Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
sekcija-za-domaco-in-umetnostno-obrt

Sekcija za domačo in umetnostno obrt

Začetki skrbi za razvoj posameznih rokodelskih panog na našem ozemlju segajo v leto 1492, ko je nemški cesar Friderik III. izdal patent, ki je veljal za takratno Kranjsko in je v njem opredelil razsežnosti izdelovanja domačega lesnega rokodelstva (suhe robe). Družbena skrb za obstoj rokodelstva se je v 18. in 19. stoletju nadaljevala, obdobje po drugi svetovni vojni pa je bilo rokodelcem nenaklonjeno, čeprav je bil že leta 1946 v Ljubljani ustanovljen Državni prodajni zavod za domačo obrt, ki se je kasneje preimenoval v trgovsko podjetje DOM, rokodelske dejavnosti pa so razvijali tudi v posameznih zadrugah, vendar brez temeljev, ki jih predstavljajo strokovno vodenje, načrtovanje, dokumentacija, izobraževanje, poznavanje tradicije i.t.d.. Številne rokodelske dejavnosti so zato kmalu začele propadati, ali pa so jih ohranjali le redki posamezniki. 
 
Novo obdobje povojnega razvoja DUO pomeni ustanovitev Zveze obrtnih združenj Slovenije leta 1969 in takratnega odbora za DUO, ki je leta 1977 organiziral prvo razstavo slovenskega rokodelstva v Slovenj Gradcu. 1998 se je odbor preimenoval v sekcijo za DUO pri OZS, ki jo sestavljajo predstavniki nekaterih rokodelskih področij. Osnovna naloga sekcije je  ohranjanje in pospeševanje razvoja rokodelstva. Zato si prizadeva ustvariti stimulativne pogoje dela za vse dejavnosti, ki jih zaokroži pojem rokodelstva.  
 
 
rokodelstvo