Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Člani Sekcije vzdrževalcev tekstilij pri OZS so se 8. in 9. marca mudili na dvodnevnem strokovnem srečanju v Ankaranu.

25. MAREC 2019  |   Adrijana Poljanšek

Za uvod v strokovno srečanje je vse udeležence nagovoril predsednik Sekcije vzdrževalcev tekstilij pri OZS Gašper Pance in predal besedo podpredsedniku OZS Ivanu Mehu. Meh je na kratko predstavil ključne aktivnosti OZS, v nadaljevanju pa se je zahvalil dolgoletnemu predsedniku sekcije Jožetu Zupanu za dolgoletno uspešno delo na področju vzdrževanja tekstilij in mu podelil priznanje Zlati ključ OZS.

Dopoldne so potekale predstavitve izobraževalnih programov Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad Ljubljana, sledila je Naravoslovnotehnična fakulteta, ki je predstavila praktično usposabljanje študentov tekstila. Udeleženci so dobili še informacije o Mozaiku podjetnih, v nadaljevanju pa so pokrovitelji strokovnega srečanja predstavili mokro čiščenje,  ki zahteva profesionalno nego v kemični čistilnici.

Ob koncu prvega dne strokovnega srečanja je Nina Scortegagna Kavčnik, vodja pravne in kadrovske službe pri OZS, predstavila najpogostejše kršitve in pomanjkljivosti delodajalcev pri nadzoru delovnih inšpektorjev. Prisotne je opozorila na dokumentacijo, ki jo delovni inšpektorji najpogosteje zahtevajo in kaj preverjajo inšpektorji ob obisku.

Drugi dan pa je bilo veliko časa namenjenega pregledu obveznosti s področja varnosti pri delu in varstva okolja ter novosti glede ravnanja z embalažo. Ob koncu srečanja so pripravili še okroglo mizo o reševanju reklamacij v praksi in zbor članov, na katerem je predsednik Pance predstavil program dela sekcije in dopolnjen cenik kemičnega čiščenja in pranja.

 

Za več znanja v dejavnosti

Beseda je tekla tudi o priročniku za nego tekstilij. Zbranim ga je predstavil avtor Jože Zupan. Povedal je, da je priročnik, ki ga je sekcija natisnila v dveh delih, nastal z namenom, da zapolni vrzel na področju literature o vzdrževanju tekstilij. Izkušnje zadnjih let so namreč pokazale pomanjkanje znanj, potrebnih za kakovostno izvedbo nalog v okviru dejavnosti nege tekstilij. Priročnik je tako namenjen posameznikom, ki šele vstopajo v dejavnost, pa tudi tistim, ki želijo svoje znanje osvežiti, utrditi ali nadgraditi.

V prvem delu priročnik obravnava kemično čiščenje tekstilij, pranje, mokro čiščenje in likanje, hkrati pa prinaša znanja s področja tekstilij, osnov kemije (topila, pralna in pomožna sredstva) in znanja o tehnologijah kemičnega čiščenja in pranja. Glede na to, da je prihodnost nege tekstilij, pa priročnik posebno poglavje namenja tej temi.

Osrednja tema drugega dela priročnika pa je problematika ugovorov kakovosti storitev nege tekstilij. Poudarek je na kakovostnem sprejemu tekstilij v nego in dogovoru s stranko. V priročniku so prikazane in razložene posamezne faze reševanja ugovorov kakovosti, v dodatku pa so slikovni prikazi nekaterih specifičnih napak in razlogi zanje.

Avtor skromno poudarja, da priročnik še zdaleč ne more izpolniti vseh pričakovanj uporabnikov, ne glede na to, pa je zagotovo dobrodošel prispevek k bogatitvi znanj s področja nege tekstilij. Ob tem naj dodamo, da bodo priročnik vsi člani, skupaj z vabilom na seminarje za poslovalke v čistilnici oziroma pralnici, prejeli po pošti.

Preberite tudi:

Pišite nam