Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

UO OZS poziva k takojšnjemu sprejetju ukrepa čakanja na delo

20. 10. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Na današnji seji Upravnega odbora OZS so članice in člani obravnavali ukrepe za pomoč gospodarstvu v času energetske draginje. Zaradi upada naročil in visokih cen energentov so člani na seji ponovno izpostavili zahtevo, da se nemudoma sprejme ukrep čakanja na delo.

 

Prizadevanja zbornice je na seji predstavil predsednik OZS Blaž Cvar. »V pripravi je interventni zakon o skrajšanem delovnem času, kar je bila pobuda naše zbornice. Zahtevamo pa, da se sprejme ukrep čakanja na delo, po vzoru Nemčije, in ne le ukrep skrajšanega delovnega časa. S tem ukrepom, ki naj bo zgolj izhod v sili, bomo uspeli ohraniti delovna mesta, saj so se številna podjetja v tem času znašla v stiski,« je poudaril Cvar.

Podpredsednik OZS in predsednik OOZ Celje Peter Pišek pa je na seji izpostavil, da obrtniki in podjetniki nikakor ne smejo pristati na dodatne obremenitve. »Dovolj imamo napadanja gospodarstva in obremenitev gospodarstva. To moramo povedati tudi predsedniku vlade. Smo za to, da država razbremeni stroške dela in da lahko damo več delavcem. Dodatne obremenitve gospodarstva pa niso usklajene z nami, predstavniki gospodarstva. Tisti, ki to govorijo, so izgubili kompas,« je bil jasen Pišek.

Z njim se je strinjal tudi Zoran Simčič, podpredsednik OZS, ki je menil, da moramo temu narediti konec. »Če smo partner tej državi, nas morajo kot take tudi obravnavati. Predsednik vlade mora vedeti, kaj dela njegova ekipa in je odgovoren tudi za to, kar dela Levica. Dolžan nam je pojasniti njihovo delo,« je še poudaril Simčič.

»Želimo biti sogovornik tej državi, vendar ne pristajamo na to, kar počne Levica v tej vladi,« pa je pripomnil Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS.

Člani OZS so se ostro odzvali tudi na sporno izjavo v noveli zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. Ta namreč od upravičenca do pomoči zahteva, da cene svojih izdelkov oziroma storitev zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina ni dvignil za več kot 10 odstotkov.

»Še vedno ne razumemo, zakaj je takšna izjava potrebna. To za nas pomeni nezaupnico oz. nerazumevanje situacije, v kateri so se podjetja znašla,« je menil direktor OZS Danijel Lamperger.

 Marko Gorjak, predsednik OOZ Maribor, pa je ob tem dejal, da je nemogoče nadzirati to izjavo. »Kako bodo vedeli, zakaj smo povišali cene? Ali je bilo to zaradi elektrike ali zaradi drugih okoliščin? Izjava ne sme niti problem,« je prepričan Gorjak, ki je bil na seji kritičen tudi do zakona o dohodnini.

 

 

 

 

Preberite tudi