Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Vse na enem mestu o vladnih ukrepih za omilitev draginje

30. 08. 2022
Avtor: Tamara Starič Petrović

Vlada Republike Slovenije je na spletnem portalu GOV.SI objavila informacije o sprejetih ukrepih za omilitev draginje, namenjene ranljivim skupinam prebivalstva in gospodarstvu. Večina ukrepov začne veljati s 1. septembrom in so podrobneje predstavljeni na novi spletni strani - www.gov.si/draginja.

Vlada v zapisu dodaja, da je omilitev draginje za vse njihova prioriteta. Najprej naj bi zaščitili gospodinjstva, skrbeli za zagotavljanje varne prehranske in energetske oskrbe, s sprejetimi ukrepi pravično razdelili bremena, zagotovili predvidljivost za prebivalstvo in gospodarstvo ter se jeseni osredotočili na blažitev inflacije. Vlada je že sprejela ukrepe na področju energetske in prehranske draginje, pripravljeni so tudi ukrepi pomoči za gospodinjstva, mala podjetja ter obrtnike, gospodarstvo, kmete, ribiče, avtoprevoznike in ostale. Še v tem tednu pa vlada pripravlja tudi nove ukrepe, ki bodo ciljno usmerjeni predvsem v področje energetike, in sicer novelo zakona o preskrbi s plinom ter interventni zakon za obvladovanje razmer pri oskrbi z energijo.

Podrobneje se lahko s posameznimi ukrepi - od omejevanja cen nafte, znižanja DDV na energente do energetskega dodatka za socialno najbolj ogrožene - seznanite na spletni strani www.gov.si/draginja. Rdeča nit vseh že sprejetih in prihodnjih ukrepov je oblikovanje predvidljivega in varnega okolja za potrošnika, gospodarstvo in državo. Ukrepi so predstavljeni v treh stebrih: energetika, hrana in prehranske verige ter nafta in naftni derivati, hkrati pa lahko vsi (posamezniki, predstavniki gospodarstva, mala podjetja in obrtniki, kmetje, ribiči in avtoprevozniki) preverijo, kako konkretno jim bodo ukrepi pomagali pri premagovanju cenovne in energetske krize.

Spletna stran se bo redno posodabljala z ukrepi, ki jih bo vlada še sprejemala v prihodnjih mesecih. O vsem bo javnost še naprej obveščana tudi po ustaljenih kanalih vladnega komuniciranja.

Vir: Vlada RS