Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Energetska draginja

novica OZS za takojšnjo uvedbo ukrepa čakanja na delo

Vse več podjetij je zaradi naraščajočih stroškov energentov in upada naročil iz tujine primoranih ustavljati proizvodne procese, kar lahko vodi v odpuščanje delavcev, celo zapiranje podjetij. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je zato na gospodarskega ministra Matjaža Hana in ministra za delo Luko Mesca naslovila prošnjo za takojšnjo uvedbo ukrepa čakanja na delo, s čimer bi podjetja lahko obdržala svoje zaposlene v tem kriznem obdobju.

»Člani nas opozarjajo, da je stanje v gospodarstvu alarmantno, stiske podjetij pa se vsak dan poglabljajo. Zaradi enormnega povečanja stroškov poslovanja kot posledice energetske draginje in začasne zaustavitve naročil predvsem avstrijskih in nemških podjetij tako mnoga podjetja že razmišljajo o odpuščanju zaposlenih in zapiranju podjetij. Da bi ohranili delovna mesta in podjetja, je treba nemudoma uvesti ukrep čakanja na delo doma, ki se je izkazal za učinkovitega tudi v času covid krize,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Blaž Cvar.

Člani nam sporočajo, da že sedaj razmišljajo o zmanjšanju obsega poslovanja in odpuščanjih, če to ne bo dovolj, pa tudi o zapiranjih podjetij. Zato je nujno, da se delodajalcem takoj omogoči, da svoje delavce pošljejo na čakanje na delo. Ta ukrep bi jim omogočil, da zadržijo delovno silo, ki jo bodo potrebovali po koncu krize. Ker povečanje stroškov ni več mogoče prevaliti v končno ceno produktov in storitev, je možna rešitev ta trenutek začasna ustavitev proizvodnje ali dela proizvodnje.

Da bi dobili natančnejši vpogled v situacijo v malem gospodarstvu, smo med našimi člani opravili raziskavo. Navajamo primer treh obrtnikov, članov OZS.

Prvi obrtnik je iz Tržiča, deluje v kovinarski dejavnosti in zaposluje 45 oseb. Zaradi odjave naročil ključnih kupcev (posledica energetske krize in draginje) bo prisiljen odpustiti kar 30 delavcev.

Drugi obrtnik je iz Bohinjske Bistrice, v podjetju se ukvarjajo z izdelovanjem masivnega pohištva, zaposlujejo pa 49 delavcev. Povedal nam je, da »je v letu 2023 optimistična varianta, da odpustijo 10 delavcev, pesimistična pa je ustavitev podjetja, ki je ob sedanjih kazalnikih zelo verjetna«.

Tretji obrtnik je iz Litije, ima kovinarsko podjetje in dela na področju avtomobilske industrije. Zaposluje 96 oseb in napoveduje, da bo moral odpustiti vseh 96 delavcev, če se razmere ne bodo stabilizirale.

To so le trije od mnogih obrtnikov in podjetnikov, ki so se znašli v stiski zaradi naraščajočih cen energentov in upada naročil. OZS zato predlaga, da se ukrep čakanja na delo doma določi nemudoma, in sicer na način, kot je to veljalo v preteklih interventnih zakonih, torej s povračilom nadomestila plače v breme Zavoda RS za zaposlovanje.

 

 

 

novica Varno v kurilno sezono, s poudarkom na samozaščiti in preventivi

Letošnja kurilna sezona 2022/2023 ima zaradi trenutnih aktualnih razmer izjemen poudarek na uporabi trdnega goriva. Dimnikarji v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Zbornice komunalnega gospodarstva skupajna uporabnike peči in dimnikov naslavljamo naslednje nasvete in napotke za ravnanje:

novica Od polnoči še dodatna pocenitev dizelskega goriva in kurilnega olja, bencin ostaja na podobni ravni

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 27. septembra, do vključno ponedeljka, 10. oktobra 2022, znašali 1,603 evra za liter dizelskega goriva in 1,353 evra za liter NMB-95. Dizelsko gorivo bo tako cenejše za 8 centov, NMB-95 pa ostaja na približno isti ravni glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,287 evra na liter, kar je za slabih 8 centov manj, kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

novica Pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in plina zvišana na 86 milijonov evrov

Gospodarstvo se sooča z vedno večjimi izzivi zaradi energetske draginje in ukrajinske krize, zato se je MGRT odločil za spremembe in dopolnitve Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. S spremembami bodo razširili krog upravičencev ter povišali delež upravičenih stroškov, ki ga bodo podjetja dobila povrnjenega, in sicer iz prvotnih 30 % na 50 % pri enostavni pomoči.

novica Rešitve energetske krize je treba iskati na ravni EU

Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško, SLO CRO Poslovni klub in HOK – Obrtnička komora Zagreb so na letošnjem MOS-u pripravili dogodek, na katerem so govorili o izzivih gospodarstva v trenutnih razmerah in energetski problematiki. Tako slovenski kot hrvaški podjetniki se namreč soočajo z visokimi cenami energentov. Strokovnjaki s tega področja in podjetniki so predstavili svoje izkušnje in pristojne pozvali, naj čim prej poiščejo dolgoročne rešitve.

novica O energetski draginji tudi na odprtju 54. MOS

Na celjskem sejmišču so danes uradno odprli 54. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti. Na otvoritveni slovesnosti je podpredsednik OZS Peter Pišek izpostavil negotove razmere zaradi energetske krize in opozoril na pomanjkanje kadra v obrti in podjetništvu.

novica Zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP)

V Uradnem listu RS št. 117/2022 z dne 9. 9. 2022 je bil objavljen Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP).

novica Na srečanju prevoznikov o energetski krizi in pomanjkanju kadra

Na današnjem srečanju prevozniških podjetij in družin, ki sta ga že petič organizirali sekciji za promet pri OZS in GZS, so v ospredje postavili izzive, ki jih gospodarstvu in prevoznikom prinašata energetska kriza in pomanjkanje kadra. Srečanja se je udeležilo 2000 prevoznikov in njihovih družinskih članov ter številni visoki gostje, med njimi predsednik republike Pahor ter ministra Kumer in Han.

novica Delodajalci pozvali k oblikovanju kapice na energente

Na današnjem sestanku gospodarske koordinacije na sedežu SBC so se predstavniki delodajalskih organizacij z ministroma Hanom in Kumrom pogovarjali o ukrepih za reševanje energetske krize, s katero se soočajo slovenska podjetja.

novica Potrjeno besedilo zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo

Vlada RS je na seji 1.9.2022 potrdila besedilo zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo in ga poslala v državni zbor po nujnem postopku.
Pišite nam