Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Delodajalci proti predvideni izredni uskladitvi minimalne plače

26. 10. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Reprezentativne delodajalske organizacije nasprotujemo napovedani izredni uskladitvi minimalne plače, saj ni predvidena v zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja. Na to smo opozorili predsednika vlade v pismu, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani dr. Robert Golob, predsednik Vlade RS,

v medijih javnega obveščanje je zaokrožila vaša izjava, da bo vlada na Ekonomsko-socialni svet posredovala predlog za izredno uskladitev bruto minimalne plače, kar bi pomenilo odstopanje od Zakona o minimalni plači, ki predvideva uskladitev v januarju prihodnje leto. Kot smo razbrali iz javnih objav medijev, naj bi vlada predlagala uskladitev v višini 4,5 odstotka, torej v enakem odstotku kot ga vlada predlaga tudi v primeru pokojnin in za kolikor so se povečale tudi plače v javnem sektorju.

Reprezentativne delodajalske organizacije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije nasprotujemo napovedani izredni uskladitvi minimalne plače, saj ta ni predvidena v Zakonu o minimalni plači in predstavlja odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja.

V sredo, 19. oktobra 2022 smo na vas že naslovili naše stališče, da nov izračun minimalnih življenjskih stroškov že vključuje uskladitev z rastjo indeksa cen življenjskih potrebščin.

Po 4. členu zakona višino minimalne plače na podlagi 3. člena zakona določi ministrica oziroma minister, pristojen za delo, in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije najkasneje v roku treh mesecev po spremembi zneska minimalnih življenjskih stroškov. Ta rok bo potekel v januarju in se pokriva z obdobjem, ko se skladno s 5. členom redno uskladi minimalna plača glede na podatek o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta. Glede na prekrivanje obeh datumov apeliramo, da se višina minimalne plače za leto 2023 določi v januarju 2023, pri čemer se upošteva dejstvo, da nov izračun minimalnih življenjskih stroškov že vključuje uskladitev z rastjo indeksa cen življenjskih potrebščin.

Izpostavljamo, da bo naše gospodarstvo v sedanjih zaostrenih gospodarskih razmerah, kjer so se samo cene energentov povišale za 5 do 6-krat, iz naslova energetske krize prejelo v letošnjem letu zgolj predvidenih 86 mio evrov pomoči. Hkrati pa moramo ponovno opozoriti, da se podjetjem višajo tudi cene vhodnih materialov, logistike/transporta …

Uskladitev bruto minimalne plače v predvidenem odstotku (4,5 odstotka) je za reprezentativne delodajalske organizacije mogoča le v primeru, da bo celotno breme nastalih višjih stroškov dela pokrila država iz državnega proračuna, kot je bilo to urejeno pri subvencioniranju dviga minimalne plače iz 8. protikriznega zakonodajnega paketa.

S spoštovanjem,

 

 

Tibor Šimonka, l. r.                                         Blaž Cvar, l. r.                                    mag. Mariča Lah, l. r.

Predsednik GZS                                               Predsednik OZS                                Predsednica TZS

 

 

Marjan Trobiš, l. r.                                          Marko Lotrič, l. r.

Predsednik ZDS                                                Predsednik ZDOPS

Preberite tudi