Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Gospodarstvo s pomočjo v energetski krizi ni zadovoljno

14. 12. 2022
Avtor: Mira Črešnar

Odbor DZ za gospodarstvo je na včerajšnji nujni seji obravnaval predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Predstavniki gospodarstva z rešitvami niso bili zadovoljni, saj pomoč ne bo zadostna.

Kot je uvodoma poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, je predlog zakona rezultat številnih usklajevanj s predstavniki gospodarstva. Zaveda pa se, da nikoli ne bodo mogli ugoditi vsem željam. "Zakon bi bil zelo dober, če ne bi v osnovi imeli previsokih vhodnih cen električne energije. To je največja težava," je poudaril.

Možnosti dodatnega ukrepanja vlade omejujejo pravila Evropske komisije in glede tega Slovenija trenutno ne more storiti ničesar, je opozoril. "Zaenkrat se je v Evropski uniji beseda solidarnost izgubila," je bil kritičen do omejitev Bruslja.

Predstavniki gospodarstva so se strinjali, da ministru glede pripravljenosti na dialog ne morejo očitati ničesar. Kljub temu s predlaganimi rešitvami ne morejo biti zadovoljni, saj v več pogledih nikakor ne bodo zadoščale, so opozorili.

 Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar  je opozoril na težave pri zakupu elektrike. "Do konca leta sta še dva tedna, mnoga podjetja pa še vedno nimajo sklenjenih pogodb za dobavo elektrike za prihodnje leto. Težava je v trenutnih cenah, zato se moramo odločiti drugače in zagotoviti dodatno pomoč," je pozval.

Direktor OZS Danijel Lamperger pa je spomnil na pomoč pri soočanju s posledicami pandemije covida-19. "Ne pozabimo, da je gospodarstvo to pomoč vrnilo z obrestmi vred. Po izboljšanju gospodarskih razmer so podjetja namreč poslovala odlično," je poudaril.

Temu je pritrdil poslanec NSi Jožef Horvat, ki je vladi očital zanemarjanje gospodarskega sektorja. NSi je po njegovih besedah doslej podprla vse zakone, ki so zagotovili pomoč državljanom. "To, kar imamo na mizi tokrat, pa za nas ni sprejemljivo. Zakona zato ne bomo podprli," je napovedal.

Ukrepanje vlade je bilo po njegovih besedah prepočasno, ponavljali so stare napake, mnoga podjetja pa bodo v stiski spet ostala sama. "Zakon je prazna lupina, spodbuden je le naslov," je bil kritičen. Ker nekatera podjetja že napovedujejo odpuščanja, bodo račun za slabo ukrepanje po njegovih besedah "plačali državljani, ki bodo izgubili službe".

Poslanec SDS Rado Gladek je vladi očital predvsem, da je preslišala pozive podjetij k uvedbi cenovne kapice. Pri tem bi se lahko zgledovala po Nemčiji, ki je to že storila. Vprašal pa se je tudi, ali bo agencija Spirit Slovenija sposobna obravnavati vse vloge podjetij.

Horvat je predlagal prekinitev seje, da bi lahko predstavniki vlade in gospodarstva "spet sedli za skupno mizo" in še enkrat razpravljali o možnosti dodatnih ukrepov. Predsednica odbora Bojana Muršič (SD) mu je odgovorila, da je možnost prekinitve napovedala že vnaprej. Odredila je 30-minutni odmor, da bi se lahko med drugim seznanili z vsemi predlaganimi dopolnili.

 

Preberite tudi