Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Višje cene goriv z naslednjim tednom?

09. 08. 2022
Avtor: Tamara Starič Petrović

Na dopisni seji 8. 8. 2022 je vlada med drugim sprejela spremembe Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije, s katero se ponovno uvaja prispevek za energetsko učinkovitost, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada.

Nova višina prispevka za energetsko učinkovitost je določena v enaki višini, kot je bila določena pred sprejemom Uredbe o dopolnitvi Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št. 84/22) in pred sprejemom Uredbe o spremembah in dopolnitvi Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije (Uradni list RS, št. 86/22). Za dizelsko gorivo je višina prispevka s predlogom nove uredbe 0,800 €c/l, za motorni bencin pa 0,736 €c/l, ne glede na to, ali je gorivo točeno na avtocestah ali na cestah izven avtocestnega križa. Uredba začne veljati 17. avgusta 2022.

Prispevek za energetsko učinkovitost je po besedah ministrstva nujno potrebno uvesti nazaj, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada. S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in povečujejo delež obnovljivih virov energije. Uvedba prispevka je nujna tudi zato, ker lahko daljše obdobje brez tega prispevka ogrozi tudi izvajanje že potrjenega programa Eko sklada in javnih razpisov, ki so v izvajanju. Ponovna uvedba prispevka za energetsko učinkovitost bo vplivala na višjo ceno dizelskega goriva in motornega bencina, razen če bo morebiti zaradi borznih sprememb prišlo do nižje veleprodajne cene le-teh.

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo