Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Zdaj ni čas za dodatno obremenjevanje gospodarstva

20. 10. 2022
Avtor: Mira Črešnar

 

Reprezentativne delodajalske organizacije nasprotujemo predlogu Zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva. Podjetja in samostojni podjetniki bodo s tem zakonom postavljeni pred novo tveganje, visoko poslovno negotovost ter dodatna stroškovna bremena, zakon pa potiska tudi zavarovance v slabši položaj.

Predlog zakona strošek nadomestila med začasno zadržanostjo dela zaposlenega, v primeru, ko mu je zaradi potrjene okužbe z virusom SARS-CoV-2 predpisana izolacija, z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prenaša na delodajalce. To pa v trenutnih že tako zahtevnih razmerah – energetska in prehranska kriza, varnostna tveganja in pomanjkanje virov – pomeni dodatnih več kot 100 milijonov evrov obremenitve za gospodarstvo. Menimo, da v sedanjih razmerah, ko tveganje za množičen ponovni porast okužb s COVID-19 ni izključeno, ni pravi čas za obremenitve gospodarstva. Delodajalske organizacije izpostavljamo, da bi morala biti skrb za javno zdravje in obvladovanje širjenja okužbe v javnem interesu oziroma v interesu države. 

Zato reprezentativne delodajalske organizacije – Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) – Vlado RS pozivamo k ponovnemu strokovnemu premisleku. Vlada naj prisluhne delodajalskim organizacijam, ki v dnevnih stikih s podjetji in samostojnimi podjetji zaznavajo zelo veliko stopnjo negotovosti glede aktualnih razmer, in 17. člen predloga zakona v celoti umakne.

Nalezljiva bolezen COVID-19 je ne le v zdravstvu, pač pa tudi v gospodarstvu pustila ogromne in negativne posledice, in kljub znakom gospodarskega okrevanja po epidemiji, ki žal niso trajali dovolj dolgo, so nekatere dejavnosti in podjetja še vedno soočajo z zaostajanjem glede na stanje pred epidemijo.

S predlogom zakona se strošek nadomestila med začasno zadržanostjo dela zaposlenega, v primeru, ko mu je zaradi potrjene okužbe z virusom SARS-CoV-2 predpisana izolacija, z ZZZS prenaša na delodajalce. Menimo, da bi morala biti skrb za javno zdravje in obvladovanje širjenja okužbe v javnem interesu oziroma v interesu države, ki bi zato morala prevzeti tudi stroške. Menimo, da v sedanjih razmerah, ko tveganje za množičen ponovni porast okužb s COVID-19 ni izključeno tudi še ni čas za ukinitev kritja nadomestila iz naslova izolacije zaradi okužbe s Covid-19 s strani ZZZS.

V 17. členu predloga zakona je med drugim določeno, da delodajalec od prvega dne zadržanosti z dela zaradi izolacije krije nadomestilo plače za čas kužnosti. Ta naj bi se ugotovila s HAG ali PCR testom, ob tem, da predlog zakona določa, da delodajalec krije določeno nadomestilo za čas trajanja kužnosti, ne glede na to, koliko časa ta traja, celo tudi nad 20 dni. Popolnoma nerazumljivo je, da država ob vseh izzivih, kot so energetska in prehranska kriza, varnostna tveganja ter pomanjkanje virov, ki vplivajo na inflacijo in niso posledica odločitev v gospodarstvu, zdaj gospodarstvo na novo obremenjuje za 106 milijonov evrov letno iz naslova kritja stroškov izolacije zaposlenih v primeru okužbe s COVID-19. Nadomestilo plače zavarovancem v tem primeru je do sedaj prevzemal ZZZS, kar je v tem primeru nedvomno nujno in upravičeno.

Na podlagi vsega naštetega pozivamo Vlado RS, da reprezentativnim delodajalskim organizacijam, ki v dnevnih stikih s podjetji in samostojnimi podjetji zaznavajo zelo veliko stopnjo negotovosti glede aktualnih razmer, prisluhne in opravi ponoven strokoven premislek o predlaganem 17. členu predloga zakona ter ta člen v celoti umakne in predlaga veljavno rešitev, da se bolniški staž iz naslova COVID-19 pokriva iz naslova ZZZS. 

 

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Trgovinska zbornica Slovenije

Gospodarska zbornica Slovenije

Združenje delodajalcev Slovenije

Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije