. Razvoj sekcij in potrebe so narekovale, da se je sekcija obdelovalcev stekla in optikov razdružila in tako je bil ponovno ustanovni zbor sekcije steklarjev 5. junija 1997.

Sekcija steklarjev združuje stavbne steklarje in steklopihalce. Sekcija deluje na različnih področjih. Organizira strokovne seminarje in srečanja, oglede tujih sejmov. Sodelovala je pri pripravi sodobnih izobraževalnih programov. Za poklic stavbnega steklarja je izdelala nomenklaturo za dualni program, vendar žal že tretje leto ni vajencev, ki bi se izobraževali.